woensdag, december 20, 2017

Fiets aan zee

Laatst hebben we genoten van een weekendje uitwaaien aan zee.
Met de trein naar Oostende, en dan de tram naar Middelkerke, en dan nog wat stappen.

Ook in Oostende is de fiets aanwezig.

Voor het station de tijdelijke stalling, overdekt en met verlichting. En tegen het station aan een fietsdieven afschrikkende poster. Beide mis ik aan het station in Leuven.

Natiënkaai, Oostende
Natiënkaai, Oostende

Speciale fietsen eisen speciale verkeersborden. Of niet? Mogen kustgemeentes zomaar knutselen aan de wegcode en zelf verkeersborden uitvinden?

Zeedijk, Middelkerke
Zeedijk, Middelkerke
Albert 1-promenade, Oostende

In de duinen zijn fietsers soms gewenst, soms niet gewenst.

Koninklijke Baan thv Idyllelaan, Lombardsijde-Bad
midden in de duinen tussen Idyllelaan en Strandjuttersdreef, Lombardsijde-Bad

En gelukkig is er ook heel wat cyclechic te zien.

Sint-Paulusstraat, Oostende
Kapellestraat, Oostende
Wapenplein, Oostende
Langestraat, Oostende

maandag, december 18, 2017

Wokkoeriers

Niet alleen pizza's worden per fiets aan huis geleverd. Het kan ook met wok.

Vanderkelenstraat, Leuven

Maar voor een kritische geest blijft het natuurlijk een nog te interpreteren beeld.

Staat de fiets hier alleen omdat het brommertje aan het bezorgen is?
Staat het brommertje hier ook soms alleen terwijl de fiets aan het bezorgen is?
Of is het allemaal greenwashing?

Update 19-12-2017
uit het Nieuwsblad:
N-VA heeft opmerkelijk voorstel: enkel nog pizzakoeriers op fietsen

In Leuven heeft N-VA-gemeenteraadslid Fred Debrun maandagavond tijdens de gemeenteraad zijn beklag gedaan over de overlast die pizzakoeriers op bromfietsen veroorzaken. Hij pleit ervoor dat de stad een engagementsverklaring voorlegt aan de uitbaters van pizzazaken en hen door middel van premies zou proberen te overtuigen om over te schakelen op gewone fietsen.

Debrun gaf als voorbeeld dat de verkeersvrije Grote Markt om de haverklap wordt verstoord door snel rijdende bromfietsen van pizzazaken. Die veroorzaken volgens het gemeenteraadslid niet alleen gevaarlijke situaties, er speelt ook de luchtvervuiling. Het probleem in de Leuvense binnenstad en meer bepaald in voetgangerszones wordt steeds erger, luidt het.

Daarom pleit Debrun ervoor dat het stadsbestuur de pizzazaken probeert te overtuigen om over te stappen op fietsen. In een stad als Leuven zijn fietsers volgens hem even snel ter plaatse als brommers.

Burgemeester Louis Tobback (SP.A) antwoordde tijdens de gemeenteraad dat de stad niet veel meer kan doen dan de politie in te zetten om de bestuurders van de bromfietsen de verkeersregels te doen respecteren. Hij is er overigens niet van overtuigd dat de overstap naar fietsen zoveel zou oplossen. Hij verwees naar de fietskoeriers van Deliveroo die eveneens voor veel overlast zorgen: “Als deze fietskoeriers iets willen verdienen moeten zij zich zeer snel verplaatsen.”

dinsdag, november 28, 2017

Ondertussen aan het station (2)

Er is weer een nieuwe oplossing gevonden voor het kiss-and-riden op het fietspad voor het Stadskantoor, en heeft men eindelijk het fietspad-wordt-zebrapad-wordt-fietspad durven/willen aanpassen.

Hmmm.
Veel autochauffeurs hebben zich nog niet mentaal aangepast aan de veranderde situatie.

Ooit moet het mogelijk zijn om een foto te maken van de fietsinfrastructuur zonder illegaal stilstaande auto's.

Handhaving vervangen door paaltjes of verfstrepen, ooit gaat men inzien dat dat niet werkt.

Tiensevest, Leuven
Tiensevest, Leuven
Tiensevest, Leuven
Tiensevest, Leuven
foto's (C) Xander

Zo klonk het nog in 2011:
Geachte heer,

Uw melding op het escalatieportaal fietspaden heb ik goed ontvangen en aandachtig gelezen. Mijn afdeling heeft het fietspad langs de R23 Ring van Leuven ter hoogte van de Tiensevest grondig nagekeken. Er werd inderdaad een markering voor een voetgangersoversteek geplaatst ter hoogte van de zijingang van het station. Ik begrijp dan ook dat u bezorgd bent over de afwikkeling van het fietsverkeer.

Toch kan ik u melden dat na overleg met de stad Leuven en de politiezone werd onderling beslist dat de huidige markering behouden blijft.

Ik hoop alvast te mogen rekenen op uw begrip voor het standpunt van de stad, de politie van Leuven en mijn afdeling.

Hoogachtend,

ir. xxxxx
afdelingshoofd

zondag, november 26, 2017

Mosselfiets

Recent werd er een fiets opgevist uit het kanaal Leuven-Mechelen, die niet meer bruikbaar is, tenzij om mosselen op te kweken.

Wijgmaalsesteenweg, Wilsele
Wijgmaalsesteenweg, Wilsele

maandag, november 20, 2017

Parkpoort (3) : The arrongance of Space

AWV zorgt voor meer fietsveiligheid op Parkpoort.
Mooi, mooi.
Dat bekijken we eens wat nader.
Wegen en Verkeer werkt in de week van 20 november het middeneiland voor fietsers af op het kruispunt van de Leuvense ring (R23) en de Parkstraat (de “Parkpoort”). Het middeneiland maakt de afslagbeweging veiliger voor fietsers die uit het centrum komen en links afslaan om naar de Tiensepoort of het station te rijden.
UPDATE 17/11/17: de aannemer zal in de week van 20 november enkel werken tussen 10u en 14u, zodat het verkeer zo weinig mogelijk gehinderd wordt. Tijdens de werken zal het verkeer dat vanuit de Geldenaaksebaan (uit Haasrode) komt en in de richting van de Naamsepoort wil rijden, de ring rechts moeten indraaien en dan rechtsomkeer maken aan de Tiensepoort.

Opstelvak rood gekleurd, verkeerslichten Afgelopen zomer werden er al markeringen geplaatst, nu wordt het hele opstelvak rood gekleurd en extra zichtbaar gemaakt met bijkomende markeringen. Ook de verkeerslichten die deze linksafbeweging ondersteunen, worden volgende week in dienst genomen.

Tweede opstelvak op buitenring Wegen en Verkeer maakt ten slotte van de gelegenheid gebruik om ook een opstelvak aan te leggen voor fietsers die op het tweerichtingsfietspad aan de buitenring rijden in de rijrichting van Kapucijnenvoer en die daar de ring willen oversteken om de Parkstraat in te rijden.  

Meer plaats voor fietsersIn april 2017 legde Wegen en Verkeer al een opstelvak aan op de binnenring voor de fietsers die de Geldenaaksebaan links willen indraaien. In juni werd er voortgewerkt: toen legde een aannemer het opstelvak aan op het kruispunt (voor fietsers die van de Parkstraat komen en de ring linksaf willen indraaien, richting  station/Tiensepoort) en werd een nieuw verkeerslicht geplaatst zodat fietsers voortaan hun “eigen” groen licht krijgen. 

Het is niet direct duidelijk hoeveel "meer plaats voor fietsers" er zal worden gemaakt, dat zal pas kunnen geëvalueerd worden nadat de werken klaar zijn.

Ik maak al een prognose, en pas op bovenstaande foto de bekende "The Arrogance Of Space" methode toe van Copenhagenize.com.


Er is 58% gereserveerd voor exclusief autogebruik, en het extra fietsopstelvak bedraagt maar 1% van de totale mobiliteitsruimte. Er is 8% exclusief voor de fiets, en ook 8% gedeelde ruimte vooral in het midden van het kruispunt. Dit blijft voor veel mensen en voor veel kinderen een onoverzichtelijk en dus onveilig kruispunt.
Al bij al een mooi voorbeeld van aalmoesinfrastructuur.

dinsdag, november 14, 2017

Voor een succesvolle betunneling van spoorweggeulen

De Ondergrondse Vereniging voor Bevordering van Betunneling in Vlaanderen, of de OVBBV in het kort, betreurt het dat zij niet werd betrokken in de polemiek rond de Parkbrug in Leuven. Na een korte verkenning ter plaatse kunnen onze medewerkers een nieuwe piste voorstellen om de parkwegbrug te vervangen: een gedeeltelijke betunneling van de spoorweggeul om zo de oversteekbaarheid voor zacht verkeer en fauna te vergroten. Omdat de werken onderaan in het talud zelf plaatsvinden, schenden ze ook niet het beschermde landschap van de Parkabdij.

Om een voorbeeld uit te werken gebruikten we de MultiPlate MP200 structuren die goedgekeurd worden door de meeste EUROPEAN ROAD AND RAILWAYS ADMINISTRATIONS en NATIONAL STANDARDS.

De opbouw van de tunnel kan uitgevoerd worden zonder noemenswaardige hinder voor het treinverkeer, enkel de bovenleiding moet tijdelijk verwijderd worden tijdens het plaatsen van de panelen.

Opbouw tunnel d.m.v. multiplate structuren op een betonnen sokkel

Impressie van een betunneling t.h.v. de Parkbrug.

Maar ook enkele honderden meters verder valt er veel voordeel te rapen met een betunneling van treinsporen. Het nieuwe treinpark kan een knooppunt worden van brede comfortabele fietsroutes door het groen die Kessel-Lo met Heverlee en Leuven verbinden. Onderaan zien we de fietssnelweg Tienen-Leuven die niet door holle wegen bergop en bergaf verloopt aan de oostzijde van het spoor, maar op min of meer dezelfde hoogte blijft over het plateau aan de westelijke zijde van het spoor. Door de betunneling is er ook plaats voor een aftakking naar de R23 / voorzijde station mogelijk via Tivolistraat / Bierbeekstraat.

Impressie van een betunneling t.h.v. Stenenbrug en Houtenbrug

Wij danken U voor uw aandacht,
en hopen op een succesvolle betunneling van spoorweggeulen in Vlaanderen.

maandag, oktober 23, 2017

Parkbrug (3)

De Parkbrug (of beter nog het ontbreken ervan) heeft een eigen Facebook groep gekregen: BrugTrug - Parkwegbrug Heverlee.

Alle ideeën, van geprinte bruggen tot kraanbruggen, is er welkom.

Het grootste struikelblok in Leuven blijft (en dat is voor bijna elke fietsbrug) dat er ook altijd brandweer of ander zwaar verkeer over 'moet' kunnen rijden, wat de bruggen altijd duur en zwaar maakt.

donderdag, oktober 19, 2017

Parkbrug (2)

Nog een ideetje voor een tijdelijke brug dat al lang ligt te rijpen.

Drie afgedankte zeecontainers van 40 voet aan elkaar bevestigd (of meer) plus twee vertikale stalen steunen tot op de fundering van de bruggenhoofden. Et voila, een tijdelijke zelfdragende fietsbrug is geboren.
schets containerbrug

Wanneer je de versleten verf verwijderd tot op het cortenstaal, krijgt je brug daarna zelfs een mooie roestbruine kleur die door architecten ook vaak wordt gebruikt. Er werd met cortenstaal al een prijswinnende fietsbrug gebouwd.

Je kon al een voorbeeld van een dergelijke containerbrug zien in het station van Mechelen. Niet zo mooi, maar wel stevig, snel geplaatst en vooral goedkoop.

Maar het hergebruiken van afgedankte zeecontainers kan ook een architecturaal statement zijn. Ook in die branche zijn er al mensen die daar hun boterham mee kunnen verdienen.


Er werd zelfs al een permanente brug ontworpen met zeecontainers. Wie heeft er dan later nog een betonnen brug nodig?

Wegbeheerdertje spelen (1)

Soms komt er na jaren wachten wat fietsinfrastructuur bij.

Zoals aan de kolonel Begaultlaan, waar een korte verbinding werd aangelegd tussen Brandweg en Hagelandstraat.

Het is helaas alleen maar wat aalmoesinfrastructuur voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Lodewijk schetste de mankementen al even in:

Brandweg x Kolonel Begaultlaan, Wilsele
Vraag: Waarom krijgen de fietsers hier niet hun wettelijke voorrang conform artikel 16 van de code van de wegbeheerder?
Antwoord: Omdat overheden graag wegbeheerdertje spelen zonder hun verantwoordelijkheid op te nemen. Gevaarlijke infrastructuur veroorzaakt verkeersongevallen!

Dit zegt de Leuvense politie met veel kennis van het STOP-principe er van:
Beste,

Het klopt dat de K. Begaultlaan een voorrangsweg is en dat de Brandweg voorrang dient te verlenen.  In de Brandweg is dit duidelijk aangegeven met een stopbord (B5).

Nu is het zo dat het verkeersreglement zegt dat men moet stoppen thv de STOPSTREEP en bij ontsteltenis van degelijke steep thv het stopbord zelf.  In dit geval ligt de stopstreep vlak aan de aansluiting met de K. Begaultlaan, wat ook nodig is om het kruispunt te kunnen overzien. Het stopbord bevindt zich een aantal meter voor deze stopstreep.  Tussen het verkeerbord en de stopstreep komt een fietspad toe. Dit komt erop neer dat de wagens geen voorrang aan de overstekende fietsers  moeten verlenen.  Daarom werden er omgekeerde driehoeken voor de fietsers geplaatst.

De fietsers dienen dus voorrang te verlenen en eventueel te stoppen aan de omgekeerde driehoeken op het fietspad.  De wagens kunnen dan doorrijden tot aan de stopstreep waar zij dan MOETEN stoppen.

