maandag, oktober 31, 2011

Bauentwurfslehre

Vorige week heb ik een oud handboek uit de papiercontainer gered. In 1972 was er blijkbaar nog geen sprake van rekening houden met de fiets.


Er staken ook enkele kopies in van hetzelfde boek van recentere datum. Daarop zijn fietsers toch al wel verschenen.


En hebben de ontwerpers van nu een handboek waar ook bakfietsen, aanhangfietsen en dergelijke voorkomen?

zondag, oktober 30, 2011

Een week met fiets

Vorige week was ik soms nogal bozig.

Vorige vrijdag zag onze Sander een fietster overreden worden door een bus op het Martelarenplein (what's in a name?) door het falende mobiliteitsbeleid van ons stadsbestuur. Volgens hen zijn fietsers levende verkeersremmers. Het duurde tot zaterdag voor hij daar een samenhangend verhaal over kon vertellen.

Zondag zag ik een fietster bij ons op de hoek op het hoofd vallen door het continuerende boordsteenbeleid van ons stadsbestuur: (gevaarlijke) fietsers moeten afgeremd worden door onnodige boordstenen, paaltjes en slalombewegingen want anders rijden ze te gevaarlijk. Dat daarbij kinderen en ouderen de controle over het stuur kunnen verliezen wordt niet sterk meegeteld.
Bloed op de stoep in Wijgmaal

Dinsdag merkte ik dat men bezig is de inrit naar de nieuwe fietsstalling onder het Fochplein fietsonvriendelijk aan te leggen, want voorzien van een hoge gladde borduursteen, ondanks beloftes van stadsdiensten dat er aan fietsers zou gedacht worden.


Woensdag merkte ik het bestaan van fietsvakken op, en was ik blij dat het fietsstallingsprobleem in de Leuvense binnenstad eindelijk werd erkend.

Donderdag zag ik aan de andere kant van het Fochplein deze fietsgevaarlijke boordstenen. Als je het Fochplein wil verlaten langs een niet-busverkeersrichting, moet je een gladde arduinen boordsteen van 4-6cm hoog trotseren. Dit geldt bovendien ook voor de rolstoelgebruikers die deze 'straat' willen oversteken.


Ik las ook in de RUP's woonuitbreidingsgebieden dat er minimaal 3m brede kruiwagenpaden voorzien werden om tuinen langs achteren te kunnen ontsluiten, voorwaar geen slecht idee. Jammer dat voor de rest de fietspaden in dezelfde woonuitbreidinggebieden nog steeds gecombineerd worden met voetpaden, met een maximale breedte van ... 2m.

Vrijdagavond, na het herfstfeest op school, reden we gezellig keuvelend naast elkaar naar huis. In de Wittebolsstraat, een straat met BEV, reed een ongeduldige autobestuurder achter ons aan. Volgens hem volstond het om te bumperkleven, VROEM VROEM, FLIKKER FLIKKER en TUUT TUUT te doen, en dan moesten fietsers volgens zijn wegcode aan de kant. Ik deed dat niet snel genoeg volgens hem, en toen heb ik mij spijtig genoeg even laten gaan, en geroepen dat dit niet zo was, en loozer enzo. Daarvoor mijn excuses.

Zaterdag hebben we een beetje spook moeten fietsen op het Ladeuzeplein, we konden niet door naar ons restaurantje wegens een grote brand op het Fochplein. Na de toneelvoorstelling zijn we nog een pintje gaan pakken op de de oude markt, en hebben we onze fiets demonstratief in de (nogal lege) fietsvakken gezet, als voorbeeld, opdat dit zou opvallen bij alle fietsers en niet-fietsers. Onze fiets was nog maar net op slot, toen er achteraan plots tafels en stoelen door de lucht vlogen. Binnen de vijf minuten waren er 3 polititecombi's gearriveerd, en wat later chargeerde ook de oproerpolitie. We waren toen we huis vertrokken wel blij dat onze fietsen de rellen ongedeerd hadden overleefd.

vrijdag, oktober 28, 2011

Plopperdeplopperdeplop

Beste kabouters, kijk eens wat ik enkele dagen geleden in mijn kabouterbrievenbusje vond.
Beste kruiwagenrijdersbond,

In overleg met het secretariaat van de Kabouterlandse kruiwagenrijdersbond even dit briefje met betrekking tot de verkiezing van kruiwagendorp 2012.
Kruiwagenrijden staat gelijk met gezonde en duurzame kaboutermobiliteit, daarvan zijn ook jullie ongetwijfeld overtuigd. Met het Kabouter Mobiliteitsplan in opmaak wil de Kabouterlandse overheid ook de kruiwagenrijders een flink duwtje in de rug geven. Maar ook kabouterdorpen die het kruiwagenbeleid hoog op de agenda zetten, verdienen een bekroning. Kruiwagenbeleid is immers een beleid van alle overheden; daarom zitten ook de gouwen en de dorpen (via KVKD) in het kruiwagenteam van de Kabouterlandse overheid.

