maandag, december 03, 2007

Verhoogde veiligheid fietsterroristen

In de Passe-Partout van vorige week kon ik lezen dat de politie reeds is begonnen aan de beloofde ambitieuze actiepunten: aantal ongevallen verminderen tussen automobilisten en zachte wegbruikers.

Jongeren werden veroordeeld tot werkstraffen voor rijden zonder licht. Werkstraffen OK, want anders betalen ma en pa en komt er geen gedragsverandering bij de jongere. Maar stellen dat het aantal ongevallen zal verminderen door enkel op de verlichting van fietsen te gaan kijken, is er toch wel over. Nergens lees ik over automobilisten die (te snel) door winkelstraten rijden, fietspaden blokkeren, in verboden richting rijden aan het station, sturen met GSM in de hand, ... .
Neen, alleen de fietsers lijken de oorzaak van ongevallen te zijn volgens de politie. Hier is duidelijk nog werk aan de winkel voor fiets-emancipatie. Vandaag de dag durft geen enkele agent (hopelijk) nog te zeggen dat een verkrachting de schuld is van de vrouw omdat ze 'uitdagend' gekleed was. Waar zijn de cijfers van de ongevallen tussen automobilisten en zwakke weggebruikers in Leuven?

Uit de maatregelen kan ik afleiden dat fietsers omvergereden omdat ze zonder verlichting rondrijden. Helaas geven nationale statistieken aan dat vooral de piekuren gevaarlijk zijn. Voorts kan ik afleiden dat er veel voetgangers omvergereden worden door fietsers, gezien de strikte aanpak in winkelwandelstraten. Zo mag bijvoorbeeld iemand die zijn autogarage in de Diestsestraat heeft, zonder problemen met de auto naar zijn garage rijden, maar als hij dan de fiets neemt om ergens anders naar toe te rijden is hij plots een fietsterrorist en mag hij op straffe van boete niet meer rijden door diezelfde straat waar hij zoëven noch met de auto wel mocht rijden. Logisch is dat. Door een fietser aangereden worden brengt immers meer letsel toe als door een auto aangereden worden.

1 opmerking:

  1. en als je als fietser dan eens aangifte doet van een aanrijding (met vluchtmisdrijf) wordt het een "melding" van verkeershinder

    BeantwoordenVerwijderen