dinsdag, november 28, 2017

Ondertussen aan het station (2)

Er is weer een nieuwe oplossing gevonden voor het kiss-and-riden op het fietspad voor het Stadskantoor, en heeft men eindelijk het fietspad-wordt-zebrapad-wordt-fietspad durven/willen aanpassen.

Hmmm.
Veel autochauffeurs hebben zich nog niet mentaal aangepast aan de veranderde situatie.

Ooit moet het mogelijk zijn om een foto te maken van de fietsinfrastructuur zonder illegaal stilstaande auto's.

Handhaving vervangen door paaltjes of verfstrepen, ooit gaat men inzien dat dat niet werkt.

Tiensevest, Leuven
Tiensevest, Leuven
Tiensevest, Leuven
Tiensevest, Leuven
foto's (C) Xander

Zo klonk het nog in 2011:
Geachte heer,

Uw melding op het escalatieportaal fietspaden heb ik goed ontvangen en aandachtig gelezen. Mijn afdeling heeft het fietspad langs de R23 Ring van Leuven ter hoogte van de Tiensevest grondig nagekeken. Er werd inderdaad een markering voor een voetgangersoversteek geplaatst ter hoogte van de zijingang van het station. Ik begrijp dan ook dat u bezorgd bent over de afwikkeling van het fietsverkeer.

Toch kan ik u melden dat na overleg met de stad Leuven en de politiezone werd onderling beslist dat de huidige markering behouden blijft.

Ik hoop alvast te mogen rekenen op uw begrip voor het standpunt van de stad, de politie van Leuven en mijn afdeling.

Hoogachtend,

ir. xxxxx
afdelingshoofd

zondag, november 26, 2017

Mosselfiets

Recent werd er een fiets opgevist uit het kanaal Leuven-Mechelen, die niet meer bruikbaar is, tenzij om mosselen op te kweken.

Wijgmaalsesteenweg, Wilsele
Wijgmaalsesteenweg, Wilsele

maandag, november 20, 2017

Parkpoort (3) : The arrongance of Space

AWV zorgt voor meer fietsveiligheid op Parkpoort.
Mooi, mooi.
Dat bekijken we eens wat nader.
Wegen en Verkeer werkt in de week van 20 november het middeneiland voor fietsers af op het kruispunt van de Leuvense ring (R23) en de Parkstraat (de “Parkpoort”). Het middeneiland maakt de afslagbeweging veiliger voor fietsers die uit het centrum komen en links afslaan om naar de Tiensepoort of het station te rijden.
UPDATE 17/11/17: de aannemer zal in de week van 20 november enkel werken tussen 10u en 14u, zodat het verkeer zo weinig mogelijk gehinderd wordt. Tijdens de werken zal het verkeer dat vanuit de Geldenaaksebaan (uit Haasrode) komt en in de richting van de Naamsepoort wil rijden, de ring rechts moeten indraaien en dan rechtsomkeer maken aan de Tiensepoort.

Opstelvak rood gekleurd, verkeerslichten Afgelopen zomer werden er al markeringen geplaatst, nu wordt het hele opstelvak rood gekleurd en extra zichtbaar gemaakt met bijkomende markeringen. Ook de verkeerslichten die deze linksafbeweging ondersteunen, worden volgende week in dienst genomen.

Tweede opstelvak op buitenring Wegen en Verkeer maakt ten slotte van de gelegenheid gebruik om ook een opstelvak aan te leggen voor fietsers die op het tweerichtingsfietspad aan de buitenring rijden in de rijrichting van Kapucijnenvoer en die daar de ring willen oversteken om de Parkstraat in te rijden.  

Meer plaats voor fietsersIn april 2017 legde Wegen en Verkeer al een opstelvak aan op de binnenring voor de fietsers die de Geldenaaksebaan links willen indraaien. In juni werd er voortgewerkt: toen legde een aannemer het opstelvak aan op het kruispunt (voor fietsers die van de Parkstraat komen en de ring linksaf willen indraaien, richting  station/Tiensepoort) en werd een nieuw verkeerslicht geplaatst zodat fietsers voortaan hun “eigen” groen licht krijgen. 

Het is niet direct duidelijk hoeveel "meer plaats voor fietsers" er zal worden gemaakt, dat zal pas kunnen geëvalueerd worden nadat de werken klaar zijn.

Ik maak al een prognose, en pas op bovenstaande foto de bekende "The Arrogance Of Space" methode toe van Copenhagenize.com.


Er is 58% gereserveerd voor exclusief autogebruik, en het extra fietsopstelvak bedraagt maar 1% van de totale mobiliteitsruimte. Er is 8% exclusief voor de fiets, en ook 8% gedeelde ruimte vooral in het midden van het kruispunt. Dit blijft voor veel mensen en voor veel kinderen een onoverzichtelijk en dus onveilig kruispunt.
Al bij al een mooi voorbeeld van aalmoesinfrastructuur.

dinsdag, november 14, 2017

Voor een succesvolle betunneling van spoorweggeulen

De Ondergrondse Vereniging voor Bevordering van Betunneling in Vlaanderen, of de OVBBV in het kort, betreurt het dat zij niet werd betrokken in de polemiek rond de Parkbrug in Leuven. Na een korte verkenning ter plaatse kunnen onze medewerkers een nieuwe piste voorstellen om de parkwegbrug te vervangen: een gedeeltelijke betunneling van de spoorweggeul om zo de oversteekbaarheid voor zacht verkeer en fauna te vergroten. Omdat de werken onderaan in het talud zelf plaatsvinden, schenden ze ook niet het beschermde landschap van de Parkabdij.

Om een voorbeeld uit te werken gebruikten we de MultiPlate MP200 structuren die goedgekeurd worden door de meeste EUROPEAN ROAD AND RAILWAYS ADMINISTRATIONS en NATIONAL STANDARDS.

De opbouw van de tunnel kan uitgevoerd worden zonder noemenswaardige hinder voor het treinverkeer, enkel de bovenleiding moet tijdelijk verwijderd worden tijdens het plaatsen van de panelen.

Opbouw tunnel d.m.v. multiplate structuren op een betonnen sokkel

Impressie van een betunneling t.h.v. de Parkbrug.

Maar ook enkele honderden meters verder valt er veel voordeel te rapen met een betunneling van treinsporen. Het nieuwe treinpark kan een knooppunt worden van brede comfortabele fietsroutes door het groen die Kessel-Lo met Heverlee en Leuven verbinden. Onderaan zien we de fietssnelweg Tienen-Leuven die niet door holle wegen bergop en bergaf verloopt aan de oostzijde van het spoor, maar op min of meer dezelfde hoogte blijft over het plateau aan de westelijke zijde van het spoor. Door de betunneling is er ook plaats voor een aftakking naar de R23 / voorzijde station mogelijk via Tivolistraat / Bierbeekstraat.

Impressie van een betunneling t.h.v. Stenenbrug en Houtenbrug

Wij danken U voor uw aandacht,
en hopen op een succesvolle betunneling van spoorweggeulen in Vlaanderen.