dinsdag, mei 29, 2018

Smal smaller smal

Het is weer de tijd van het jaar waarin fietsers kunnen merken of de wegbeheerders ook aan hun veiligheid en comfort denken: wordt de ontstuimige begroeiing langs fietspad/fietsweg/fietssnelweg volgens de regels van de kunst gesnoeid?
Want wanneer de veiligheid in het gedrang komt, moeten wegbeheerders zich niet houden aan het bermdecreet, maar mogen ze de bermen over een veiligheidsafstand maaien voor de maaibeurt van juni, en zo dikwijls als nodig is.

In Leuven krijgen sommige fietspaden wel een veiligheidsmaaibeurt, en andere niet. Die wachten dan ook nog altijd op de borstelbeurt om de herfstbladeren te verwijderen die ondertussen bijna volledig vergaan zijn.

Ook wanneer de zichtbaarheid niet in het gedrang komt is het wenselijk de randen te maaien: bij hoog gras (of netels, of struiken, of ...) hebben fietsers de neiging om dit te mijden en in het midden te gaan rijden, waardoor er meer botsingen tussen fietsers gebeuren.

Vooral planten die zeer snel groeien zij niet wenselijk langsheen fietspaden, en dan denk ik weer aan de exotische Duizendknoop familie, die na zes weken groei alweer 2 tot 3 meter hoog staan en na een regenbui lekker gaan overhangen. Enkele recente voorbeelden:

Sachalinse Duizendknoop langs Bergmansbeekweg, Grimbergen
Sachalinse Duizendknoop langs Bergmansbeekweg, Grimbergen
Japanse Duizendknoop langs Lijnloperspad Dijledreef, Wilsele
Japanse Duizendknoop langs Lijnloperspad Dijledreef, Wilsele
Japanse Duizendknoop langs Lijnloperspad, Wilsele

2 opmerkingen:

  1. Ook langs de Dijledreef al gemeld ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Twee foto's waren inderdaad van de Dijledreef. Maar ook het Brugbergpad (F25) en de Duivelsweg (F24) zijn er momenteel van vergeven. En wanneer het fietspad van de Eénmeilaan wordt verbreed (wenslijn F25) mogen we daar ook meer Duizendknoop verwachten, net zoals nog meer plekken langs het traject.

    BeantwoordenVerwijderen