woensdag, februari 17, 2016

Bushaltes

Eén van de aangekondigde fietsvriendelijke maatregelen van dit stadsbestuur was het plaatsen van fietsbeugels aan bushaltes.

Dit is een grote stap vooruit in de bestrijding van fietsdiefstal: het aanbieden van een verankering waar fietsen langdurig alleen staan.

De laatste dagen zag ik stadsploegen bezig in Wilsele en Wijgmaal.

Brandweg, Wilsele
Brandweg, Wilsele
Aarschotsesteenweg, Wilsele
Aarschotsesteenweg, Wilsele
Casinolaan, Wijgmaal

Spijtig dat het vervangen van wielplooiers weer gepaard moet gaan met het plaatsen van illegale fietsparkeerverbodsborden.

En spijtig dat er weer heel slecht met de fietsers wordt gecommuniceerd: er wordt enkel verteld dat de stalling wordt verwijderd, en niet dat er diefstalveilige beugels komen.

Vaartdijk, Wijgmaal
Vaartdijk, Wijgmaal
Vaartdijk, Wijgmaal

Mooi, maar hiervan is niets terug te vinden in de fietsbeleidsnota, want daar gaat het enkel over de grote bushaltes of het station.
De fiets als voor- en natransport
Fiets kan een belangrijke rol spelen in het voor- en natransport met het openbaar vervoer. Om dit te ondersteunen zijn voldoende stallingen in de nabijheid van het station of grotere bushaltes nodig. Omdat de fiets een lange tijd alleen wordt achtergelaten zijn veiligheid, kwaliteit en comfort belangrijke parameters. Daarom wordt dit bij voorkeur inpandig/overdekt georganiseerd waarbij zo min mogelijke loopafstanden worden nagestreefd. Momenteel zijn de stad en NMBS verschillende locaties aan het onderzoeken om aan de vraag naar bijkomende stallingen in de stationsomgeving tegemoet te komen.

Ook spijtig is dat de beugels weer voorzien zijn van palen om nutteloze verkeersborden op te hangen.

2 opmerkingen:

  1. zolang die bushaltes en aanbindbeugels niet de rechte lijn van het fietspad doen ombuigen ... helaas kom ik op mijn dagdagelijks traject wel enkele haltes tegen (waar ik nooit iemand zie op- of afstappen) die flink "in de weg staan"! ;-(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op de eerste foto zie je dat er ook geen plaats werd gelaten voor de fietser die net zijn fiets heeft gestald, die moet maar op straat naar het bushokje wandelen. Er was nochtans voldoende ruimte voorhanden. Er werden weer enkele vierkante meters verharding bespaard ten koste van het comfort en de veiligheid van de fietser.

    BeantwoordenVerwijderen