maandag, november 30, 2015

Kroniek van een aangekondigde dood

Afgelopen week was het dikwijls prijs op de Wijgmaalsesteenweg.
Soms met slachtoffers.
Vaker zonder slachtoffers.
Dit weekend was het weer ravage op het fietspad.
Gelukkig enkel blik- en modderschade.
Wijgmaalsesteenweg, Leuven
Wijgmaalsesteenweg, Leuven
Wijgmaalsesteenweg, Leuven
Wijgmaalsesteenweg, Leuven

In al die jaren zijn er op hier gelukkig nog geen fietsers gewond geraakt, omdat de autochauffeurs de goedheid hebben gehad om uit de bocht te vliegen op een kalm moment.
Maar ooit gaat het prijs zijn.
Ik moet toch eindelijk eens vragen of ze hier geen grindbak willen aanleggen zodat de auto's niet meer gekatapulteerd worden op het fietspad.
Vergevingsgezinde infrastructuur weet je wel.
Wijgmaalsesteenweg, Leuven


Update 01-12-2015
Vandaag zijn de duikers van de brandweer er aan het dreggen, maar ze hebben niets gevonden.
Wijgmaalsesteenweg, Leuven

zondag, november 29, 2015

Inritdefensie

Inritdefensie noemt Kris het fenomeen.
Dit ziet er al redelijk oud uit.
Zouden de nummerplaten nog up-to-date zijn?
Damiaanplein, Leuven

De verwijzing naar de wegcode is alleszins niet meer up-to-date.

Artikel 25. Parkeerverbod

25.1. Het is verboden een voertuig te parkeren :

3° voor de inrij van eigendommen, behalve de voertuigen waarvan het inschrijvingsteken leesbaar op die inrij is aangebracht;

vrijdag, november 27, 2015

Deelfietsen (7)

Tijdens onze vakantie in Kroatië hebben we niet zo veel fietsen gezien.
Dat kan liggen aan de bergachtige omgeving waar bromfietsen en auto's gemakkelijker zijn om je te verplaatsen.
Dat kan liggen aan het rijgedrag van de chauffeurs zelf (een Kroatische Wijgmalenaar vertrouwde me ooit toe dat zijn landgenoten gekken achter het stuur waren en dat hij nooit op de fiets zou stappen in Kroatië, hij heeft dan ook hier in België leren fietsen).

En toch reden er wel wat fietsen, voornamelijk toeristen.

In Sibenik zagen we zelfs een fietsdeelsysteem met 6 stations, vooral om tussen het nieuwe strand en de oude stadskern te fietsen, vermoed ik.
We hadden niet zoveel geluk met het weer, dus een fietsritje zat er niet in. En ook de uitleg in het Kroatisch verstonden we niet zo goed.

prilaz tvornici, Šibenik
prilaz tvornici, Šibenik

Op de web-site zie ik dat ze nog geen systeem in België hebben, een opportuniteit voor kleinere steden zoals Leuven, Gent, Hasselt, Brugge of Roeselare om één gemeenschappelijk fietsdeelsysteem in te voeren, met eventueel campusfietsen? Of moeten onze steden toch maar instappen in het Blue-Bike verhaal waar voorlopig enkel fietsen aan het station kunnen ontleend / teruggebracht worden?

donderdag, november 26, 2015

Overlangs - dwars (5)

Ook AWV deed zijn huiswerk over de fietsmarkeringen, dat kan je nalezen in Dienstorder MOW/AWV/2014/15. Uiteraard staan daar controversiële uitspraken in betreffende de afbakening van een kruispunt. Zogezegd ter bevordering van de veiligheid voor fietsers.

Ik plak hier enkele stukjes:
2. Fietsgeleiding op kruispunten
Principe
Met het oog op de duidelijkheid en uniformiteit inzake voorrang gelden volgende richtlijnen inzake fietsgeleiding op kruispunten. Deze instructies gelden binnen de juridische randvoorwaarden zoals ze vandaag voorgeschreven zijn in het Verkeersreglement en het Reglement van de wegbeheerder.
Dit is OK: AWV zegt dat ze de Belgische verkeerswetten zullen volgen, dat is een beetje overbodig maar altijd leuk wanneer een overheidsinstantie dat verklaart, alsof ze keuzemogelijkheid hebben. En vervolgens lappen ze diezelfde wetgeving aan hun laars.
1) Klassieke kruispunten

Fietspaden die doorlopen na het kruispunt en gelegen zijn in de voorrang worden op zowel lichtengeregelde als niet-lichtengeregelde kruispunten doorgemarkeerd met fietspadmarkering. Dit geldt ook voor dubbelrichtingsfietspaden. (nvdr fout nummer 1)


Fietspaden dwars op de voorrangsweg, zowel op lichtengeregelde als niet-lichtengeregelde kruispunten, worden nooit met fietspadmarkering afgebakend. Om de geleiding voor de fietsers te verzekeren kan facultatief een fietssuggestiestrook worden aangelegd over het kruispunt in okergeel of grijs.

Fietspaden op kruispunten waar de voorrang van rechts geldt, worden op alle takken onderbroken. Er wordt evenmin een fietssuggestiestrook aangebracht over het kruispunt.

Er wordt herinnerd aan het voorschrift van artikel 18.4 van het Reglement van de Wegbeheerder dat bepaalt dat de markering voor fietsoversteekplaatsen (de zogenaamde blokkenmarkering) niet aangebracht mag worden op een kruispunt of een rotonde wanneer de fietsers en tweewielige bromfietsen dezelfde voorrangsregels moeten naleven als de andere bestuurders. (nvdr fout nummer 2)


Buiten het kruispunt kan deze blokkenmarkering en het erbij horend verkeersbord B1 en F50 wel op alle takken van de oversteek worden aangebracht, op voorwaarde dat deze niet vlak naast een voetgangersoversteekplaats moet worden aangebracht. (nvdr fout nummer 3)

Dat is al minder OK.

Fout nummer 1: verkeerstekens boven verkeerslichten stellen, is in tegenspraak met artikel 6 betreffende de waarde van de bevelen van de verkeerstekens en van de verkeersregels, zie hier. Voor het gemotoriseerd verkeer volgt men dan weer wel artikel 6: aan elk stoplicht wordt een stopstreep geschilderd, daar verschilt een kruispunt met verkeerslichten dus wel van een kruispunt met verkeerstekens. Ik illustreer deze Vlaamse absurdheid even:

Inrichting van een kruispunt waar men verkeerstekens boven verkeerslichten stelt. De voorrangsweg loopt visueel door, zowel de rijbaan als de fietspaden. De wegen dwars op de voorrangsrichting krijgen haaientanden om de ondergeschiktheid te benadrukken.

Inrichting van een kruispunt waar men verkeerslichten boven verkeerstekens stelt (zoals voorzien in de Belgische verkeerswetgeving). Elke weg krijgt dezelfde signalisatie omdat de voorrang volledig geregeld word door de verkeerslichten.

Fout nummer 2: de bepaling van art. 18.4 moet enkel toegepast worden op kruispunten waar de voorrang geregeld wordt met verkeersregels, dus niet met verkeerstekens of verkeerslichten. Ik denk niet dat Vlaanderen een dergelijk kruispunt op zijn steenwegen heeft liggen.

Fout nummer 3: buiten het kruispunt MOET de blokkenmarkering altijd gebruikt worden.
4) Bypassen
Vermits bypassen het kruispunt vermijden, gelden hier niet de regels die gelden op kruispunten. Fietsoversteken door middel van blokkenmarkering dwars over de bypass zijn dan ook toegelaten. (nvdr fout nummer 4) Ook hier wordt slechts blokkenmarkering aangebracht op voorwaarde dat deze niet vlak naast een voetgangersoversteekplaats (zebrapad) moet worden aangebracht (zelfde regeling zoals bij rotondes).
Wanneer fietspaden bij het begin of het einde van de bypass, deze bypass evenwijdig met de naastgelegen rijbaan, zonder uitbuiging, rechtdoor oversteken, wordt de fietspadmarkering hier wel doorgetrokken.
Fout nummer 4: AWV herdefinieert het kruispunt hier op een heel enge wijze tot enkel de kruisende rijbanen, wat indruist tegen de wetgeving, een fout die jongeren blijkbaar vaak maken.

Wat is de openbare weg? Dat wordt niet expliciet bepaald in het verkeersreglement, maar in de rechtsleer wordt dit geacht te gaan van rooilijn tot rooilijn. De rijbaan, de berm, het fietspad of de trottoir zijn allemaal delen van die openbare weg, dat wordt bepaald in artikel 2 van het verkeersreglement.

Wat is nu een kruispunt? Dat wordt wel bepaald in het verkeersreglement:
2.9. "Kruispunt" : de plaats waar twee of meer openbare wegen samenlopen.
Een bypass kan enkel buiten het kruispunt gelegd worden wanneer ze buiten de openbare wegen, dus buiten de rooilijnen zou worden aangelegd, dat wil dus zeggen op privé terrein. Het verkeer op de bypass verplaatst zich van de éne openbare weg naar de andere openbare weg, en dat kan per definitie enkel via een kruispunt.

woensdag, november 25, 2015

Coming soon

op het Rector De Somerplein, Leuven

maandag, november 23, 2015

Ondertussen in Gent

Plaatsen van intelligente verkeerslichten is nog iets anders dan intelligent plaatsen van verkeerslichten, dat is iets wat de Vlaamse ingenieurs van AWV elke dag opnieuw demonstreren.

donderdag, november 19, 2015

Hardnekkig (2)

In opvolging van dit artikel uit april en de opvolging uit september, was ik begin deze week nog eens gaan kijken naar de situatie ter plaatse toen ik er toch met de wagen passeerde.

De ontsnappingsmogelijkheid naast de tractorsluis werd dichtgetimmerd met paaltjes.
Mijlboomweg, Heverlee

De ontsnappingsmogelijkheid naast de betonblokken werd dichtgetimmerd met een aarden berm.
Groeneweg, Heverlee

Helemaal? Toch nog niet. Er rijdt hier in Heverlee minstens één tankbestuurder rond.
Groeneweg, Heverlee

woensdag, november 18, 2015

Organisatie Informele Fietsenstalling Martelarenplein (4)

In het kader van een schoolopdracht voor het vak Mixed-media experimenteerde een student met de plaatsing van de geparkeerde fietsen op het Martelarenplein, uitgaande van de tijdelijke markeringen die de marktkramers achterlieten. Een bloemlezing uit zijn verslag:

Landschap/experiment 3: Faciliteren
Martlarenplein, Leuven. 1-8 nov ‘15.
STAP 1
Ik bedenk ‘de oplossing’! Het is compacter. Het laat een doorgang richting station toe. Het is esthetisch. Het biedt referenties aan.

STAP 2
Ik richt een organisatie op die deze structuur zal aanbieden en vertegenwoordigen. We heten OIFM, de Organisatie van de Informele Fietsenstalling op het Martelarenplein.


STAP 3
Radio Scorpio, woensdag 4 nov.: Het OIFM doet een oproep tot ‘herorganisatie van de huidige situatie’. Alle geïnteresseerden mogen helpen.

STAP 4
Productie.


Resultaten.


Ook deze resultaten waren nog dagenlang merkbaar.

---------------------
Tot zover het verslag.

Daarbij denk ik dan:
Misschien een pleidooi om dit rommeltje te laten beheren door bicycle butlers in plaats van de fietsers blijven verketteren?
Of om een bijkomende tijdelijke stalling op het plein in te richten.
Of voor verdere experimenten zoals fietsszwermen.

dinsdag, november 17, 2015

Organisatie Informele Fietsenstalling Martelarenplein (3)

In het kader van een schoolopdracht voor het vak Mixed-media experimenteerde een student met de plaatsing van de geparkeerde fietsen op het Martelarenplein, uitgaande van de tijdelijke markeringen die de marktkramers achterlieten. Een bloemlezing uit zijn verslag:

Landschap/experiment 2: Interpreteren
Martelarenplein, Leuven. 26 okt ‘15. In plaats van toevoegingen te doen zal ik nu enkel de tekens interpreteren.

Overdekte fietsenstalling?


Ik orden de fietsen en zet ze in het verlengde van het muurtje, met het rooster als referentie lijn.

De fietsen staan en liggen tussen en in het verlengde van de bomen. Ik begin met opruimen, zet de fietsen recht en ook op een rechte lijn. Ik doe mijn best om de tekens op de grond te interpreteren.

De resultaten waren nog dagen daarna merkbaar.

Foodbike

Studentenrestaurant ALMA zet tijdens de week van de smaak een bakfiets in om soep van 'vergeten groenten' tot bij de studenten te krijgen.

foto: facebookpagina Alma


Dit is alvast het menu:
Maandag 16/11 kan je een soep van koolrabi proeven.
Ontdek op dinsdag 17/11 de soep van zoete aardappel en kokos.
Durf jij op woensdag 18/11 de soep van gele raap te proeven?
Donderdag19/11 slurp je er op los met de pastinaaksoep.
Vrijdag 20/11 eindig je de week met een soep van schorseneren.

maandag, november 16, 2015

Organisatie Informele Fietsenstalling Martelarenplein (2)

In het kader van een schoolopdracht voor het vak Mixed-media experimenteerde een student met de plaatsing van de geparkeerde fietsen op het Martelarenplein, uitgaande van de tijdelijke markeringen die de marktkramers achterlieten. Een bloemlezing uit zijn verslag:

Landschap/experiment 1: Interpreteren, manipuleren
Martelarenplein, Leuven. 28 sept ‘15.

Actie
Als het zo is dat de tape, die is aangebracht om de marktplaatsen aan te duiden, gebruikt wordt om de fietsenstalling te organiseren (onbedoeld/onbewust) kan ik dan door tape bij aan te brengen de organisatie manipuleren? Ik maak een bocht door de toevoeging van extra tape.


Feedback

  • Er is 1 persoon die zijn fiets in de bocht heeft geplaatst.
  • De rij is verder aangevuld maar stopt bij de bocht, de andere rij blijft doorlopen.

zondag, november 15, 2015

Fietsparkeren: Bondparking

Na x jaren is de fietsparking eindelijk thuisgekomen onder het Martelarenplein.

Even nog een kleine historiek:

  • in het masterplan was er nog een grote ondergrondse fietsenstalling voorzien vlak tegen het station
  • tijdens de aanleg van de parking en de herinrichting van het Martelarenplein besliste het stadsbestuur dat de weggevallen parkeerplaatsen van de tegelijk heraangelegde Bondgenotenlaan moesten gecompenseerd worden in de Bondparking. De fietsenstalling werd geschrapt.
  • de fietsen van de pendelaars moesten in openlucht gestald worden tussen het seingebouw en het Provinciegebouw tot de bouw van de KBC-kantoren annex Stadskantoor kon beginnen.
  • tijdens deze bouw was er een grote fietsenstalling op de plaats waar nu het VAC staat, en ook aan de achterkant was er ruimte voorzien.

Ondertussen is alles volgebouwd, en is er maar plaats voorzien voor een kwart van de nodige fietsparkeerplaats.

betalende NMBS-stalling in de Bondparking, Leuven
betalende NMBS-stalling in de Bondparking, Leuven
betalende NMBS-stalling in de Bondparking, Leuven

donderdag, november 12, 2015

Organisatie Informele Fietsenstalling Martelarenplein (1)

Op het Leuvense Martelarenplein aan de 'Boemekes' waren begin deze week kleurige banners aangebracht. Ik nam er helaas geen close-up foto van en ondertussen zijn ze verwijderd, maar als je goed kijkt kun je ze achteraan op onderstaande foto's zien.

Bij de weg, ons stadsbestuur stoort zich dus wel aan de geparkeerde fietsen, maar niet aan de eindeloos draaiende dieselmotoren van het taxi-imperium? Staan de geparkeerde fietsen dan in de weg voor het autoverkeer?
Zo wordt het verwoord in het (nieuwe) aanvullend politiereglement dat fietsparkeren op het plein verbied:
Het onbeheerd achterlaten van rijwielen zorgt niet alleen dat de openbare plaatsen niet doelmatig worden gebruikt omdat dit het voetgangers-, auto- en fietsverkeer stremt, maar het is ook storend voor het ordelijk aanzien.
We wachten nu al sinds de nieuwe inrichting van het plein op voldoende fietsparkeerplaats. Ik verdenk onze burgemeester en zijn trawanten ervan klimaatleugenaars te zijn.

Martelarenplein, Leuven
Martelarenplein, Leuven

Het was een actie van de tot nu toe onbekende Organisatie Informele Fietsenstalling Martelarenplein, kortweg OIFM genaamd, waarover binnenkort meer.

woensdag, november 11, 2015

Eefjes stalen ros

Soms is duidelijk wie de eigenaar van een fiets is.

Ravenstraat, Leuven

dinsdag, november 10, 2015

Wijgmaal Station: den tunnel

Door het ontbreken van een voetgangerstunnel, en door frequent goederenverkeer waardoor de overweg vaak aansluitend dicht is, zijn er geregeld spoorlopers te zien aan het station in Wijgmaal.

Infrabel gebaart al jaren van krommenaas en een lege portefeuille.

