donderdag, december 13, 2018

Olympia Wijgmaal (1)

Onze eigen kinderen waren geen liefhebbers van voetbal, noch om er achter te lopen noch om er naar te kijken. De wereld van het jeugdvoetbal was voor ons een ver van ons bed show.

Tot we een pleegkind kregen dat verschrikkelijk graag voetbalde, en die we dan ook inschreven in de plaatselijke voetbalploeg, Olympia Wijgmaal.

Wat een agressieve bedoening is dat daar elk weekend: honderden ouders die met één kind op de achterbank wanhopig een plaats zoeken op een te kleine parking, waarbij de kinderen die met de fiets of te voet komen bijna worden verpletterd.

Het is weer een typische catch22 situatie: de ouders komen massaal met de auto want het is te gevaarlijk om de kinderen te laten fietsen door ... de ouders die met de auto komen.

Hmmmm.

Zouden er niet wat honing en azijn maatregelen kunnen genomen worden om de kinderen uit het eigen dorp of omgeving met de fiets te laten komen?

Bijvoorbeeld het illegaal parkeren van auto's in de bermen te verminderen, en tegelijkertijd het aantal diefstalveilige fietsrekken te verhogen?

Ik zette regelmatig wat foto's op Facebook van de auto's die elk weekend de groene omgeving vernielen.


En sinds maart/april dit jaar werden er paaltjes geplaatst zodat er niet meer illegaal op het gras kan worden geparkeerd, en ook niet meer op de wortels van de grootste boom van Leuven.

Ymeria, Wijgmaal
Ymeria, Wijgmaal
Ymeria, Wijgmaal

Mooi mooi mooi.

Maar ondertussen had ik ook niet stilgezeten om wat meer fietsenrekken te vragen, zodat de jeugd hun fiets hier diefstalveilig kan plaatsen tijdens het sporten, en ze dus niet meer op de achterbank moeten rondgereden worden.

Ik dacht: dat vraag ik via een gemeenteraadslid, dat legt wat meer gewicht in de schaal.
Maar het heeft niet mogen zijn.


Spijtig dat het oude stadsbestuur haar houding naar fietsers liet bepalen door een politiedienst die betaald wordt om nonsens uit te kramen waar het fietsers betreft.
We vroegen immers naar een uitbreiding van de fietsenstalling voor de kinderen die tijdens de week of zaterdags komen trainen, en dan gaat de politie kijken naar een match van de eerste ploeg op zondag. Wat heeft het ene te maken met het andere?
Bovendien mogen er tijdens matchen van de eerste ploeg geen fietsen BINNEN de omheining gestald worden, dus een grotere stalling BUITEN de omheining vlak aan de inkom zou ook voor verknochte supporters een stimulans kunnen zijn om met de fiets te komen.


Oh ja, en dit jaar verdwenen er ook plots drie van de acht beugels uit de fietsenstalling. De veilige stalling werd dus kleiner in plaats van groter. En ze wordt door de jeugd en hun begeleidende ouders ook echt wel goed gebruikt.

Ymeria, Wijgmaal
Ymeria, Wijgmaal
De beugels staan al maanden gewoon aan te kant. Werd er plaats gemaakt voor bakfietsen of zo? Of voor het autootje van de burgemeester?

Ymeria, Wijgmaal

Leuven fietsstad? Daar is nog werk aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten