Tegenover de Okay van Lombardsijde ligt de breedste fietsstrook die ik al zag. Helaas blijft men bij fietsinfrastructuur in Vlaanderen toch altijd aanmodderen door een slecht concept proberen te redden met eindeloos veel slechtgeplaatste verkeersborden en signalisatie.
Puffende en kuchende fietser pendelend tussen Wijgmaal en Wilsele en Leuven. Zijn longen filteren wolken uitlaatgassen terwijl hij droomt van veilig, vlot en comfortabel fietsverkeer en vooral van eindeloos propere luchten.
maandag, augustus 17, 2020
donderdag, juli 30, 2020
Station Wijgmaal
De omgeving van Station Wijgmaal verandert de komende tijd:
- het stationsgebouw wordt eindelijk vernieuwd;
- het stationsplein krijgt een nieuw ontwerp;
- er komt eindelijk een bijkomende fietsstalling, en de oude worden vernieuwd. Het lijnloperspad wordt hierbij een stukje verlegd.
Dit staat er onder andere in de verantwoordingsnota:
- het stationsgebouw wordt eindelijk vernieuwd;
- het stationsplein krijgt een nieuw ontwerp;
- er komt eindelijk een bijkomende fietsstalling, en de oude worden vernieuwd. Het lijnloperspad wordt hierbij een stukje verlegd.
Dit staat er onder andere in de verantwoordingsnota:
Momenteel beschikt het station van Wijgmaal over 195 fietsrekken:
- 67 overdekte en 36 niet-overdekte plaatsen langs het stationsgebouw (totaal 103)
- 20 overdekte en 72 niet-overdekte plaatsen aan de zijde van de Remysite (totaal 92)
Gelet op de huidige bezettingsgraad en de verwachte groei in aantal treinreizigers, voorziet dit project in de uitbreiding van het aantal fietsplaatsen door de bouw van 3 overkapte fietsenstallingen met een totale bijkomende capaciteit voor circa 100 fietsen, waarvan een aantal gereserveerd voor buitenmaatste fietsen en bromfietsen.
Ondanks de quasi gelijke verdeling van het huidig aantal beschikbare stalplaatsen aan beide zijden van de sporen, worden de rekken niet gelijk gebruikt: de stalling aan de zijde van het stationsgebouw is meer dan 100 % bezet; de stalling langs de Remysite haalt amper een bezettingsgraad van 25 %. Daarom dient de stalcapaciteit aan de dorpszijde uitgebreid te worden.
Gezien de beperkte ruimte tussen het stationsgebouw en de overweg, werden er 3 locatie onderzocht:
- de plaatsing van bijkomende stallingen op het plein voor het stationsgebouw; niet weerhouden omdat dit het pleinaspect teniet zou doen en omdat hierdoor de circulatie van het busverkeer verstoord wordt;
- de plaatsing van bijkomende stallingen aan de andere zijde van het stationsgebouw; niet weerhouden omdat de grotere afstand tot de overweg zou resulteren in extra spoorlopen;
- de plaatsing van bijkomende stallingen op het driehoekige terrein naast het Lijnlopers(fiets)pad, deze bevindt zich vlakbij de overweg en grenst quasi onmiddellijk aan de bestaande, te vernieuwen fietsenstalling, waarvoor deze uitbreiding bedoeld is.
Zodoende situeren de werken zich op 3 locaties:
langs de Stationsstraat, tussen het stationsgebouw en de overweg:
- De bestaande, verouderde fietsenstalling wordt vervangen door een nieuwe fietsenstalling met een oppervlakte van 63 m² (= 1e planelement). De bestaande fietsenstalling heeft een oppervlakte van 56 m², waardoor de afbraak niet vergunningsplichtig is (art. 13.2° vrijstellingsbesluit).
- langs de Remylaan, grenzend aan de Remysite, vlak nabij de overweg: De bestaande, verouderde fietsenstalling en aangrenzende onoverdekte fietsrekken worden vervangen door een nieuwe fietsenstalling met een oppervlakte van 94 m² (= 2e planelement). De bestaande fietsenstalling heeft een oppervlakte van 24 m², waardoor de afbraak niet vergunningsplichtig is (art. 13.2° vrijstellingsbesluit).
