dinsdag, februari 18, 2020

Fietsdelen (2)

Ze verschijnen overal in Leuven: verkeersborden met een (al dan niet vermeend) dwingend karakter die niet alleen zonder aanvullende reglementen worden geplaatst, maar die ook volgens de wegcode niets betekenen.

Hal 5, Kessel-Lo

Je hebt het verkeersbord op de eerste zijde (nu zichtbaar op de foto) die bedoeld is om toe te laten je fiets te stallen waar dat volgens de algemene regels van de wegcode verboden was, namelijk op een parkeervak op of aan de rijbaan. Alleen is dit hier geen rijbaan en geen parkeervak, en was het stallen van je fiets bijgevolg dus al toegelaten. Nutteloos dus.

Alleen durft de Leuvense politie (d.m.v. het gecoördineerd politiereglement) dit verkeersbord dan maar te interpreteren als een gebodsbord:
Artikel 773
Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit de verkeersreglementering, moeten rijwielen op het openbaar domein in de daartoe voorziene stallingen worden geplaatst indien deze beschikbaar zijn in de nabije omgeving.
Rijwielen die ingevolge hun vorm of bouw niet in de stallingen kunnen geplaatst worden, moeten (voor zover mogelijk en zonder inname van autoparkeerplaatsen) opgesteld worden onmiddellijk naast de stallingen.
Je hebt de tweede zijde (nu dichtgeklapt) die bedoeld is om je te verbieden je fiets te stallen waar dat eerst 'verplicht' was.

En nu verschijnen er nog oranje onderborden (die helemaal niet voorzien zijn in de wegcode) waarmee men deze "verplichte" plaatsen nog eens verplicht wil voorbehouden voor deelfietsen. Geen idee wat er zal gebeuren wanneer een fietser zijn niet-deelfiets hier stalt. Waarschijnlijk iets wat ook verboden is door het gecoördineerde politiereglement:
Artikel 90
Het kwaadwillig verplaatsen van rijwielen is verboden.
En dan moet het stadsbestuur weer een hoffelijkheidscampagne lanceren die er voor moet zorgen dat fietsers beter de verkeersregels respecteren. Maar respect, dat moet je eerst wel verdienen, en daarin geeft het stadsbestuur het verkeerde signaal.

3 opmerkingen:

  1. Zit jij ondertussen niet in de gemeenteraad? Worden gemeenteraadsleden niet betaald met belastingsgeld om er voor te zorgen dat alle gemeentelijke wetten in orde zijn? Misschien daar eens proberen ipv je gal op internet te spuwen. Als een gemeenteraadslid al niet voor een aanpassing kan zorgen, dan denk ik dat je er niet op je plaats zit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat u zich vergist met Rik Daems.
      De volledige samenstelling van de gemeenteraad van Leuven kan u hier terugvinden:
      https://www.leuven.be/samenstelling-gemeenteraad

      In het gecoördineerd politiereglement verwijst men naar het college van burgemeester en schepenen & niet naar de gemeenteraad.
      https://www.leuven.be/politiereglement
      Dus aanpassingen aan het gecoördineerd politiereglement lijken enkel te kunnen gebeuren door het college van burgemeester en schepenen.
      Maar ik kan me vergissen.

      Verwijderen
    2. Gemeentelijke wetten, dat is iets dat niet bestaat. Lees de wettelijke bevoegdheden van de overheden maar eens na in de Belgische grondwet.

      Verwijderen