dinsdag, september 02, 2014

Geknipt

Tijdens de laatste maand van het jaar schrijft de Fietsersbond de steden en gemeentes aan naar aanleiding van het nakende schooljaar.
Op 1 september start het nieuwe werk- en schooljaar en heel wat mensen gaan opnieuw fietsen. September is een topmaand op het vlak van fietsongevallen. Veel van deze ongevallen zijn te vermijden als de wegbeheerder tijdig ingrijpt. De Fietsersbond vraagt maatregelen inzake onderhoud, herstel en werfsignalisatie om het komende werk- en schooljaar voor de fietser vlot te laten verlopen:
1. Op het vlak van onderhoud vragen we om
  • fietspaden tegen 1 september extra te reinigen. Tijdens de herfstperiode is het vallen van de bladeren (en kastanjes) een probleem dat voor extra gevaar zorgt. Regelmatig onderhoud is dus noodzakelijk. 
  • de begroeiing die het fietspad versmalt en het zicht belemmert worden best regelmatig gesnoeid. 
  • Ook tijdens de wintermaanden, zeker na het smelten van de sneeuw kunnen de fietspaden er vuil en gevaarlijk bijliggen. Een extra reinigingsbeurt is zeker geen overbodige luxe. 

2. Een fietspad dat er vlak en in goed staat bijligt is niet alleen comfortabel voor de fietser maar vooral veiliger. Daarom vragen we om alle putten en oneffenheden weg te werken. Te vaak gebeurt het dat een fietser valt omdat het wegdek of fietspad in slechte staat is. Net deze ongevallen kunnen makkelijk uit de statistieken worden weggewerkt, en het is uw taak daarvoor te zorgen.
3. Geregeld wordt de fietser bij wegwerkzaamheden vergeten omdat er geen adequate omleiding en oplossing worden voorzien; ze worden zomaar in het drukke verkeer gesmeten.

Daarom vragen we de gemeente om alle werven en omleidingen op haar grondgebied goed te organiseren en extra in het oog te houden. Indien uw gemeente in het verleden reeds uitgebreide inspanningen deed, willen we ze alvast bedanken. Als alle gemeenten hier samen werk van maken, dan is de kans groter dat de inwoners uit aangrenzende gemeenten uw gemeente kunnen bereiken en doorkruisen. Want, voor een fietser houdt het fietspad niet op aan de gemeentegrens.
Het zou betreurenswaardig zijn dat we moeten vernemen dat er ten gevolge van onvoldoende onderhoud een zwaar ongeval is gebeurd op uw fietsnetwerk. Indien een lokale Fietsersbondafdeling in uw gemeenten actief is, dan kan u bij hen specifiek advies inwinnen. U mag ons steeds op de hoogte brengen van eventuele acties die u onderneemt. We kunnen ze dan gebruiken als voorbeeld voor andere gemeenten.
Of het iets uithaalt?
Stedelijke fietsinfrastructuur (al eerder aangekaart):
Wijgmaalsesteenweg, Wilsele
Gewestelijke fietsinfrastructuur:
Tervuursevest, Leuven

Of moeten we jonge fietsers met de snoeischaar in de boekentas naar school sturen?

2 opmerkingen:

  1. Dat laatste fietspad is naast een fietspad overigens ook nog een voetpad én opstapplaats voor de bus..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat laatste fietspad is momenteel dan ook nog wegens verschillende werken de enige "veilige" weg om van Heverlee naar Gasthuisberg te geraken.

    BeantwoordenVerwijderen