Indien men dit zou willen veranderen zouden er voor de wagens komende uit de richting van Herent twee stopstrepen (één voor de doorsteek van fietsers en een thv de K. Begaultlaan) moeten voorzien worden en de omgekeerde driehoek voor de fietsers weggenomen worden.  Bijkomend zou men dan een fietsoversteek moeten maken (wegmarkeringen).

Hier valt dan nog op te merken dat fietsers geen absolute voorrang hebben op een oversteekplaats voor fietsers (dit in tegenstelling bij een oversteekplaats voor voetgangers).

Concreet zou dit willen zeggen dat de fietsers dan voorrang zouden hebben tegenover de wagens die uit de richting van Herent komen doch niet tegenover die uit de andere richting.

Zoals u merkt zou dit alternatief helemaal verwarrend worden.

Mvg,
Hier is vooraf niet over nagedacht, dat is duidelijk. Het budget is blijkbaar ook en stoemelings van de camion gevallen.

Grandioos hoe de verkeerspolitie het bedenken van verzinsels belangrijker vindt dan het toepassen van de wet.

woensdag, oktober 18, 2017

Parkbrug (1)

Dit idee lag al lang stof te vergaren, en ik dacht dat de werkelijkheid mijn fictie in snelheid zou overtreffen. Niet dus. Gisteren ging het bericht rond dat er eindelijk een akkoord is voor een nieuwe Parkbrug, maar dat ze er wel pas tegen 2020 zal zijn. Een typisch staaltje van aalmoesbeleid.

Er wordt natuurlijk weer veel onzin verkocht door Infrabel, zeker als het over de tijdelijke brug gaat. Want eigenlijk zijn er voor een fietsbrug geen zware bruggenhoofden in de talud nodig. Hebben we dan geen stadsingenieur die dergelijke onzin onmiddellijk kan afschieten?

Fietsbrug over N31/E17, Brugge, zonder zware brughoofden

Maar er wordt door het stadsbestuur ook veel onzin verkocht, zeker als het over de tijdelijke brug gaat. Erfgoedsite, dat wel, maar de brug vormt de grens er van en is bovendien helemaal niet zichtbaar vanop de site, enkel de balustrade steekt boven de spoorwegtalud uit. En trouwens een tijdelijke brug is toch ook maar tijdelijk. Hebben we dan geen stadsingenieur die dergelijke onzin onmiddellijk kan afschieten?



Maar we vergeten ook dat we ten noorden van Leuven ingenieurs hebben die gespecialiseerd zijn in het bedenken van tijdelijke oplossingen. En daar dik hun boterham mee verdienen.

Wie weet hebben ze op hun terreinen nog wat stukken liggen waarmee een tijdelijke brug in no time en goedkoop kan gefabriceerd worden? Ik geef alvast een voorzet.

Onder deze constructie kan men een tijdelijke lichte brug hangen die de bouw van de nieuwe brug niet hindert.

(C) foto : Stijn Caubergs

Zouden niet meer tijdelijke podiumconstructies kunnen eindigen als permanente fietsbruggen in de regio? Dat zou pas een fiets-toeristische attractie kunnen vormen, een fietsregio waardig.

dinsdag, oktober 17, 2017

Saikel gorilla

Zaterdagavond na een biertje in het OPEK, zag ik plots dit guerilla fietspad op de straat geschilderd staan.
Havenkant, Leuven
Wie zou daar achter zitten?

Greenpeace Leuven dus, in het kader van de Lancering van de Clean Air Now campagne.

Mooi!

donderdag, oktober 12, 2017

Op kot

Ons Lotte zit dit jaar op een ander kot omdat haar oude werd afgebroken  / vernieuwd.

Dit jaar was dat een kot met een degelijke fietsenstalling voor de deur.

Mooi mooi.

Maar plots hing er een briefje aan haar fiets..




Wat? Waar? Waarom?
In afwachting van de definitieve heraanleg van de Brabançonnestraat zorgen buurtbewoners en stadsdiensten voor een tijdelijke invulling van de rotonde.

Haha hoor ik U dan denken. Het circulatieplan! Het gaat er voor de fietsers op vooruit, want dat wordt al zo lang beloofd.

Oordeelt zelf.

Fietsenstalling voor: stevig verankerde beugels waar fietsen veilig aan vast gemaakt kunnen worden en tegen kunnen leunen.



Fietsenstalling na: wielplooiers uit de oud-ijzer container. De beugels die op de rekken waren gemonteerd waardoor de fietsen stevig en diefstalveilig stonden werden verwijderd. Deze fietsstallingen nodigen bijgevolg uit voor vandalisme en diefstal. Leuven keert terug naar de donkere fiets-middeleeuwen.

Frederik Linststraat x Brabançonnestraat, Leuven
Frederik Linststraat x Brabançonnestraat, Leuven
Frederik Linststraat x Brabançonnestraat, Leuven

Bovendien zie links op de foto hieronder al het paaltje klaarstaan op de doorgang voor de fietsers. Totaal onnodig want er staat al een verbodsbord klaar.

Frederik Linststraat x Brabançonnestraat, Leuven

woensdag, oktober 04, 2017

De 7km club

Gisteren fietste ik voorbij de nieuwe fietscampagne.


Hmmm.
Mooi mooi mooi.

Maar later krijg ik dan zo van die leijke gedachten.

Wij zijn al ons hele leven lid: mijn allerliefsteke, ik en bijna al onze kinderen.

Waar blijft ons ledenvoordeel?

Graag zag ik dat in natura onder de vorm van fietsbare en veilige infrastructuur.

En respect. Veel respect.
Vooral van Vlaamse ingenieurs en beleidsvoerders die heel de week met hun salariswagen gaan werken, met hun salariswagen de kinderen wegbrengen en met hun salariswagen gaan fitnessen. En die enkel in het weekend eens op hun koersfiets springen.

Wat meer "Practice what you preach" dus en wat minder ivoren toren.

Want wanneer worden eindelijk de maatregelen aangekondigd die Vlaanderen zal nemen om volop te gaan voor nul fietsverkeersdoden? Is er al veel veranderd sinds de Go For Zero actie? Of gaat de nieuwe fietsoversteekmarkering veel veranderen?

Ik vrees van niet.

Het is  duidelijk waar de balans ligt in de keuze tussen enerzijds het conflictvrij maken van kruispunten en anderzijds vlotte autodoorstroming garanderen. Het EN-EN principe is moordend, dat werd maandag nog maar eens duidelijk in Antwerpen.

dinsdag, september 26, 2017

Bedreigde fietspaden (7)

Ik kreeg al enkele antwoorden op mijn vraag.

AWV
Beste

Wij hebben uw mail in verband met de Japanse duizendknoop goed ontvangen en begrijpen uw bezorgdheid hierover.
De plant is, zoals de naam het zegt, afkomstig uit Japan en sinds de 19de eeuw verspreid in West-Europa. Aanvankelijk werd de plant gezien als een gewone exotische tuinplant en zelfs gebruikt voor decoratieve doeleinden.
Door de gemakkelijke vegetatieve vermenigvuldiging met plantendelen, stengels en wortels, en de mogelijkheid om zich te vestigen op bijna alle bodemtypes. is ondertussen gebleken dat de Japanse duizendknoop een enorme groef- en uitbreidingscapaciteit heeft en hinderend kan zijn, De plant wordt nu algemeen gecatalogeerd als een invasieve exoot.
Op plaatsen waar de Japanse duizendknoop hindert, wordt al geruime tijd bekeken hoe deze plant kan bestreden worden. Verschillende bestrijdingsmethoden werden en worden uitgeprobeerd: mechanisch.biologisch, chemisch,..., Tot nu toe is een efficiënte en duurzame bestrijdingsmethode voor uitvoering op grote schaal en met de nodige zorg voor de gezondheid van mens en milieu, nog niet gekend. Daar gebeurt heel intens onderzoek naar, zowel in binnen- en buitenland.

In afwachting van efficiënte bestrijdingsmogelijkheden wordt algemeen, in samenspraak met het Agentschap voor Natuur en Bos, geopteerd om nieuwe haarden te voorkomen en de bestaande te beheersen, vooral naar uitbreiding toe. In deze context werd daarom de Japanse duizendknoop langs gewestwegen afgebakend met palen en draad. Door het maaien gaat de plant nog agressiever reageren en kunnen plantendelen verspreid worden, waardoor nieuwe planten ontstaan.

Zodra de bestrijding op een duurzame en praktische manier kan uitgevoerd worden. zullen de haarden aangepakt worden.
Hmmm. Voor deze grote speler is er een (onoverbrugbaar) verschil tussen theorie en praktijk. Heeft er iemand al eens zo een afbakening gezien? Ik zou daar graag eens een foto van publiceren.
Op 8 september zag het er langs de Aarschotsesteenweg nog zo uit: geen palen, geen (opvallend oranje) draad, wel een grote bos Japanse Duizendknoop.

Aarschotsesteenweg, Wilsele, naast spoorwegberm
Bijgevolg zag het er op 25 september zo uit:
Aarschotsesteenweg, Wilsele, naast spoorwegberm

De uitleg die ik elders vond is: "De bermstrook het dichtst bij de weg krijgt frequent een veiligheidsmaaibeurt."

Blijft de vraag wat ze zullen doen wanneer de planten zich op 20-50cm van het fietspad bevinden: afbakenen en nulbeheer zijn dan geen optie.

