maandag, maart 07, 2016

Straten vol Leuven

De inwoners van Leuven kunnen gaan kijken naar een informarkt in de Romaanse Poort over het nieuwe circulatieplan. De Leuvense groendienst heeft de omgeving alvast verfraaid.

Brusselsestraat, Leuven, (C) Joost Vandamme
Brusselsestraat, Leuven, (C) Joost Vandamme

Ik vind de toestand aan de weggemoffelde fietsrekken een beetje wrang, en ik hoop dat dit niet de teneur vormt hoe het stadsbestuur zal omgegaan met fietsers tijdens deze stadsvernieuwing.

Mijn bezwaren bij dit zicht zijn:
- het verbod om in de rekken je fietsen te plaatsen werd niet vastgelegd in een tijdelijk politiereglement op de wegpolitie, waardoor elk gebruikt bord waardeloos en van generlei waarde wordt.
- conformiteit naar kleur van het verkeersbord is niet in orde: een verkeersbord betreffend stilstaan en parkeren dient steeds op een oranje paal/steun te staan, en de kleurencombinatie van het onderbord is bovendien niet bestaande in het verkeersreglement
- conformiteit naar vorm van het verkeersbord is niet in orde: door een rond verkeersbord te plaatsen op een vierkant bord wordt dit ongeldig, behalve bij zonale borden.
- de plaatsing van het verkeersbord is niet conform de wetgeving: verkeersborden betreffende stilstaan/parkeren zijn enkel geldig op rijbaan en berm, dus niet op het voetpad.

De borden houden fietsers alleszins niet tegen om de rekken te blijven gebruiken, zij kennen dus wel hun verkeersreglement.

Brusselsestraat, Leuven

Wanneer gaat het stadsbestuur eens stoppen met het gebruiken van speelgoedbordjes zonder wettelijke basis om het stallen van fietsen te regelen? Fietsers zijn volwaardige verkeersdeelnemers, het stadsbestuur moet hun rechten dan ook respecteren in plaats van ze stelselmatig met de voeten te treden.

Leuven Fietsstad, dat is opeens heel ver weg.

1 opmerking:

  1. joost van damme8 april 2016 om 03:57

    voor de volledigheid past het wel dat de bestaande fietsenstalling, die nu tijdelijk in het groen verborgen werd en buiten dienst gesteld, ruimschoots vervangen werd door een veelvoud aan fietsrekken 10 m verderop...

    BeantwoordenVerwijderen