donderdag, augustus 03, 2017

Ondertussen aan het station (1)

Fietsers aan het Stadskantoor hadden reeds lang te kampen met foutparkeerders, temeer omdat er geen Kiss and Ride zone werd voorzien aan het station.

Alles, er werd ooit wel een Kiss and Ride aangelegd op het plein maar daarna afgeschaft zonder alternatief. Een zone voor kortparkeren lost het probleem echter niet op. In de geordende chaos geldt het recht van de sterkste (carrosserie) en wordt het fietspad een de facto parkeerzone.

Af en toe wordt iets nieuws uitgeprobeerd.Hoewel het niet veel uithaalt.Wordt het niet tijd om eens echte oplossingen voor fietsers uit te werken in plaats van ontoereikende lapmiddelen?

A) een echte kiss and ride zone waar niet geparkeerd wordt (kiss and ride: chauffeur blijft in de wagen zitten, en schuift aan tot zijn passagier is ingestapt of uitgestapt). Hiervoor moeten er enkele parkeerplaatsen sneuvelen. Uitvoering op korte termijn mogelijk.
B) vrije doorgang voor fietsers noordwaarts: waar parking stopt en kiss and ride begint de fietsers op de rijbaan sturen met ruggesteun zodat ze verder op niet over het zebrapad moeten fietsen. Uitvoering op korte termijn mogelijk.
C) doorgang voor fietsers zuidwaarts: brug over tunnelmond. Uitvoering op middellange termijn mogelijk.
D) omkeren rijrichting parking onder stadskantoor/provinciehuis zodat er aan de fietsenstalling enkel autoverkeer uit de parking komt: hiervoor zijn infrastructurele werken nodig. Uitvoering op middellange termijn mogelijk.

Update 28-08-2017
Vorige week in het Nieuwsblad:
Proefproject flopt volledig: rood-witte obstakels aan station verdwijnen

De rood-witte blokken die de Stad Leuven aan het KBC-kantoor aan het Leuvense station plaatste om te vermijden dat de plaats gebruikt werd als kiss&ride-zone, gaan weer weg. “Het is duidelijk dat ze niets aan de situatie bijdroegen”, klinkt het.


De opstelling van de rood-witte blokken aan het KBC-gebouw in Leuven kwam er na tal van klachten en ergernissen. De bussen van De Lijn werden er namelijk regelmatig opgehouden door mensen die deels op de straat stopten om passagiers af te zetten, waardoor de bussen niet door konden. Daarnaast zorgden die stoppende wagens ook voor onveilige en onduidelijke situaties voor fietsers.


Veel commentaarMaar ook de komst van de zogenaamde ‘jerseys’, zorgde de voorbije weken voor veel commentaar. Enerzijds kwamen er verheugde reacties dat er eindelijk gepoogd werd om de situatie voor voetgangers en fietsers veiliger te maken. Anderzijds bleek al snel dat ze eigenlijk niets uithaalden.


Stoppen op zebrapad


Veel auto's stopten er nog steeds, en door de aanwezigheid van de jerseys stonden die nog hinderlijker voor de rest van het verkeer als voordien. Sommigen stopten ook al eerder, en stonden midden op een zebrapad. Daarbij kwam nog dat de situatie voor fietsers er niet op verbeterd was. “We stelden al snel vast dat de jerseys niets bijdroegen aan de situatie”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A). “We waren absoluut niet overtuigd van enig succes van het proefproject, en doeken het daarom alweer op. In plaats daarvan gaan we het punt heraanleggen, en ook het fietspad duidelijker doortrekken.”


Degelijke kiss&ride


Blijft echter de nood aan een degelijke kiss&ride-zone, want zoals verschillende Leuvense oppositiepartijen de voorbije weken aangaven is er niet genoeg rotatie op de huidige shop&go-plaatsen voor het stadskantoor waar je momenteel een half uur gratis mag parkeren. “We gaan daarom het reglement aanpassen van die parkeerplaatsen. De plaatsen tussen het KBC-gebouw en de huidige brommerparking zullen gelimiteerd worden op 15 minuten gratis parkeren. Daarnaast gaan we ook anders beboeten. Nu kan er maximaal één boete per dag worden uitgeschreven aan een wagen die daar staat. Ik zie vanuit mijn kantoor soms dat sommigen daar urenlang staan, en er eigenlijk nog goedkoop vanaf komen. We gaan voorzien dat daar wel meerdere boetes kunnen uitgeschreven worden voor eenzelfde auto als die daar urenlang staat. Zo kan het een echte, snelle rotatieparking worden.”


Verkeersborden


Daarnaast gaat de Stad ook zelf verkeersborden plaatsen op de Martelarenlaan plaatsen, die duidelijk aangeven dat de ondergrondse parking aan de achterzijde van het station ook als kiss&ride gebruikt kan worden. “Daar kan je gratis in en uit-rijden voor maximaal een half uur, maar veel te weinig mensen maken daar gebruik van”, zegt Robbeets.


1 septemberDe jerseys aan de voorzijde van het station zullen ten laatste 1 september weg zijn. Alle andere aanpassing hoopt Robbeets afgerond te hebben tegen eind september.

2 opmerkingen:

 1. Fietsers komende van het fietspad voor het Stadskantoor moeten kiezen:

  - Ofwel rechts van de rood-witte blokken fietsen en een hoge boordsteen op- en afrijden of rechts blijven aanhouden en tussen de voetgangers laveren. Maar als het daar nog voetpad is en geen plein is er op fietsen = overtreding.

  - Ofwel fietsen ze links van de blokken en belanden ze in een grijze zone qua voorrang. Want er is voor zover ik weet niets voorzien in de wegcode om bij een kruispunt zoals daar de voorrang duidelijk te regelen tussen fietsers komende van het fietspad en het gemotoriseerd verkeer komende van de rijstrook naast de parkeerstrook.

  Sowieso is het nu voor fietsers komende van het Martelarenplein richting fietsparking onder het stadskantoor nog problematischer geworden dan voordien.

  Kortom die rood-witte blokken maken de hinder voor fietsers permanent en verhogen het ongevalrisico door meer conflictsituaties te creëeren tussen fietsers en gemotoriseerd verkeer, maar ook tussen fietsers en voetgangers.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en nu wordt er ge "kiss&ride"t voor de blokken en kan helemaal niemand meer door! Een beetje handhaving kan geen kwaad!

  BeantwoordenVerwijderen