dinsdag, december 27, 2011

Wetenschapsfietser

Vrijdag keerde ik naar huis terug na een walking dinner in restaurant Arenberg. Ik fietste langs de oude spoorwegbedding naast het Wetenschapspark Arenberg.

Terwijl de knappe koppen van Imec van gebouw naar gebouw kunnen wandelen zonder buiten te komen, lijkt het er op dat deze wetenschappers tegelijkertijd van zichzelf als voetganger verweesd zijn. Teveel rondgesjeesd op een personal mobility device? Aan de uitrit van de parking staan onnoemelijk veel borden om op tweerichtingsverkeer van voetgangers te wijzen, of op ander wegverkeer. De voetgangers hebben daarentegen op straat geen infrastructuur gekregen om voetganger te zijn. Een verslag.

De Kapeldreef die door het Egenhovenbos loopt, werd reeds lang geleden verkeersvrij gemaakt. Helaas wordt dat de laatste tijd wat ontweken. Ook mag deze straat wel eens heraangelegd worden als echte fietsstraat, dat wil zeggen zonder de oncomfortabele kasseien met smalle comfortstrookjes.
Kapeldreef, Egenhoven
Op de oude spoorwegbedding, met op de achtergrond het opgehoogde terrein wat eens natuurgebied was, klaar om een nieuwe uitbreiding te ontvangen.
Steengroevenlaan, Heverlee
Op het wetenschapspark is er wel iets voor de fiets aangelegd, maar je kan er ook gegarandeerd hoofdpijn van krijgen, met de complimenten van Imec.
Gaston Geenslaan, Heverlee
Even buiten het wetenschapspark stoppen de voetgangers- en fietsvoorzieningen dan weer volledig, deze straat heeft wel een 30km/u regime.
Steengroevenlaan, Heverlee

 Voetgangersverkeer op de straat (zonder voetpad)
Steengroevenlaan, Heverlee
Steengroevenlaan, Heverlee

Steengroevenlaan, Heverlee

Steengroevenlaan, Heverlee

Steengroevenlaan, Heverlee

Tegen de Celestijnenlaan aan, is er aan de andere kant een soortement fietspad naar de ingang van een Imec parking, waar ook enkele fietsstallingen zijn. Het fietspad is er onder andere te smal, de oversteekplaats onvoldoende ruim.
Steengroevenlaan, Heverlee

Steengroevenlaan, Heverlee

Steengroevenlaan, Heverlee

Verder gaat het dan over de Steengroevenlaan, ook weer zonder voetpad, met diepe putten her en der in het asfalt.
Kapeldreef, Heverlee

Vanaf hier is er een fietspad annex voetpad, dat door de beste fietstunnel van Leuven loopt, waarna de fietsroute weer stopt.
Kapeldreef, Heverlee

Moest Leuven een echte fietsstad zijn, dan zouden de verschillende routes tussen Egenhoven en Leuven eens eindelijk uitgebouwd worden tot echte ... fietsroutes. Geen brokje hier en een brokje daar. Fietsbult benoemde het ooit al: een korreltjesbeleid.

Ook in de nieuwe plannen voor deze zone vinden we nog niet veel samenhangend fietsbeleid terug

Geen opmerkingen:

Een reactie posten