woensdag, juni 28, 2017

Vlaanderen meet met dubbele maten en gewichten

Agentschap wegen en verkeer brengt dit jaar geen jaarboek meer uit, maar wel een jaarkrant. Kwestie van sympathiek en vlot uit de hoek te komen. Op de eerste pagina prijkt al een prentje met raadselachtige cijfers.


Er is meer fietspad dan gewestweg in Vlaanderen, dat lijkt mij wel een beetje raar.

Even tellen: 5629 km gewestweg tegen 7694 km fietspad, dat betekent 2056 km fietspad zonder gewestweg, in beheer door Wegen en Verkeer dus niet in beheer van steden of gemeentes. Eigenlijk nog meer, want er bestaan ook autowegen zonder fietspad waardoor het overschot aan fietspad nog toeneemt.

Waar liggen die fietspaden dan? Of hoe wordt er hier geteld? Zijn dat lopende kilometers, of wordt er per rijstrook of per enkelvoudig fietspad geteld?

Duidelijker zou zijn (want gemeten met dezelfde maten):
AWV beheert 5629 km gewestwegen, waarvan
  • xx km met aanliggend verhoogde fietspaden 
  • xx km aanliggend fietspaden, 
  • xx km vrijliggend fietspaden
  • xx km zonder fietspad (autowegen)
Bovendien is er nog xx km vrijliggend fietspad dat niet naast een gewestweg ligt.
Want hierin ligt de beperking van de populistische krant-vorm: dat het huidige schabouwelijk niveau van journalistiek (omdat het geen geld mag kosten) wordt doorgetrokken naar het ambtelijk niveau, dat de cijfermatige achtergrond nog obscuurder wordt omdat er niets meer gedocumenteerd dient te worden.

Ook de plannetjes van comfort / kwaliteit van het fietspadennetwerk ontbreken. Wordt de toestand van de fietspaden beter of slechter? Weer informatie die niet meer publiek beschikbaar is.

zondag, juni 25, 2017

Nieuw asfalt

Het asfalt van de rijbaan van het Vuntcomplex werd onlangs vernieuwd tussen het rondpunt aan Kesseldal en de afrit van de E314  (ik passeer hier niet zo dikwijls dus het kan al wel even geleden zijn).

Mooimooimooi.

Maar had men ook zo geen laagje asfalt voor de fietsers kunnen leggen boven op de brug? Het is het zoveelste voorbeeld van een tweesporenbeleid.

Er werd al wat gesleuteld aan de bulten op het fietspad op de brug, maar het blijft qua comfort toch onder dat van de rijbaan. Ook zijn er op de hellingen hier en daar hobbels aan de overgangen tussen de betonplaten.

Vuntcomplex, Kessel-Lo
Vuntcomplex, Kessel-Lo
Vuntcomplex, Kessel-Lo

vrijdag, juni 23, 2017

Parkeren in Leuven

Je hebt er soms een diploma verkeersbordenlezen voor nodig, en dan is het nog niet duidelijk. Er lijken er toch veel borden te staan om aan te duiden dat je tijdelijk niet mag parkeren op een parkeerplaats waar je volgens de verkeersborden zou mogen staan moesten er geen paaltjes staan die dit parkeren verhinderen.

Leuven betaalt zich mijn inziens blauw aan dergelijke parkeerbordenchaos.

En dan is eigenlijk het tijdelijke bord nog het enige correct geplaatst want geplaatst op een oranje paal of steun.

Lepelstraat Leuven

woensdag, juni 21, 2017

Breed (1)

Struinend op het internet kwam ik onderstaande afbeelding tegen. Het was ter illustratie dat de oude modellen zoveel eleganter waren dan de nieuwe. Het is ook een perfect illustratie dat stilstaande auto's steeds meer openbare ruimte opeisen ook blijft hun aantal gelijk. We zagen het al in de boeken van BauEntwurfsLehre.


Gelukkig heeft Mobiel Vlaanderen dit ook al ontdekt. Nu moet het nog doorsijpelen tot bij de ontwerpers van autoparkeerplaatsen.
AUTO’S GROEIEN IN DE BREEDTE [24-06-2016]
Bij het aanleggen of herinrichten van parkeerplaatsen is het belangrijk om rekening te houden met de realiteit dat auto’s steeds breder worden. Een ‘Volkswagen Golf’ van begin jaren ’80 was bijvoorbeeld 163 cm breed, hetzelfde type auto vandaag is 180 cm breed. Zelfs een klein voertuig als de ‘Smart’ is vandaag 15 cm breder dan in 1998. Een kleine auto vandaag de dag is minstens 165 cm breed. Een kleine middenklasser neemt al gauw 175 cm in beslag. Voor een auto uit de grote middenklasse zit je zelfs al snel aan een breedte van 185 cm. Parkeerplaatsen zijn jarenlang ontworpen voor een voertuig van gemiddeld 175 cm breed. Vandaag zou de nieuwe standaard 188,6 cm zijn (voor 95% van het personenwagenpark). De breedste personenwagen op de markt in België is 222 cm (in 2015). Een parkeerstrook zou dan ook 220 cm moeten zijn. Als de parkeerstroken smaller zijn, dan staan de wagens te dicht bij het fietspad of de rijweg. Tip: zorg dat de wagens zich zo veel mogelijk tegen de rand plaatsen. Een boordsteen aan de rechterzijde en een goot aan de linkerzijde zijn goede hulpmiddelen.

En die boordsteen, dat is best een hoge rechte, want anders krijg je het nieuwe parkeren.

Brug aan de brug

Enkele voorbeelden waar het al wel kon: een fietsbrug ophangen aan een bestaande brug, en de toeleidende fietspaden in de berm laten verlopen.