Ter illustratie maakte ik een schetsontwerp van een fiets- en voetgangerstunnel volledig op Infrabelgrond, waar dus geen tijdrovende onteigeningen voor nodig zijn. Er moet bovendien ook geen enkele autoparkeerplaats voor verdwijnen, enkel een groenzone langs beide kanten van het spoor.

Wijgmaal station
Wijgmaal station
Bijschrift toevoegen



zondag, november 08, 2015

Lectuur

Mijn allerliefsteke ging vorige week met de kinderen naar de boekenbeurs, en ze bracht voor mij ook wat leesvoer mee voor de donkere maanden.


woensdag, november 04, 2015

Voetbal

Zelf ben ik al twee keer met de fiets naar een match van OHL gaan kijken.

Een grote fietsenstalling heb ik daar toen niet gevonden, ik heb mijn stalen ros dan maar ergens gezet waar er plaats was, het leek me eerder een fietsenstalling voor het personeel van de catering, of van de tennisclub.
Fietsenstalling Den dreef, Heverlee

Ik kreeg hier als fietser helemaal geen VIP-gevoel, dat was weggelegd voor de autorijdende supporters.
autoparking Den dreef, Heverlee
autoparking Den dreef, Heverlee

Bijna alle fietsende supporters parkeren hun fiets dan ook maar langs de straatkant.
Kardinaal Mercierlaan, Heverlee
Kardinaal Mercierlaan, Heverlee
Kardinaal Mercierlaan, Heverlee
Kardinaal Mercierlaan, Heverlee
Kardinaal Mercierlaan, Heverlee

Mijn aandacht werd hier weer op gevestigd door onderstaand krantenartikel uit FAN!, waarin vermeld wordt dat bij Leuvense supporters de modal shift voor fietsers wel 20% bedraagt. En dan zijn er nu nog maar enkel wielplooiers beschikbaar, hier is nog een grote groei mogelijk, mits wat nudging.
Belgische stadions te moeilijk bereikbaar
Het Nieuwsblad - 24 Okt. 2015
Er (niet) geraken. Dat is de belangrijkste reden waarom Belgische voetbalfans afknappen op een wedstrijd in eerste klasse. Hoewel mobiliteit als grootste pijnpunt uit onze 360° stadiontest komt, informeren onze eersteklassers hun fans nauwelijks over alternatieven voor koning Auto. Nochtans liggen die voor het rapen.

Een halfuur in de file staan en nog eens zo lang zoeken naar een parkeerplaats. Voor duizenden voetbalfans is het dit weekend weer zover. Onze 360° stadiontest in Fan leert dat een eersteklassestadion met de auto bezoeken vaak geen pretje is. De meeste stadions zijn oud en liggen in (ver)stedelijk(t) gebied. Maar net door de ligging in stadskernen zijn er vaak wel goeie mogelijkheden met het openbaar vervoer. Daarom is het des te merkwaardiger dat de eersteklassers daarover nauwelijks communiceren op hun site.

Van de zestien eersteklassers leggen er maar zes clubs uit hoe je met het openbaar vervoer hun stadion bereikt. Slechts drie richten zich ook op fietsers. Dat zijn niet toevallig ook de clubs die de meeste fietsenstallingen aanbieden: AA Gent, KV Mechelen en Club Brugge.

Veel clubs zijn zich niet eens bewust van de alternatieven. "We hebben er nooit bij stilgestaan dat er een treinstation op een kwartier ligt", hoorden we van een clubleider. Een andere stelt dat supporters "niet met de fiets komen omdat de meeste wedstrijden in de winter plaatsvinden".

Dat je grote groepen supporters op de fiets kan krijgen, bewijzen nochtans AA Gent en KV Mechelen. Gent spant met 2.900 vaste en 600 mobiele fietsstallingen de kroon. Ook KV Mechelen doet inspanningen. Club Brugge informeert zijn lokale fans met veilige fietswegen naar het Jan Breydelstadion. En OH Leuven weet dat bijna een vijfde van zijn fans met de fiets naar het stadion komt, maar telt slechts vijftig plaatsen. (bla)


Leuven speelt duidelijk nog niet mee in de eerste klasse van duurzame mobiliteit, want dit lazen we op de stadsblog:
Door de lange files naar den Dreef misten vele fans de eerste goal want na 2,5 minuut werd er al gescoord, na een perfecte voorzet van Fouket moest Coulibaly de bal maar simpel binnen koppen.
Lange files? De stappende en trappende supporters hebben de gehele match kunnen zien, misschien een les voor alle anderen: "You are not stuck in traffic, you are traffic!"