vrijdag, juli 17, 2015

Domleiding - Brugbergpad

De werken aan het Brugbergpad werden al lang aangekondigd, ook in de media. Tijd genoeg dus voor een fietsstad als Leuven om een veilige omleiding voor fietsers te organiseren, denk je dan.

De fietsersbond werd al op 2 juli gecontacteerd door een alerte fietser, die bijna werd aangereden op het kruispunt met de Leuvensestraat door een spookrijdende scooter. Niet verwonderlijk, want de omleiding zag er zo uit:
Brugberg, Leuven
Brugberg, Leuven
Waar het dubbelrichting fietspad eindigt, worden fietsers op het éénrichtingsfietspad omhoog gestuurd. Boven aan de lichten komen ze dan in conflict met andere fietsers die de bocht naar beneden nemen.

Na het weekend zou de aannemer zijn signalisatie aanpassen, met dit resultaat:
Brugberg, Leuven
Brugberg, Leuven

Toen ik er passeerde op zaterdag 11 juli, kwam ik in een verhitte discussie over zichtbaarheid van signalisatie terecht tussen een fietsster en een wijkagent. Deze was de vorige dag met zijn dochter bijna omver gereden door twee spookrijdende fietstoeristen, en was daarom de signalisatie eigenhandig aan het verbeteren.

Zaterdag zag ze er nog zo uit:
Brugberg, Leuven
Brugberg, Leuven
Brugberg, Leuven

En zondag zo:
Brugberg, Leuven
Brugberg, Leuven
Brugberg, Leuven
Brugberg, Leuven

Ondertussen zijn er ook nog andere werken met tijdelijk fietsleed begonnen. Ook daar worden doorgangen voor fietsers slecht aangeduid, of met bordjes "Fietsers afstappen"). Fietsers rijden er dan maar op de rijbaan, tussen de auto's.
Brugberg, Leuven
Brugberg, Leuven
http://edflex.blogspot.be/2015/01/velosoep.html
Leuven Fietsstad? Moet er eerst een kind van een schepen of een gemeenteraadslid worden aangereden voor er iets aan deze mentaliteit kan veranderen? En dan bedoel ik zomaar wat bordjes op straat zetten, en dan denken dat ze gedurende de werken altijd mooi blijven staan, en dat fietsers geholpen zijn met de doorgang die werd gecreeërd.

Ter info nog even de hinder op GIPOD geraadpleegd. Veel staat daar niet op, behalve "fietsers hebben doorgang" enzo. Leuven is duidelijk nog geen digitale gemeente.

1 opmerking:

  1. Het is nu 31 augustus, en het Brugbergpad is nog niet klaar.
    Ik hou mijn hart vast voor morgen...

    BeantwoordenVerwijderen