woensdag, juni 03, 2015

Bebouwde kom

10 Jaar hebben de gemeentes tijd gekregen om de borden 'bebouwde kom' te vernieuwen, sinds 1 juni 2015 zijn de oude borden niet meer geldig. Stad Leuven bezit nochtans een GIS-systeem waar alle verkeersborden in geregistreerd zijn. Om deze oude borden te vervangen volstaat het om een uittreksel hiervan te maken, het juiste aantal nieuwe borden te bestellen en ze vervolgens te plaatsen. Een werk dat geen 10 jaar in beslag zou mogen nemen, maar waar Leuven toch met glans en wimpel in in slaagde.

Vrijdag 26/05/2015 hing dit verkeersbord nog altijd aan het Maria Artois plein. Op meer afgelegen straten hangen er ongetwijfeld nog vele.
Maria Artois plein
Waar is de deinst signalisatie dan wel mee bezig? Nieuwe 'verkeersborden' ontwikkelen? Illegale 'verkeersborden' plaatsen?

Update 2015-07-01
Case closed! Het bord werd vervangen.
Aarschotsepoort, Leuven

3 opmerkingen:

  1. Voor spelende kinderen is er geen specifiek bord, maar er bestaat wel eentje om te plaatsen bij een speelplein of plek waar veel kinderen komen zoals bv. de Kettekeet in Leuven, namelijk verkeersbord A23. "Plaats waar speciaal veel kinderen komen".
    http://wegcode.be/wetteksten/secties/mb/mb-111076/862-hs2art7

    Die officiële borden staan er niet in de buurt van de Kettekeet (dat vlak naast het buurtcentrum staat).

    Uiteraard is het A23-bord slechts een gevaarsbord en het "gevaar" daar zijn niet de kinderen maar de vele auto's die er passeren. Als er te snel gereden wordt in de J.P. Minckelerstraat dan kan de politie daar iets aan doen. De Stad kan ook een andere verkeerscirculatie inrichten waardoor een lang stuk rechtdoor rijden niet meer mogelijk is.

    Maar dat zijn 2 zaken die een echte oplossing bieden voor die kinderen van die buurt en die 2 zaken kosten uiteraard de Stad Leuven meer geld dan een nieuw verkeersbord maken en ophangen.

    Misschien komen de echte oplossingen nog, ik hoop het...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik me niet vergis is dit een gewestweg en is dus de regie der wegen hiervoor bevoegd en niet de dienst signalisatie waar je precies weinig goed woord voor over hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is inderdaad een gewestweg, dus moet het gewest de verkeersborden bekostigen en plaatsen. Maar hoofdverantwoordelijke voor de veiligheid, dat blijft toch de burgemeester.

    BeantwoordenVerwijderen