Ook enkele plaatsen waar het nog niet mogelijk was:
Geldenaaksebaan
Lüdenscheidsingel

zondag, juni 18, 2017

Eindhoven: bruggen en tunnels

Afgelopen weekeinde heb ik met mijn allerliefsteke de stad Eindhoven doorkruist.

Zelden zijn we daar als fietser een gevaarlijk kruispunt tegengekomen, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat het daar in het weekeinde zo ongelooflijk rustig was, en de kruispunten duidelijk waren ingericht.

Een bloemlezing van foto's van bruggen en tunneltjes. Soms alleen voor fietsers, maar vaker voor gemengd verkeer.

Alberdingk Thijmlaan, Eindhoven
Slowlane onder Boutenslaan, Eindhoven
fietspad door Genneperpark, Eindhoven
Professor Holstlaan, Eindhoven
Professor Holstlaan, Eindhoven
De Run, Eindhoven
fietsweg onder Meerveldhovenseweg, Eindhoven
fietsweg onder Winkelcentrum Kastelenburg, Eindhoven

Sterkenburg, Eindhoven

Nieuwerhoek, Eindhoven

Meerenakkerweg, Eindhoven

Meerenakkerweg, Eindhoven

Hovenring, Eindhoven
Hovenring, Eindhoven
Fietsbrug over Beatrixkanaal, Eindhoven
Welschapsedijk, Eindhoven
tunnel naast Dommel onder sporen naar TU Eindhoven
tunnel naast Dommelonder sporen naar TU Eindhoven
tunnel naast Dommel onder straat naar TU Eindhoven
Het Eeuwsel, Eindhoven

vrijdag, juni 16, 2017

Het nieuwe parkeren (3)

Mechelsesteenweg, Wilsele
Mechelsesteenweg, Wilsele

woensdag, juni 14, 2017

Twee fietsbruggen aan het station

De laatste dagen wordt Facebook overspoeld door berichten uit Leuven van politieacties om fietsers streng aan te pakken bij overtredingen zoals tegen de richting in fietsen of op de stoep fietsen. Eerst gaan ze voor jaren gedoogbeleid en voor slechte fietsinfrastructuur, en dan opeens weer voor fietsertje pesten. Niet te begrijpen.

Vorige week op de Geldenaakse baan.


Vandaag op de Diestsevest ter hoogte van de Van Monsstraat.


Binnenkort weer aan het station?


Hmmm, aan het station, daar is nog veel werk aan de winkel.

Een mogelijke oplossing uit 2009 (voor het probleem dat fietsers niet reglementair naar de stalling kunnen fietsen zonder af te stappen of heel ver om te rijden) zou er zo uit kunnen zien (copywright Joost Van Damme):


AWV West--Vlaanderen bouwde zo al enkele bruggen, de expertise is dus aanwezig in Vlaanderen. De wil om degelijke fietsinfrastructuur te bouwen is nog niet doorgesijpeld tot in onze contreien.

Expressweg x Kon. Astridlaan, Brugge
Expressweg x Kon. Astridlaan, Brugge

zaterdag, juni 10, 2017

Duurzaam parkeerbeleid (2)

Het Vlaams gewest had duurzame parkeernormen al een tijdje laten vallen en overgelaten aan de goedwil van de gemeentes. Het kwam niet goed wegens te weinig mobiliteitsvisie onder de kerktoren.

Sinds februari is er terug een duurzaamheidsvisie, met rekentools zodat projecten kunnen gequoteerd en vergeleken worden. Hierondder de inleiding van het hoofdstuk mobiliteit:
Mobiliteit is een kritieke factor voor duurzame ontwikkeling, waarbij bereikbaarheid, energieverbruik en ruimtebeslag een hoofdrol spelen. Wereldwijd is mobiliteit verantwoordelijk voor 13,1% van de uitstoot aan broeikasgassen. Het overheersende autoverkeer weegt bovendien op de veiligheid, de gezondheid, de leefbaarheid en de autonomie van kinderen en ouderen. De bereikbaarheid van een wijk heeft een grote invloed op het welzijn (en de welvaart) in die wijk.
Het alsmaar toenemend autoverkeer beantwoordt door de congestie ervan alsmaar minder aan de mobiliteitsbehoeftes. De nood aan een grondige aanpak van de duurzame mobiliteit (sociaal, ecologisch en economisch) is al langer erkend en kan worden samengevat in de volgende vuistregels2:
  • Mensen moeten in principe zoveel activiteiten kunnen ontplooien als ze willen, ook als die activiteiten verplaatsingen impliceren. Die vrijheid is in elk geval een voorwaarde voor een kwaliteitsvol leven.
  • Bij de verplaatsingen moeten zo weinig mogelijk kilometers worden afgelegd, en zeker zo weinig mogelijk gemotoriseerde kilometers. Het is belangrijk om ergens te zijn of te raken, niet de verplaatsing op zich. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat activiteiten en functies nabij en geconcentreerd zijn. Nabijheid is een kenmerk voor de beste mobiliteit en maakt kwaliteitsvolle verplaatsingen van voetgangers en fietsers mogelijk binnen verblijfsgebieden.
  • Als er toch grotere afstanden moeten worden overbrugd, kunnen die het best collectief afgelegd worden. Het is belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in goed stads- en streekvervoer, zoals bussen, trams en treinen.
  • De auto mag alleen een optie zijn als het echt niet anders kan.
Mooi mooi mooi.

Laat het vergelijken tussen steden en gemeentes maar beginnen!

Het GMF wil voor de Rinkkaai naar een score van 100% ijveren, terwijl het project een score heeft van 40%.

Ter info: Leuven scoort waarschijnlijk 0% wegens zijn voorbijgestreefd parkeerbeleid.