maandag, juni 20, 2016

Vooruitgang OV

In Brussel wordt per 1/7 volledig overgestapt op de MOBIB-kaart, die bruikbaar is bij alle openbaar vervoersoperatoren in Brussel en Wallonië, en ook bij de NMBS. Andere landen deden het ons al voor.


Maar hoe zit het in Vlaanderen? Ik heb nog een volledig geladen papieren kaartje voor de bus in mijn portefeuille steken, ga ik dat nog lang kunnen gebruiken voor mijn sporadische busritten?

Op de website van de NMBS lezen we:
Waar zal je abonnement op staan nadat je bent overgeschakeld naar de MOBIB-kaart?

Abonnement NMBS + MIVB + De Lijn
Een MOBIB-kaart voor het NMBS- en MIVB-abonnement en een papieren abonnement voor het deel De Lijn.
Tiens tiens, De Lijn staat precies achter op schema?

Zo klonk het nog in maart 2013:
De NMBS introduceert deze week voor haar abonnees de MOBIB-kaart, een chipkaart op bankkaartformaat die de reizigers kunnen gebruiken op de netten van de vervoersmaatschappijen NMBS, MIVB, TEC en De Lijn.
...
Bij De Lijn kon men nog geen exacte datum geven voor de introductie.
Zo klonk het in juli 2013:
Begin 2016 (ipv eind 2014) zullen alle reizigers van De Lijn hun MOBIB-chipkaart kunnen gebruiken. Die kaart moet ook compatibel zijn met de kaarten van andere openbaarvervoerbedrijven. Het bestaande en het nieuwe ticketsysteem zullen in een overgangsfase naast elkaar bestaan, maar bedoeling is dat het oude systeem in de loop van 2016 verdwijnt.
En zo in maart 2016:
Vanaf juni begint de overschakeling van de abonnementen bij De Lijn naar een chipkaart, de Mobib-kaart. De bedoeling is dat je met zo’n kaart op termijn bij alle openbaar vervoersoperatoren terechtkunt.
Iedereen op MOBIB? Tof! Even kijken wat er ondertussen op de website van De Lijn staat over die MOBIB-kaart:

Hmmm, bitter weinig dus. Als je dan wat verder klikt naar de aanvraag voor zo een kaart:

Geen nieuwe kaarten? Geen nazorg?
Na een uitstapje in het buitenland met veelvuldig gebruik van het OV, weten we altijd weer wanneer we weer thuis zijn: dan is het tijd om de kleitabletten weer boven te halen.
Maar geen nood: binnenkort wordt het OV-gebeuren in Vlaanderen hervormd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten