zondag, november 13, 2016

Vismet

Met het autovrij maken van de Vismarkt komt er een plein vrij dat weer kan gebruikt worden om de binnenstad leefbaarder te maken. Men neemt eindelijk de ruimte af van het autoverkeer en geeft deze terug aan de zachte weggebruiker.

Er zijn momenteel twee grote richtingen wat betreffende een mogelijke inrichting: enerzijds de Dijle helemaal terug openleggen en anderzijds de oude Vishal opnieuw bouwen.

Tot 24 november kan je deelnemen aan een bevraging naar de nieuwe functie van het plein.

Zelf neig ik vooral voor de bouw van een nieuwe markthal, zeker nadat ik al in enkele buitenlandse steden hiervan voorbeelden zag.

"Maar Leuven heeft toch al een markt!" hoor ik iedereen denken, en dat is waar. Maar om op deze markt te staan moet je voor langere tijd een concessie huren.
Er is zaterdags ook wel de artisanale markt in de Brusselsestraat, maar ook daar lijkt er weinig plaats voor gelegenheidsverkoop door particulieren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Heist op de Berg.

Om duurzame landbouw te stimuleren ben ik voorstander van een nieuwe markthal, waar producenten op een flexibele manier dagelijks of wekelijks verse groenten/fruit/brood/... kunnen aanbieden, zowel particulieren, als bioboeren en organisaties in de zorglandbouw.

Hieronder ter inspiratie alvast enkele voorbeelden die we tegenkwamen op vakantie in het buitenland.

Zomer 2016 Markthal van Ganges (Fr)
Open van 8u tot 12u.
Dinsdag en vrijdag is er markt in de straten rondom, met heel veel producenten en ook veel BIO. Les Halles biedt vooral plaats aan kleinere standen of aan gelegenheidsstanden.
Place des Halles, Ganges
Place des Halles, Ganges
Place des Halles, Ganges
We waren vooral gecharmeerd door de stand van de tomatenboer met zijn 60 verschillende soorten tomaten.
Place des Halles, Ganges
Place des Halles, Ganges
Place des Halles, Ganges
Je kan een virtueel bezoek brengen via deze link.

Zomer 2016 Montpellier Halles Castellane
Open van 7u tot 20u, behalve op zondag (en 's middags sluten ze om te siësten, maar dat staat niet op de website).
Ingericht met 26 vaste standen.
Rue de L'Herberie, Montpellier
Espace Philippe IV de Valois, Montpellier
Rue de L'Herberie, Montpellier

Er is ook nog andere markthallen in en rond Montpellier. Enigzins vergelijkbaar met Leuven is de situatie van Les Halles Laissac: waar eerst een parkeergebouw stond, komt nu een moderne hal met uitbreiding van het voetgangersgebied.

Zomer 2016 Markthal Rotterdam
Zo kondigt die zich aan:
Markthal Rotterdam, de eerste overdekte marktvloer van Nederland, is op 1 oktober 2014 door koningin Maxima geopend.
Stockholm, Barcelona, Valencia, Kopenhagen. Bijna iedere wereldstad heeft er één: een overdekte food markt. Een bruisende markthal die uit zijn voegen barst van verse vis, brood dat nog warm is, mals vlees, ontelbaar veel soorten kaas en groenten net uit de grond.
Een markt waar boodschappen doen een belevenis is en waar je lekker kunt neerstrijken voor een drankje of een hapje.

Markthal Rotterdam
We passeerden er rond 10u30 voor een kopje koffie, er was nog bijna geen enkele stand geopend. Niet helemaal wat we verwacht hadden van een bruisende markthal.
Markthal, Rotterdam

Zomer 2015 Zadar (Kroatië)
In Kroatië staan verkoopsstandjes zo goed als overal, langs wegen en stranden. Vermoedelijk is een groot deel van de oudere bevolking aangewezen op het telen en verkopen van groenten en fruit om hun klein pensioen aan te vullen.

In Zadar zagen we een marktplein gevuld met identieke permanente marktstanden.
Zlatarska ulica, Zadar
Zlatarska ulica, Zadar

Ook in Biograd Na Moru waar we kampeerden, was er aan de haven een omsloten plein met vaste visverkoopsstanden (vergelijkbaar met de Vistrap van Oostende) en een marktpleintje gevuld met vaste markstanden. Hier kwam je geen toeristen tegen, enkel lokale mensen. Helaas geen foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten