maandag, december 07, 2015

Sluipend gif

Dit stadsbestuur slaagt er (waarschijnlijk als enige in heel Vlaanderen) in om een autovriendelijk beleid te verpakken als een fietsvriendelijk beleid.

Hoe doet ze dit?

Door alleen te melden wanneer er fietsstallingen worden geplaatst, en niet wanneer ze terug worden verwijderd om plaats te maken voor iets anders, bijvoorbeeld de auto, wordt de indruk gewekt dat er altijd maar meer openbare ruimte voor de fiets wordt opgeofferd.

Maar het is een traag proces, je ziet het bijna niet gebeuren. Je moet heel goed opletten en een ijzersterk geheugen hebben.
Technische hulpmiddelen zoals Google Streetview zijn natuurlijk ook een grote hulp.

Een mooi voorbeeld vind je in de Naamsestraat.

Een korte geschiedenis met beelden van Google Streetview:

2009: verboden te parkeren voor het Van Dalecollege, aangeduid met een gele onderbroken markering
Naamsestraat, Leuven

2013: nog altijd verboden te parkeren voor het Van Dalecollege
Naamsestraat, Leuven

2014: de gele onderbroken markering op de boordsteen werd verwijderd en op de vrijgekomen ruimte werden twee fietsparkeervakken geschilderd. Joepie! Meer fietsparkeerplaats.
Naamsestraat, Leuven

2015: Bekendmaking tijdelijke politieverordening 30 oktober:
Naar aanleiding van het verwijderen van de fietsenstalling in de Naamsestraat te Heverlee van maandag 30 november tot dinsdag 01 december 2015, de hiernavolgende verkeersmaatregelen te nemen: het stallen van fietsen wordt verboden in de fietsenstalling in de Naamsestraat ter hoogte van huisnummer 80 (Pieter Van Dalepad) van maandag 30 november van 00.00 tot en met dinsdag 01 december 2015 tot 24.00 uur.
Ten velde worden nog altijd illegale verkeersborden gebruikt, dit even ter zijde. Het resultaat is voor iedereen duidelijk: de ruimte die voor de fiets op de straat werd gewonnen, wordt aan de auto's afgestaan. Of niet soms? Op de eerste foto kan je zien tot waar de autoparkeerzone loopt: tot en met de fietsenstalling.
Naamsestraat, Leuven
Naamsestraat, Leuven
Naamsestraat, Leuven

Ook elders in de Naamsestraat verdwenen al op enkele plaatsen 'en stoemelings' de visuele vervuiling van geparkeerde fietsen, dat lees je hier en hier.

Update 9-12-2015
Et voila. Geen spoor meer te zien van een fietsenstalling.
Naamsestraat, Leuven
Naamsestraat, Leuven
Gelukkig is er aan het STUK wel terug een fietsenstalling geplaatst.
Naamsestraat, Leuven
Maar we komen wel van deze situatie in 2009:
Naamsestraat, Leuven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten