Volgens de nieuwste publicaties van Leuven is de Fiets Koning geworden te Leuven.
Hmmmm.
In de praktijk blijkt het verschil tussen blabla en boemboem nog altijd even groot als vroeger. Fietsinfrastructuur, dat is altijd iets dat er ooit eens zal komen. Het stadsbestuur blijft vooral beslissingen nemen met een voorruitperspectief.
Een voorbeeld.
Al meerdere keren werd in de media aangeklaagd dat de Brugstraat, die ooit de as van de fietssnelweg Leuven-Tienen zal vormen, vol met stilstaande auto's komt te zitten.
Het probleem: files op de steenweg en sluipverkeer door de woonwijk.
Een simpele oplossing die al in 2015 werd uitgedokterd: de woonwijk opsplitsen in twee delen met ongeveer evenveel bewoners zodat sluipverkeer geen nut meer heeft. het autoverkeer op de toekomstige fietssnelweg wordt bovendien sterk beperkt.
De inwoners uit de Spaanse Kroon, het grootste gebied rechts op de foto, zijn hiermee echter niet zo blij. Zij beschouwen de zone van de Brugstraat als hun "natuurlijke uitvalsweg".
Dit is de oplossing zoals ze nu voor ligt: de harde knippen worden vervangen worden door dynamische borden die de toegang regelen, en ANPR camera's die de overtreders beboeten.
Mooi, maar duur. Waar een harde knip in eerste instantie kan gerealiseerd worden door middel van enkele paaltjes of bloembakken, heeft dit slimme systeem heel wat meer budget nodig:
- ANPR camera's: aankoop en onderhoud hardware, licenties software
- dataserver: aankoop en onderhoud
- beheer whitelist van nummerplaten inwoners en vrienden
- verwerking van overtredingen en uitsturen van GAS-boetes, met de nodige opvolging
En dat allemaal voor automobilisten die absoluut door andermans straat willen rijden.
Dat alles staat in schril contrast met het aalmoesbudget voor fietsvriendelijke mobiliteitsoplossingen.