dinsdag, november 12, 2013

Volkstuintjes (2)

Ook in Vlaanderen zijn er volkstuinen, maar nog altijd veel te weinig. Meer info over volkstuinen in Vlaanderen kan je hier vinden.

Welke positieve effecten worden verwacht op stedelijke leefbaarheid?
ONTPITTING
Men probeert vandaag dichtbevolkte gebieden meer leefbaar te maken door een weldoordachte inplanting van groene, publieke ruimten. Verlaten gebouwen, garageboxen of verharde oppervlakken maken plaats voor nieuw publiek domein. Een unieke ligging voor een volkstuinpark! Vanuit de omringende gebouwen kijken mensen uit op goed onderhouden groen en op de activiteit die in het volkstuinpark plaatsvindt.
Dit vergroot niet alleen het maatschappelijk draagvlak en de kennis omtrent het tuinieren. maar ook de sociale controle ten voordele van een betere beveiliging.
Maar hoe staat het in Leuven? Zelf ben ik in de Brusselsestraat opgegroeid met volkstuintjes achter onze tuin, denkende dus dat er die wel overal zouden zijn. Niet dus.
Volkstuintjes Noormannenstraat
Hier werd de situatie van Leuven allemaal mooi bij elkaar gebracht.

Enkele cijfers:
nood aan volkstuinen in Vlaanderen, voor Leuven: grootste nood

oppervlakte bestaande volkstuinen, Noormannenstraat niet meegerekend

Maar is er dan nergens plaats in en rond Leuven of wat? Liefst op maximaal 3km van dichtbebouwde wijken? En liefst geen landbouwgrond want dan kunnen de boeren niet meer boeren.

Hmmmm.

In Wilsele langs de Vaart zag ik vroeger dikwijls twee boeren op hun twee velden werken, ik vermoed dat het vooral peterselie of kervel was dat ze verbouwden in een volcontinu systeem. Sinds enkele jaren zijn ze echter met pensioen, de akkers zijn nu grasvelden geworden, de tractor werd vervangen door de grasmaaier.
Wijgmaalsesteenweg x Armand Meyswijk, Wilsele
Ik dacht het gevonden te hebben, en trok mijn stoutste schoenen aan om het hen eens te gaan vragen. er was helaas geen interesse. Te oud. Misschien gingen ze de grond later nog verkopen, maar wanneer dat wisten ze nog lang niet.

Is er dan nergens anders plaats voor de Leuvenaar met groene vingers?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten