vrijdag, juni 28, 2013

Fietsparkeren

Het stadsbestuur van Leuven volhard in het verdraaien van wettelijke fietsfeiten. Sinds kort staan er speciale bordjes bij de fietsstallingen rondom de festivalparameter. Zie je de P staan, dan mag je je fiets er 'parkeren', wordt het bordje dichtgeklapt, dan mag het stadsbestuur je fiets plots ramsjen. Zogezegd om de weesfietsen te bestrijden.
Smoldersplein, Leuven
Een 'fietsenstalling' wordt stilzwijgend een 'fietsenparking', alsof daar een wettelijke basis voor bestaat. Zo staat het enerzijds in het heden geldende polititiereglement:
g. Een stalling: Een al dan niet overdekte structuur of voorziening, bestemd voor het plaatsen of vastmaken van rijwielen, met inbegrip van rekken (constructie bestemd voor één of meer rijwielen te stallen of te parkeren, waarbij dat rijwiel voldoende stabiliteit wordt geboden) en parkeerplaatsen (ruimte die nodig is om een rijwiel lang of kort te parkeren). Deze voorzieningen werden hiertoe door de overheid zelf
of met goedkeuring van de overheid geplaatst.
Maar anderzijds staat er in de wegcode:
2.15.1. "Rijwiel" : elk voertuig met twee of meer wielen, dat wordt voortbewogen door middel van pedalen of van handgrepen door één of meer van de gebruikers en niet met een motor is uitgerust, zoals een fiets, een driewieler of een vierwieler.

De bevestiging van een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kW, waarvan de aandrijfkracht geleidelijk vermindert en tenslotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/u bereikt, of eerder, indien de bestuurder ophoudt met trappen, brengt geen wijziging in de classificatie als rijwiel.

Het niet bereden rijwiel wordt niet als voertuig beschouwd.
Het parkeren van voertuigen wordt wel geregeld door de wegcode, het stallen van fietsen niet. Daarom zijn er ook geen verkeersborden in de wegcode te vinden voor dit 'fietsparkeren'.

Is het dan normaal dat oude mannen a la Berlusconi zomaar vinden dat hun beslissingen boven de wet staan, of dat ze het recht hebben om desnoods zomaar wetten zelf te fabriceren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten