donderdag, mei 21, 2015

Fietscontrapunt

De NMBS gaat 1/3 van de Fietspunten sluiten. In 2012 klonk het nog zo:
Om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren en om de veiligheid en de faciliteiten voor tweewielers te vergroten, wil de NMBS-Holding haar netwerk van fietspunten in de stations in 2013 verder uitbreiden met 25 nieuwe fietspunten, om tot een totaal van 67 fietspunten te komen. In de provincie Antwerpen komt aan het station van Geel het negende fietspunt.

Op dit ogenblik beschikken 42 stations over een fietspunt. In de provincie Antwerpen is al aan de stations van Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Berchem, Mechelen, Herentals, Mortsel Oude God, Lier, Turnhout en Mol een fietspunt. Deze fietspunten staan in voor het onderhoud en voor de sociale controle in de fietsenstallingen, maar leveren ook andere diensten zoals fietsverhuur (waaronder Blue-bike). Pendelaars kunnen ook gebruik maken van het fietspunt voor kleine reparaties volgens het "veilig thuis"-principe. Het gaat hierbij om kleine herstellingen, zoals het repareren van een lekke band of een losse remkabel. Zo kan de gebruiker veilig terug naar huis fietsen. Voor grotere reparaties verwijzen de medewerkers naar de traditionele fietsenwinkel, zoals overeengekomen met de sector.

In 2013 wil de NMBS-Holding 25 extra fietspunten creëren. Vanaf volgend jaar wordt ook in het station Geel het fietspunt logo opgehangen. De NMBS-Holding is op zoek naar kandidaten voor de uitbating van die fietspunten. Om het onthaal van fietsers en motorrijders op de parkeerplaatsen bij de stations te verbeteren, maakt de NMBS-Holding gebruik van ondernemingen uit de sociale economie, waaraan zij het beheer van de fietspunten volgens nauwkeurige specificaties toevertrouwt. Ze betaalt daarvoor een vergoeding. De oproep tot kandidaatstelling werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en geldt voor alle fietspunten, zowel nieuwe als bestaande, waarvan de huidige contracten ten einde lopen.

Op die manier kan de NMBS-Holding, naast de fietsenstallingen, een bijkomende dienstverlening aanbieden. Ze wil ook het gebruik van tweewielers in combinatie met het openbaar vervoer aanmoedigen en daarmee een meer duurzame mobiliteit stimuleren.

De NMBS-Holding wil haar belangrijkste stations verder uitrusten, om hun rol in de genetwerkte mobiliteit nog te versterken en een knooppunt te vormen voor voetgangers, fietsers, automobilisten en treingebruikers.

Geplaatst op 26 december 2012 (AM)
Welke stations met een fietspunt hebben vandaag gemiddeld minder dan 2500 opstappers per dag? Ik lijst ze even voor jullie op:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten