vrijdag, december 16, 2016

Vuntpad (1)

Wat gebeurde er in hemelsnaam met de heraanleg van het Vuntpad in Wilsele? Ik liet hier al eens iets vallen.
In tegenstelling tot de titel van vorig bericht, is de breedte van het fietspad geen 90cm maar wel 125cm. Voor een dubbelrichting fietspad toch wel onder de norm van 175cm voor een enkelrichting fietspad. Het voelt niet alleen smal aan, het is ook smal.

Breedte
Er is op veel plaatsen voldoende breedte aanwezig, maar die werd niet gebruikt. Waarschijnlijk heeft dit te maken met onteigeningen die nog moeten gebeuren. Spijtig dat men daar dan niet mee begonnen is in 2006 toen de Aarschotsesteenweg werd vernieuwd, en waar toen beloofd werd dat het Vuntpad na deze werken breder zou heraangelegd worden.

Aarschotsesteenweg x Vuntpad, Wilsele
Overloopstraat x Vuntpad, Wilsele
Vuntpad, Wilsele
Dijkstraat x Vuntpad, Wilsele
 
Vuntlaan x Vuntpad, Wilsele

Brug
Over de Vunt ligt een brug van wel 12m lang, terwijl de beek toch maar 3m breed is. Vermoedelijk was ze eerst veel schuinser ingetekend waarbij die lengte nodig was, en is het traject later aangepast. Bovendien zet men de paaltjes om het autoverkeer tegen te houden waar de fietser een bocht neemt, iets wat al jaren wordt ontraden.
Vuntpad, Wilsele
Vuntpad, Wilsele

Aansluitingen
Diverse aansluitingen zijn niet op maat van de fiets aangelegd:
- Overloopstraat, zie tweede foto van boven: reeds jaren trekken fietsers hun (olifanten)sporen in de berm. Voor een goede ontwerper is het dan ook duidelijk waar er verharding moest komen. "Maar wat niet is, kan nog komen!" denk ik dan positief blijvend. Bij de verbreding van het pad kan dat nog aangepakt worden.
- Overloopstraat: hier is ook een brede verbinding gemaakt die niet direct voor fietsers bedoeld is, vermits de boordsteen niet werd verlaagd. Het verbodsbord dat het autoverkeer tegenhoudt staat vlak voor de brug in plaats van aan de rand van de straat.
Overloopstraat x Vuntpad, Wilsele
- Vuntpad en brug: door de lange brug verloopt de aansluiting dubbel geschrankt.
Vuntpad, Wilsele
Voor fietsers die het Vuntpad volgen ziet dat er bijgevolg allemaal raar uit.
Overloopstraat x Vuntpad, Wilsele
- Het fietspad met de brug is het verlengde van de Jules Persoonsstraat, maar de knip werd niet geplaatst waar de bewoning eindigt, maar wel in de bocht vlak voor de brug.

Jules Persoonsstraat, Wilsele
- De fietsers via het Eegveld moeten maar wat boordsteenspringen en voetpadrijden.
Eegveld, Wilsele
Een impressie van hoe het is geworden, en hoe het had kunnen zijn. Dit ter illustratie van het principe dat blind investeren in fietsinfrastructuur  niet automatisch goede fietsinfrastructuur oplevert. Integendeel, zolang ontwerpers niet voluit kiezen voor de fiets, blijven ze infrastructuur aanleggen tegen de fiets.
Hoe het had kunnen zijn
Hoe het nu is

Geen opmerkingen:

Een reactie posten