VMM
slaat een voorzichtig mea culpa.
Geachte heer,

We kregen uw onderstaande melding.

Japanse duizendknoop is inderdaad een invasieve exoot die zeer snel uit breidt. Een sluitende oplossing voor de bestrijding van de soort is er jammer genoeg nog niet.

Het beleid van de VMM voor de bestrijding van Japanse Duizendknoop bestaat momenteel uit:
  • Er wordt maximaal voorkomen dat deze invasieve exoot zich verspreid door zones waar deze plant voorkomt niet te maaien bij het reguliere onderhoud van de waterloop. Op die manier voorkomen we de verdere verspreiding van deze invasieve exoot. Nog niet al onze bestekken en aannemers zijn vertrouwd met deze aanpak. Langs de Dijle werd inderdaad recent ook nog Japanse duizendknoop gemaaid zonder onmiddellijke afvoer. We beamen volledig dat dit niet de gewenste aanpak is en werken er reeds aan dit in toekomstig onderhoud niet meer te doen.
  • Op een beperkt aantal locaties bestrijden we de soort door frequent te maaien (met specifieke zorg voor afvoer van alle maaisel). Dit is slechts in beperkte mate succesvol en zeer duur. Voorlopig blijft dit beperkt tot een aantal pilootprojecten. Op basis van deze resultaten zullen we deze aanpak uitbreiden. We blijven ook zoeken naar eventuele alternatieve mogelijkheden.
Ook hier te zien: op twee plaatsen werd bij regulier onderhoud de Japanse Duizendknoop niet gemaaid, maar bij een latere veiligheidsmaaibeurt wel gedeeltelijk. Plantendelen bleven her en der liggen ter vermenigvuldiging.

Lijnloperspad, Wilsele


Blijft de vraag wat ze verder zullen doen met de planten zich op 20-50cm van het fietspad bevinden. Vijfmaal per jaar een manuele veiligheidssnoeibeurt organiseren?

Elia
zal een expert ter plaatse sturen om te zien wat er kan gedaan worden. Bij toekomstige grondwerken zullen ze er rekening mee houden.


WenZ
blijft de plant voorlopig mechanisch maaien.
Geachte heer Daems,

onze onderhoudsbestekken voorzien dat ieder voorjaar (in het groeiseizoen) de Japanse duizendknoop mechanisch wordt gemaaid, waarna het maaisel wordt verzameld, afgevoerd en vernietigd. De toestand wordt tijdens de periodieke onderhoudsbeurten door de hiertoe aangestelde aannemer verder opgevolgd tussen mei en oktober.
Hmmm. Waarom maaien wanneer de plant daardoor sterker uitbreidt?Zo krijg je hem nooit kapot!


Interessant is ook om te lezen hoe roekeloos gemeentes van het Pajottenland omgaan met deze vervelende plant.

Interessant is ook om te zien hoe de Leuvense groendienst met de bosmaaier deze plant te lijf gaat. Wat denk jullie? Zou het veel helpen? Wordt in de lente vervolgd.

Lijnloperspad, Wijgmaal
natuurgebied Dijlemeander, Wijgmaal
natuurgebied Dijlemeander, Wijgmaal

zaterdag, september 23, 2017

Bedreigde fietspaden (6)

Wanneer we eens kijken in het Standaardbestek 250, DE Vlaamse technische standaard voor het uitvoeren van wegenwerken, zien we enkel in hoofdstuk 13 iets staan over de Japanse Duizendknoop.
1.1.2.12 Bestrijding van Japanse duizendknoop langs de waterloop
De bestrijding van Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) langs de waterloop omvat:
- het wegnemen van alle ongewenste materialen en voorwerpen (ongeacht hun volume) zoals afval, vuil, afbraakmaterialen, schroot dat zich tussen de Japanse duizendknoop bevindt;
- het inkorten door het maaien van de Japanse duizendknoop tot zo dicht mogelijk tegen het bodemoppervlak van het talud en oever;
- het zorgvuldig controleren van het talud en oever op achtergebleven plantendelen;
- het onmiddellijk afvoeren van maaisel en ruimingsproducten volgens 1.1.2.15.
Japanse duizendknoop moet minstens tweemaal per jaar gemaaid worden: de eerste maal tussen 10 en 20 juni, de tweede maal tussen 1 en 15 oktober. De opdrachtdocumenten kunnen frequentere maaibeurten opleggen.
De maaimachines moeten de vegetatie zuiver afsnijden en zeker niet uitrukken. Het maaien gebeurt met een maaibalk of maaikorf. Het gebruik van een klepelmaaier is enkel toegestaan indien de opdrachtdocumenten dit bepalen en op voorwaarde dat het maaisel onmiddellijk wordt afgevoerd. Er wordt, indien nodig, ook gebruik gemaakt van handmachines of een zeis op moeilijk bereikbare plaatsen en nabij hindernissen. De opdrachtdocumenten kunnen het maaien met de hand voorschrijven.
De aannemer treft alle voorzorgen om te beletten dat tijdens het maaiwerk afgemaaide plantendelen in het water kunnen terechtkomen. Alle plantendelen die toch in het water terechtkomen, worden onmiddellijk uit de waterloop verwijderd, tenzij volgens de opdrachtdocumenten een andere werkwijze toegelaten is.
Indien de aannemer nieuwe vindplaatsen van Japanse duizendknoop opmerkt buiten de zones aangeduid in de opdrachtdocumenten, worden deze gemeld aan de aanbestedende overheid. Het bestrijden van Japanse duizendknoop in de nieuwe zones gebeurt evenwel enkel na speciaal dienstbevel.
Raar.
Het bestrijden van de Japanse Duizendknoop in wegbermen wordt verzwegen alsof hij daar nooit groeit .

Brandweg, Wilsele, hoog en droog boven op spoorwegberm
Aarschotsesteenweg, Wilsele, op en naast spoorwegberm
Aarschotsesteenweg, Wilsele, hoog en droog boven op spoorwegberm
Aarschotsesteenweg, Wilsele, op spoorwegberm
Niet dus.

Enige voorzichtigheid bij grondverzet wordt verzwegen.
Sinds 14 september wordt de Duivelsweg heraangelegd, met comfortstroken voor fietsers aan de zijkant.
Zou de aannemer rekening houden met de aanwezigheid van de Japanse Duizendknoop?
Of gaan we in de lente duizenden nieuwe Duizendknopen zien groeien in de zijbermen?
Dan zal deze weg zijn naam waarmaken voor fietsers.

Bestrijding.
Dat is een raar woord in deze context want het betekent "strijden of vechten tegen".
Waarom zou je tegen een plant gaan vechten?
Zoals in : Ik ga dit weekend mijn gras bestrijden met mijn dikke vriend de grasmaaier.
Verwacht je dan te winnen of te verliezen?
Tegen deze plant zouden we wel eens kunnen verliezen wanneer we ons verstand niet gebruiken.
Waarom zeggen we niet gewoon "maaien"?
Dan is het duidelijker dat we niet "verdelgen" bedoelen.
En waarom willen we überhaupt een invasieve plant maaien die we beter met rust zouden laten?

donderdag, september 21, 2017

Bedreigde fietspaden (5)

Ik heb nu aan verschillende instanties gevraagd hoe hun aanpak is voor de bestrijding van de Japanse Duizendknoop, en wacht op hun antwoord.
  • Joke Schauvliege, vlaams minister bevoegd voor leefmilieu en natuur
  • AWV: wegbermen steenwegen zoals Aarschotsesteenweg in Leuven en Mechelsesteenweg in Herent
  • VMM: oevers grote waterwegen zoals Dijle
  • Provincie Vlaams-Brabant: oevers van kleinere waterwegen zoals Lemingsbeek, Leibeek of Herpendaalbeek.
  • Leuven: wegbermen gemeentelijke wegen zoals Lijnloperspad, Brandweg, Processiestraat of Duivelsweg
  • Wenz: kanaal Leuven-Mechelen zoals aan de laadkade te Wilsele
  • Elia: hoogspanningsstation aan Aarschotsesteenweg in Wilsele, en grondwerken voor hoogspanningskabels in deze buurt
Waar loopt het dan mis?

Eerst en vooral de vrijwillige aanpak bij het melden (artikel uit 2012): want wie de plant niet kent kan ze ook niet melden. Elke Vlaming moet beter geïnformeerd worden opdat een meldingssysteem kan werken. En misschien moet er eens geïnvesteerd worden om de populatie éénmalig professioneel in kaart te brengen. Infopanelen aan afgebakende populaties kunnen de burgers helpen de plant te herkennen.
Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) opent een meldpunt voor invasieve plant- en diersoorten. De dieren en planten uit andere continenten hebben hier geen natuurlijke vijanden en bedreigen zo de soorten uit eigen streek. Maar ze veroorzaken ook aanzienlijke economische schade.
Door het ontbreken van een natuurlijke vijand, kunnen de vreemde dier- en plantensoorten zich erg snel vermenigvuldigen, waardoor ze moeilijk te bestrijden zijn. Doordat ze moeten worden uitgeroeid, veroorzaken ze ook economische schade.
Voor ons land alleen al wordt die geschat op zo'n miljard euro. In dat bedrag zit niet alleen het uitroeien zelf verrekend, maar ook het verlies van landbouwgrond of de kosten aan de ziekteverzekering van mensen die ziek worden door de exoten.
Kabir
"Vooraleer ze te kunnen aanpakken, moet je ze lokaliseren", zegt Schauvliege. Daarom vroeg ze het Agentschap voor Natuur en Bos om samen met Natuurpunt een meldpunt op te zetten.
Bekende voorbeelden van overlastsoorten zijn de stierkikker, de Japanse duizendknoop, de Amerikaanse vogelkers, de grote waternavel, het parelvederkruid en de waterteunisbloem.
Enkel geregistreerde gebruikers kunnen exoten kunnen melden, maar er komen ook herkenningsfiches en bijkomende informatie op de website. Na een jaar wordt de website geëvalueerd.
Eerder lanceerde de Vlaamse overheid ook al een preventiecampagne om de verkoop van overlastsoorten in tuincentra te vermijden.
En vervolgens de vrijwillige aanpak bij het bestrijden: wie draagt er verantwoordelijkheid om de bestrijding te starten op welk gebied? Die van de waterlopen denken dat het vooral een probleem is van wegbermen, en omgekeerd. Niemand voelt zich verantwoordelijk dus niemand doet er iets mee. Geen enkele instantie wordt verplicht om op het meldpunt te kijken voor er grondwerken worden gepland. Nochtans kan wie verantwoordelijk is voor de verspreiding van deze plant later aansprakelijk worden gesteld voor alle aangerichte schade.

Vlaanderen belooft nochtans maatregelen:
Op waarnemingen.be kunt u melden waar de overlastsoorten zich bevinden. Daarvoor moet u zich wel registreren. Terreinbeheerders en lokale overheden zullen dan maatregelen treffen indien nodig. Op de site vindt u ook herkenningsfiches. Die fiches kunnen u helpen om de verschillende soorten te onderscheiden.
Er is maar één rendabele aanpak voor de volgroeide Japanse Duizendknoop: Blijft er af!
Vervlogen hoop
Voor sommige soorten zoals de Japanse duizendknoop is de hoop al vervlogen om de invasie nog te stoppen. Volledige verwijdering is onbetaalbaar. Bij zulke soorten ligt de focus op het beheersen van populaties, eventueel alleen in bepaalde gebieden. En hopen dat het om een tijdelijk probleem gaat. Soms verdwijnen invasieve soorten vanzelf.
Wanneer hij gerust gelaten wordt breidt hij maar een 10cm per jaar in de breedte uit, maar na een maaibeurt gemakkelijk 50 tot 100cm. De plant gaat in overlevingsmodus en breidt zijn wortelstelsel uit.
Enkel jonge plantjes kunnen nog rendabel bestreden worden. Maar die zijn te onopvallend om gemeld te worden en dus worden ze meegemaaid met de bermen waardoor ze als reactie hun wortelstelsel gaan uitbreiden. Stukken stengel die rondgestrooid worden kunnen dan weer nieuwe planten opleverenH Het lijkt wel hopeloos. Dit is de oproep van een expert uit Nederland:
Daarom moeten we bij elke nieuwe waarneming onmiddellijk ingrijpen, voor de nietsontziende exoot een uitgebreid worstelstelsel vestigt. Dan is uitroeien nog makkelijk en niet zo kostbaar. Daarnaast moet een duizendknoopvrij-eis bij grondverzet en inzet van maai- en bosmachines worden ingevoerd.
Een voorbeeld uit Leuven

Twee jonge planten hoogstwaarschijnlijk afkomstig van een grote populatie 150m verder (zichtbaar op Google streetview in 2013, ook al te zien  in 2009). Deze planten vallen absoluut niet op maar kunnen nog manueel verwijderd worden.



De grote populatie ziet er (op Google streetview) zo uit, en kan niet meer rendabel aangepakt worden:



Een voorbeeld uit Wijgmaal

Jonge planten te zien in een heesterperk aan Wijgmaal Brug (Google streetview 2013), waarschijnlijk afkomstig van rizomen die met het werkgerief van de groenaanlegger mee kwamen tijdens aanplanten van de heesters.



En zo zien die er 4 jaar later uit, te groot om nog eenvoudig te verwijderen:

Vaartdijk, Wijgmaal

Een laatste voorbeeld uit Leuven

Al in 2011 (dus nog voor het meldpunt ) werd de Japanse Duizendknoop op meerdere plaatsen waargenomen in Tuin De Walque. Maar deze plant blijft niet geduldig ter plaatse: hij kroop ondertussen al onder de muur door tot op de parking. Groeit hij binnenkort de aanpalende woningen binnen? Zijn de omwonenden op de hoogte van dit risico?

Privé parking aan ingang park Nobelstraat, Leuven
Privé parking aan ingang park Nobelstraat, Leuven