maandag, december 16, 2019

Fietsdelen (1)

Vanuit een ooghoek zag ik zaterdag een oranje flits. Ik stopte eens om te kijken.


Het verkeersbord heft het verbod op om je fiets op de rijbaan / een parkeervak te stallen. Op het voetpad is dat uotetazrd onzin. In Leuven denkt het stadsbestuur dat ze met datzelfde bord ook fietsers kunnen verplichten om hun fiets enkel op die plaats te stallen.

En nu denken ze dat ze deze stalling ook nog eens kunnen voorbehouden voor deelfietsen.

Wanneer stadsbesturen, die behoren tot de uitvoerende macht, denken dat hun politiereglementen boven de geldende wetten staan, en wij als burgers dat zonder slag of stoot toelaten, dan verbrokkelt onze democratie langzaam en glijden we af naar een politiedictatuur. Ook al hebben we socialistische burgemeesters en groene schepenen.

3 opmerkingen:

  1. Enkel het oranje bordje plaatsen lijkt me inderdaad al voldoende.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 23.3. Fietsen en tweewielige bromfietsen moeten buiten de rijbaan en de parkeerzones bedoeld in artikel 75.2 opgesteld worden zonder het verkeer van de andere weggebruikers te hinderen of onveilig te maken, behalve op plaatsen gesignaleerd zoals voorzien in artikel 70.2.1.3°.f..
    Als er gen bord stond mag er geen fiets parkeren, het ishier een vaste zone E1, dus dient er steeds een wettelijke aanduiding te zijn..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Artikel 75.2 gaat over parkeerzones op de rijbaan.
      Dit parkeerbord met fietsonderbord staat niet op de rijbaan, dus is het verkeerd geplaatst.

      Zo'n parkeerbord met onderbord fiets is dus op een voetpad overbodig.
      De wettelijke aanduiding werd wel degelijk al voorzien via artikel 23.3.
      Dat artikel in de wegcode laat het opstellen van fietsen overal toe buiten de rijbaan en de parkeerzones aangeduid zoals in artikel 75.2 (witte doorlopende lijn op de rijbaan), zolang het verkeer van de andere weggebruikers er niet door gehinderd wordt.

      Enkel indien de wegbeheerder wil dat fietsen opgesteld worden op de rijbaan gebruikt die de signalisatie zoals voorzien in artikel 70.2.1.3°f.

      Ik vind dat de wegcode al complex genoeg is. Onze wegbeheerders moeten het niet nog complexer maken, dat kan leiden tot verwarring.

      Verwijderen