dinsdag, september 06, 2016

Aangereden

Dit lazen we in het Laatste Nieuws?

Fietser aangereden

Een 37-jarige fietser uit Kessel-Lo is donderdag omstreeks 17 uur gewond geraakt toen hij op de Diestsevest in Leuven aangereden werd door een auto. De fietser stak de rijbaan over ter hoogte van de Van Monsstraat, op de daarvoor voorziene oversteekplaats. Een vrachtwagen stopte op de rechterrijstrook, maar een auto die op de linkerrijstrook reed, merkte de fietser te laat op. De dertiger hield er een gebroken vinger en een geschaafde elleboog aan over. Hij werd naar het UZ Gasthuisberg gebracht.
Hmmm.

'De daarvoor voorziene oversteekplaats' werd al even daarvoor weggefreesd, waardoor het voor chauffeurs nog onduidelijker is dat er daar ook fietsers kunnen oversteken. Het Vlaamse gewest is meer bezorgd over de doorstroming van het autoverkeer, dan over de veiligheid van fietsers.

Minister Ben Weyts, uw mobiliteitsbeleid stinkt!

3 opmerkingen:

 1. Bovenop is de fietser ook nog in fout en verantwoordelijk voor de schade aan de wagen. Zowel in de huidige situatie met de weggefreesde oversteekplaats-markering, als met de voormalige blokkenmarkering diende hij voorrang te verlenen. Niettemin, zo de markering nog aanwezig geweest was, dan was de kans reëel dat de automobilist zich bewust was van de mogelijkheid van overstekende fietsers en had de nodige voorzichtigheid aan de dag kunnen leggen. zo snel mogelijk deze vergissing terug recht zetten en de markering opnieuw aanbrengen !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben niet helemaal akkoord, Captain: "Een vrachtwagen stopte op de rechterrijstrook, maar een auto die op de linkerrijstrook reed, merkte de fietser te laat op."
  Ik heb het op dezelfde plaats meegemaakt dat ik (met de wagen, sorry daarvoor) voor een voetganger stopte, en er eentje met een pet en open uitlaat meende nog langs mij te moeten doorscheuren. Ik heb gewoon geclaxonneerd tot hij remde, het was het enige wat ik op dit moment nog kon doen.
  Dit is zonder meer een zware overtreding.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Uit de wegcode:
  Overtredingen van de 3e graad
  17.2. Het links inhalen van een gespan, van een tweewielig motorvoertuig of van een voertuig met meer dan twee wielen is verboden:
  5° wanneer de in te halen bestuurder stopt voor een oversteekplaats voor voetgangers of een oversteekplaats voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen of deze oversteekplaatsen nadert op plaatsen waar het verkeer niet geregeld wordt door een bevoegd persoon of door verkeerslichten.

  Het wegfrezen van de oversteekplaats voor fietsers maakt ze vogelvrij bij het oversteken van meerdere rijstroken.

  BeantwoordenVerwijderen