De Kabouterlandse Stichting Verkeerskunde (KSV) en het Departement Mobiliteit en Boswerken (MBW) organiseren in opdracht van kabouter Klus voor het eerst de verkiezing "Kruiwagendorp 2012". De verkiezing biedt een unieke kans om het kruiwagenvriendelijke imago van het dorp een flinke impuls te geven, na te denken over het gevoerde kruiwagenbeleid binnen het dorp, best practices uit te wisselen tussen kabouterdorpen onderling, etc.

En bovendien kunnen de winnaars (3 – 1 per categorie) een mooie prijs winnen ter waarde van maximum 50.000 beukennootjes, die enkel kan besteed worden aan 'hardware', zoals een kruiwagenstalling, dienstkruiwagenrijden, een kruiwagentelpaal,... (maw een investering die ook rechtstreeks ten goede komt van de kruiwagenrijders in het dorp).

Vele kabouterdorpen zijn ondertussen bezig hun kandidatuur te stofferen. Het zal dus een boeiende opdracht worden voor de jury om eerst te nomineren en dan te verkiezen.

"Kruiwagendorp 2012" kan dus een enorme stimulans geven aan het lokale kruiwagenbeleid. Op dat vlak merken we overigens het afgelopen anderhalve jaar een grote stijging in het investeringsbedrag voor kruiwagenpaden langs dorpswegen (toch deze waar Kabouterland via het kruiwagenfonds mee in participeert).

Via de plaatselijke afdelingen kan de Kruiwagenrijdersbond ook meewerken aan een lokaal kruiwagenbeleid: stimuleren en enthousiasmeren.

Om in te schrijven is geen uitgebreid dossier nodig. De kandidaturen worden op basis van het formulier dat het kabouterdorp invult bij de kandidaatstelling, beoordeeld door een onafhankelijke jury aangevuld door een terreinonderzoek. De winnaars zijn bekend in juni 2012. Het is de uitdrukkelijke bedoeling vooral het kruiwagenbeleid van de laatste dorpelijke legislatuur te beoordelen. Tegelijkertijd kan het ook een opstap betekenen voor de volgende dorpelijke legislatuur (2013-2018).

Mis de kans dus niet om jullie schouders mee onder dit project te zetten en samen met het hele kabouterdorp het lokale kruiwagenbeleid mee vorm te geven en verder uit te bouwen.

Vandaag schreef kabouter Klus persoonlijk alle kabouterdorpen nog eens aan, in aanvulling op de informatie die reeds door de KSV werd verspreid.

Kabouterdorpen kunnen nog inschrijven tot en met 18 november.

Alle informatie over dit initiatief vind je op www.kruiwagendorp2012.be. Hebt u nog vragen? Stuur dan een briefje naar "Kruiwagendorp 2012", Kabouterlandse Stichting Verkeerskunde, Beukenlaan, derde paddestoel rechts.

Kabouterdorp Leuven is er alvast klaar voor:

donderdag, oktober 27, 2011

Fietsvakken (2)

Op 18 november fietste ik nog voorbij de Cuythoek en trok ik deze foto, met de gedachte: hier zou een grotere stalling niet misstaan, of een fietsvak. Er stonden toen 63 fietsen rond 4 beugels, er is duidelijk nood aan méér, alhoewel de wanorde eigenlijk nogal meevalt. Ik GIMP er wel eens een fietsvak op en publiceer dat eens in de komkommertijd dacht ik nog.

Ik passeerde ook de Parijsstraat en dacht: kijk, de fietsers gebruiken hier ook al een impliciet fietsvak, enkel nog wat verf en de huidige situatie wordt gelegaliseerd.

En tenslotte: hier zou een fietsvak ook niet misstaan telkens er optredens in Het Depot zijn (dat nu verbouwd wordt). Maar geen gewoon geschilderd vak, maar een oprolbaar! Men neme een rode loper (of een blauwe), men schildere er een fietsvak met fietssymbolen op, en voor een optreden wordt dat uitgerold, en de volgende morgen terug opgerold.

woensdag, oktober 26, 2011

Ruimte voor de fiets

Plaats van actie: de Bondgenotenlaan, op de hoek van het Martelarenplein. Tot begin dit jaar mocht je tot hier nog 50km/u rijden, aan het hoekje daar begon de zone 30.

Ergens had de ontwerper iets gelezen over een poorteffect bij het binnerijden van een zone 30, een optische versmalling waardoor chauffeurs automatisch vertragen. Helaas nam men hier de plaats voor deze versmalling af van de fietsers. Het werd nog nooit zo duidelijk als nu het laatste stukje Bondgenotenlaan éénrichting werd, omwille van de werken aan Het Depot.

Dit hier is gewoon een pest-uitstulping voor fietsers, die hier als puntje bij paaltje komt door de Leuvense 'verkeersdeskundigen' worden beschouwd als levende verkeersremmers. Remvee als het ware.

Soms wacht de fietser noodgedwongen.

Soms wacht de fietser hoffelijk en moet hij verdomd snel zijn voor de volgende bus alweer daar is.

Soms wacht de bus hoffelijk.

Bussen en fietsers kunnen elkaar al niet veilig passeren op de Bondgenotenlaan, dat voelt iedere fietser aan. Het moet dan ook niet erger worden gemaakt dan het al is. Bussen moeten absoluut niet nog sneller door de binnenstad stromen als veilig, wel moeten dienstregelingen dringend realistischer worden. En de uitleg van De Lijn is ook niet geruststellend voor de veiligheid van fietsers:
Bij vervoersmaatschappij De Lijn werd gisteren beklemtoond dat 'een goede doorstroming en stiptheid van het openbaar vervoer absolute prioriteiten zijn', aldus woordvoerder Tom Van der Vreken van De Lijn.
Aan de andere kant, aan het nieuwe Fochplein, krijgen fietsers en bussen ook een dergelijke uitstulping van het voetpad te verwerken. Een hoge dikke schuine gladde schedelsplijtende arduinen boordsteen, want daar moeten fietsers dus over om naar de stalling te kunnen rijden (alvast toch volgens de uitleg die ik toen kreeg).
Bondgenotenlaan, Leuven
Bondgenotenlaan, Leuven

De smalle rijbaan over de nieuwe ondergrondse fietsenstalling zal de bussen verplichten om achter de fietsers te blijven rijden. In theorie althans. We zullen zien. Misschien moeten we de buschauffeurs al eens laten oefenen op de Bondgenotenlaan? Ik roep de fietsers dan ook op om hier steeds met twee naast elkaar te rijden volgens de modaliteiten van de wegcode.

dinsdag, oktober 25, 2011

Fietsvakken (1)

Na heel lang wachten heeft Leuven eindelijk de stap gezet naar experimentele fietsvakken! Bravo! Ik praatte deze voormiddag nog met enkele trotse stadsmedewerkers.

En prompt begon op Facebook het gekanker van ... mannen van't stad (fietsendienst of technische dienst ofzo). Ik kopieër het even hieronder:

Wat kan ik daarop zeggen? Zucht. Zucht. Diepe Zucht.

Leuven heeft Bike Butlers nodig maar zit opgescheept met Bike Bullies. Het verschil zit hem in de volgorde van onderstaande foto's. Bullies werken van links naar rechts, butlers van rechts naar links. Deze keer was ik weer butler.

maandag, oktober 24, 2011

De Ludo

Yo de mannen! Mijn naam is Ludo, maar ze noemen mij altijd 'De Ludo', zoals wanneer ze hier thuis zeggen: 'Vake, ik ga met de Ludo naar Leuven, hé!'.

Ik ben eigenlijk ook een beetje een meetfiets, omdat ik zo ongenadig de knoken van mijn berijders door mekaar schud. Zaterdag ging Vake ook nog eens meetfietsen in Kessel-Lo, op de grens met Linden. Op het programma stonden Lovensvoetpad, Negenbunderspad, Vlierbeekpad, Wimmershofpad en Rozenpad. Nog geen 50m en het fiets/voetpad was al gebuisd wegens weeral platte band. Ofwel is de infrastructuur versleten, ofwel is Vake te zwaar. Ik denk dat de foto's voor zichzelf spreken.

Lovensvoetpad, Leuven
Lovensvoetpad, Leuven
Lovensvoetpad, Leuven
Lovensvoetpad, Leuven
Lovensvoetpad, Leuven
 
Negenbunderspad, Leuven
Negenbunderspad, Leuven
Negenbunderspad, Leuven
Negenbunderspad, Leuven
Negenbunderspad, Leuven

Negenbunderspad, Leuven

zondag, oktober 23, 2011

Wijgmaal Verkeersveilig

Zondagnamiddag en stralend weer, tijd voor een fietstochtje. Op het programma stond de ludieke fietsactie van de Wakkerzeelsebaan.

We verzamelden in de Ursulinenstraat, waar Hilde een speech hield om de actiepunten in de verf te zetten. Schepen Robbeets beloofde verbetering om korte termijn.

De gemeenteraadsleden verzamelden voor een persfoto.

Als eerste vertrok de chiro, daarna de gemeenteraadsleden. Wij fietsten helemaal achteraan.

Na de rit was er nog wat te drinken, en toen reed de Chiro terug weg.

Meer uitleg over de knelpunten in het nieuwsblad.