- langs de Remylaan, vlak nabij de overweg, tegenover de stalling naast het stationsgebouw, grenzend aan het Lijnlopersfietspad: Hier wordt een nieuwe fietsenstalling gebouwd met een oppervlakte van 188 m² (= 3e planelement). Om kruisingen tussen fietsers en voetgangers zo veel mogelijk te vermijden, wordt voorgesteld de stalling te plaatsen waar nu het fietspad ligt. Het Lijnloper(fiets)pad schuift aan 8-tal meter op (= 4e planelement “Verplaatsing fietspad”), waardoor de aansluiting beter in lijn komt met de fietsroute over het plein voor het stationsgebouw.
dinsdag, maart 03, 2020
Fietsdelen (3)
Er komen binnenkort nog meer palen met nutteloze verkeersborden bij:
Tijdelijke politieverordening - Aanpassen van een fietsenstalling in de Vital Decosterstraat te Leuven - Goedkeuring (2020_CBS_00834)We lezen dit eens kritisch na:
Artikel 1
Naar aanleiding van het aanpassen van een fietsenstalling in de Vital Decosterstraat te Leuven voor het vervangen van een 1 fietsleunhek door een nieuw fietsleunhek met lange paal, op vrijdag 06 maart 2020 vanaf 00.00 tot 17.00 uur de hiernavolgende verkeersmaatregelen te nemen: het stallen van fietsen in de fietsenstalling wordt verboden in de Vital Decosterstraat, ter hoogte van huisnummer 44.
Artikel 2
De voormelde verkeersmaatregelen zullen de weggebruikers ter kennis worden gebracht door een wegsignalisatie geplaatst door de stad Leuven.
Artikel 3
Overtredingen worden bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie volgens rubriek 7 Mobiliteit van het gecoördineerd politiereglement.
Artikel 4
De leden van de lokale en federale politie te gelasten met de uitvoering van dit besluit.
Het is niet proportioneel om alle fietsen uit een stalling te verwijderen om één beugel te vervangen. Dat kan je nog afdoen als juridisch muggenziften.
De gebruikte wegsignalisatie is niet wettelijk, dat heb ik al dikwijls aangekaart.
En als we dan eens kijken in de bewuste rubriek 7 Mobiliteit, dan zien we dat deze "verkeersovertreding" niet is opgenomen in het protocolakkoord met het parket. Er kan dus wettelijk gezien geen GAS-boete daar voor worden uitgeschreven (want eigenlijk wordt er een verkeersboete uitgeschreven die vervolgens administratief wordt afgehandeld en niet door het parket, de lijst van verkeersovertredingen werd vastgelegd in een protocolakkoord met het parket). Voor fietsers is enkel de volgende verkeersovertreding mogelijks met een GAS-boete te bestraffen:
7. Fietsen en tweewielige bromfietsen moeten buiten de rijbaan en de parkeerzones bedoeld in artikel 75.2 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg opgesteld worden zonder het verkeer van de andere weggebruikers te hinderen of onveilig te maken, behalve op plaatsen gesignaleerd zoals voorzien in artikel 70.2.1.3°. f van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
En wanneer we vervolgens gaan kijken in het jaarverslag van 2018, dan zien we dat er op de 62637 dossiers toch wel één keer bovenstaand artikel werd toegepast, wat wel verwonderlijk is vermits men zo dikwijls fietsen die "gevaarlijk staan opgesteld" ruimt.
AANTAL DOSSIERS GAS VERKEER
Totaal dossiers feiten 2018: 64 203
Onderscheid naar soorten inbreuken:
Inbreuken 1ste categorie: 62637
Inbreuken 2de categorie: 1566
Inbreuken C3 (autoluwe zones): 44090
Inbreuken stilstaan en parkeren: 20113
1. Niet in acht nemen van verkeersbord C3 (verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder) 44090
2. Niet in acht nemen van verkeersbord E1 (parkeerverbod) 8003
3. Niet in acht nemen van verkeersbord E9c (parkeren uitsluitend voor lichte vrachtauto's en vrachtauto's) 2284
4. Niet-reglementair parkeren binnen woonerven 2206
5. Stilstaan of parkeren op een trottoir of verhoogde berm 1082
6. Parkeren op een in rijstroken verdeelde rijbaan 872
7. Niet in acht nemen van verkeersbord E9d (parkeren uitsluitend voor autocars) 830
8. Stilstaan of parkeren in de nabijheid van een kruispunt 710
9. Parkeren op de rijbaan langs een gele onderbroken streep 686
10. Niet in acht nemen van verkeersbord E9a (parkeren enkel toegelaten onder voorwaarden vermeld op het opschrift op een onderbord) 605
11. Parkeren in voetgangerszones 481
12. Stilstaan of parkeren op een plaats die zich niet rechts bevindt ten opzichte van de rijrichting 436
13. Niet in acht nemen van verkeersbord E3 (stilstaan en parkeren verboden) 379
14. Parkeren voor de inrij van eigendommen 374
15. Parkeren op een plaats voorbehouden voor personen met een handicap 205
16. Stilstaan of parkeren op witte markeringen die parkeerplaatsen afbakenen 195
17. Stilstaan of parkeren op minder dan drie meter van of op een oversteekplaats voor voetgangers, fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen 160
18. Stilstaan of parkeren op een verkeersleider of verdrijvingsvlak 144
19. Parkeren op minder dan 15 meter van een autobus-, trolleybus- of tramhalte 88
20. Stilstaan of parkeren op fietspaden of op minder dan drie meter van een plaats waar fietsers en bromfietsers verplicht zijn het fietspad te verlaten om op de rijbaan te rijden of omgekeerd 58
21. Stilstaan of parkeren op minder dan vijf meter van of op een oversteekplaats voor voetgangers, fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen 44
22. Stilstaan of parkeren op een plaats waar dit hinderlijk of gevaarlijk kan zijn 36
23. Niet-reglementair stilstaan of parkeren op een verhoogde inrichting 36
24. Parkeren op een plaats waar de vrije doorgang op de rijbaan minder dan drie meter breed wordt 33
25. Niet evenwijdig opstellen van een stilstaand of geparkeerd voertuig met de rand van de rijbaan 33
26. Stilstaan of parkeren nabij de top van een helling of in een bocht 23
27. Niet aanbrengen van de kaart voor personen met een handicap 20
28. Niet in acht nemen van verkeersbord E9e (verplicht parkeren op berm of trottoir) 17
29. Parkeren op minder dan 1 meter vóór of achter een stilstaand of geparkeerd voertuig 15
30. Niet-reglementair opstellen van een stilstaand of geparkeerd voertuig op de berm (geen vrije ruimte van 1,5 meter voor voetgangers) 15
31. Niet zo ver als mogelijk opstellen van een stilstaand of geparkeerd voertuig van de aslijn op de rijbaan 11
32. Niet in acht nemen van verkeersbord E9b (parkeren uitsluitend voor motorfietsen, personenauto’s, auto’s voor dubbelgebruik en minibussen) 9
33. Parkeren op een plaats waar voetgangers, fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen op de rijbaan moeten komen om een hindernis te mijden 5
34. Parkeren op een plaats die de toegang verhindert tot een buiten de rijbaan aangelegde parkeerplaats 5
35. Stilstaan of parkeren in de nabijheid van een verkeersbord 3
36. Parkeren van een defect voertuig of aanhangwagen op de openbare weg voor langer dan vierentwintig uur 2
37. Niet opstellen van een stilstaand of geparkeerd voertuig in één enkele file op de rijbaan 2
38. Maken van onjuiste aanduidingen op de parkeerschijf 1
39. Niet-reglementair parkeren van een voertuig van meer dan 7,5 ton voor langer dan acht uur na elkaar 1
40. Niet in acht nemen van verkeersbord E9f (verplicht parkeren deels op de berm of op het trottoir) 1
41. Niet-reglementair opstellen van fietsen en bromfietsen 1
42. Niet-reglementair opstellen van een stilstaand of geparkeerd voertuig op de berm (geen bruikbare berm) 1
43. Stilstaan of parkeren in de nabijheid van een verkeerslicht 1
dinsdag, februari 18, 2020
Fietsdelen (2)
Ze verschijnen overal in Leuven: verkeersborden met een (al dan niet vermeend) dwingend karakter die niet alleen zonder aanvullende reglementen worden geplaatst, maar die ook volgens de wegcode niets betekenen.
Je hebt het verkeersbord op de eerste zijde (nu zichtbaar op de foto) die bedoeld is om toe te laten je fiets te stallen waar dat volgens de algemene regels van de wegcode verboden was, namelijk op een parkeervak op of aan de rijbaan. Alleen is dit hier geen rijbaan en geen parkeervak, en was het stallen van je fiets bijgevolg dus al toegelaten. Nutteloos dus.
Alleen durft de Leuvense politie (d.m.v. het gecoördineerd politiereglement) dit verkeersbord dan maar te interpreteren als een gebodsbord:
En nu verschijnen er nog oranje onderborden (die helemaal niet voorzien zijn in de wegcode) waarmee men deze "verplichte" plaatsen nog eens verplicht wil voorbehouden voor deelfietsen. Geen idee wat er zal gebeuren wanneer een fietser zijn niet-deelfiets hier stalt. Waarschijnlijk iets wat ook verboden is door het gecoördineerde politiereglement:
Hal 5, Kessel-Lo |
Je hebt het verkeersbord op de eerste zijde (nu zichtbaar op de foto) die bedoeld is om toe te laten je fiets te stallen waar dat volgens de algemene regels van de wegcode verboden was, namelijk op een parkeervak op of aan de rijbaan. Alleen is dit hier geen rijbaan en geen parkeervak, en was het stallen van je fiets bijgevolg dus al toegelaten. Nutteloos dus.
Alleen durft de Leuvense politie (d.m.v. het gecoördineerd politiereglement) dit verkeersbord dan maar te interpreteren als een gebodsbord:
Artikel 773Je hebt de tweede zijde (nu dichtgeklapt) die bedoeld is om je te verbieden je fiets te stallen waar dat eerst 'verplicht' was.
Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit de verkeersreglementering, moeten rijwielen op het openbaar domein in de daartoe voorziene stallingen worden geplaatst indien deze beschikbaar zijn in de nabije omgeving.
Rijwielen die ingevolge hun vorm of bouw niet in de stallingen kunnen geplaatst worden, moeten (voor zover mogelijk en zonder inname van autoparkeerplaatsen) opgesteld worden onmiddellijk naast de stallingen.
En nu verschijnen er nog oranje onderborden (die helemaal niet voorzien zijn in de wegcode) waarmee men deze "verplichte" plaatsen nog eens verplicht wil voorbehouden voor deelfietsen. Geen idee wat er zal gebeuren wanneer een fietser zijn niet-deelfiets hier stalt. Waarschijnlijk iets wat ook verboden is door het gecoördineerde politiereglement:
Artikel 90En dan moet het stadsbestuur weer een hoffelijkheidscampagne lanceren die er voor moet zorgen dat fietsers beter de verkeersregels respecteren. Maar respect, dat moet je eerst wel verdienen, en daarin geeft het stadsbestuur het verkeerde signaal.
Het kwaadwillig verplaatsen van rijwielen is verboden.
dinsdag, februari 11, 2020
VMI
Daarnet werd er op de afrit van de autostrade achter mij gebumperkleefd door een mega grote auto met een klein vrouwtje er in. Ik begon te dagdromen over een Vehicle Mass Index, analoog aan de Body Mass Index, maar dan zijnde het gewicht van de nuttige lading gedeeld door het gewicht van het voertuig.
En dan lees ik 's even later dit artikel, waar onder andere dit in staat:
En dan lees ik 's even later dit artikel, waar onder andere dit in staat:
Ter vergelijking: de passagier-voertuiggewichtverhouding van een fiets is 0,2. Een Vespa: 1,1. Een volle moderne bus: 5. Een volle Boeing 787-9: 6,3. Een Japanse sneltrein: 7,7. En een braaf automobiel als de Fiat 500: 13.Lap, ik moet al niets meer narekenen, behalve mijn eigen VMI op de fiets: 0,22. Een mooi staaltje van multiple discovery.
Nogmaals, de Mercedes G500 4x4 Squared: twee-en-veertig.
Abonneren op:
Posts (Atom)