woensdag, juni 21, 2017

Breed (1)

Struinend op het internet kwam ik onderstaande afbeelding tegen. Het was ter illustratie dat de oude modellen zoveel eleganter waren dan de nieuwe. Het is ook een perfect illustratie dat stilstaande auto's steeds meer openbare ruimte opeisen ook blijft hun aantal gelijk. We zagen het al in de boeken van BauEntwurfsLehre.


Gelukkig heeft Mobiel Vlaanderen dit ook al ontdekt. Nu moet het nog doorsijpelen tot bij de ontwerpers van autoparkeerplaatsen.
AUTO’S GROEIEN IN DE BREEDTE [24-06-2016]
Bij het aanleggen of herinrichten van parkeerplaatsen is het belangrijk om rekening te houden met de realiteit dat auto’s steeds breder worden. Een ‘Volkswagen Golf’ van begin jaren ’80 was bijvoorbeeld 163 cm breed, hetzelfde type auto vandaag is 180 cm breed. Zelfs een klein voertuig als de ‘Smart’ is vandaag 15 cm breder dan in 1998. Een kleine auto vandaag de dag is minstens 165 cm breed. Een kleine middenklasser neemt al gauw 175 cm in beslag. Voor een auto uit de grote middenklasse zit je zelfs al snel aan een breedte van 185 cm. Parkeerplaatsen zijn jarenlang ontworpen voor een voertuig van gemiddeld 175 cm breed. Vandaag zou de nieuwe standaard 188,6 cm zijn (voor 95% van het personenwagenpark). De breedste personenwagen op de markt in België is 222 cm (in 2015). Een parkeerstrook zou dan ook 220 cm moeten zijn. Als de parkeerstroken smaller zijn, dan staan de wagens te dicht bij het fietspad of de rijweg. Tip: zorg dat de wagens zich zo veel mogelijk tegen de rand plaatsen. Een boordsteen aan de rechterzijde en een goot aan de linkerzijde zijn goede hulpmiddelen.

En die boordsteen, dat is best een hoge rechte, want anders krijg je het nieuwe parkeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten