donderdag, september 10, 2015

Fietsers van Leuvense politie krijgen doorgedreven schiettraining

Dergelijk nieuws blijft vooralsnog pure utopie:
Bron: BELGA

Campus Vesta, het provinciaal opleidingscentrum voor politie, brandweer en ambulanciers in Ranst, is met schietopleidingen op maat gestart voor politiefietsers. Ze leren daarbij hoe ze moeten omgaan met de beperkingen van hun fietsuitrusting bij het gebruik van vuurwapens.
Steeds meer politiezones zetten politionele fietsers in. Zij zijn ook bij druk verkeer snel ter plaatse en makkelijk aanspreekbaar. Campus Vesta traint nu alle politiefietsers op dat specifieke vuurwapengebruik, ook de anonieme fietsers die gewapend rondrijden en die misschien wel het meeste kans maken om bij een gewapend incident betrokken te raken.

"Onze Londense collega’s zijn met de opleiding begonnen en leerden onze opleiders de knepen van het vak. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een schietincident je fiets als dekking gebruiken of moet je heel technisch vanop je fiets kunnen schieten als je zelf wordt beschoten", zegt politie-opleider Tom Gorrebeeck.

De focus van de opleiding ligt op de publieke veiligheid. ‘We maken heus geen stuntpiloten van onze fietsers, maar zorgen er wel voor dat ze bij incidenten heel gericht kunnen ingrijpen. Het feit dat zo weinig mensen weten dat er ook anonieme politiefietsers rondrijden, bewijst dat de politie haar werk goed doet. Enkel gewapende misdadigers of zware verkeersovertreders ontdekken vroeg of laat dat er zoiets bestaat als een anonieme politiefietser.’

Ook Leuven overweegt zijn motards te vervangen door politiefietsers omwille van een recent ongeval in Brussel, en van de hoge prijs die het ANPR camerasysteem, dat Leuven eerst wenste te installeren, met zich mee zal brengen. "Als socialistische burgemeester wens ik vooral te investeren in meer mensen op straat, in plaats van dure technologie die het dikwijls laat afweten. We moeten ook denken aan de financiële toekomst van Leuven, en de volgende coalities niet opzadelen met torenhoge facturen", aldus Tobback. 

1 opmerking: