TITEL I: Inleidende bepalingen Artikel 2: BepalingenVoor mij is de beste aanduiding nog altijd artikel 74 van de wegcode, namelijk 2 evenwijdige onderbroken strepen. Want wat als het paaltje met bord D7 of D9 dat een fietspad aanduidt na een kruispunt, omver wordt gereden en vervolgens verdwijnt, is dan de rode strook nog een fietspad? Of rijdt je op dat moment op het voetpad? Afgezien van de zichtbaarheid bij donker en nat weer, of voor andere weggebruikers zoals voetgangers, of automobilisten die net hun wagen geparkeerd hebben.
2.7. "Fietspad" : het deel van de openbare weg dat voor het verkeer van fietsen en tweewielige bromfietsen klasse A is voorbehouden door de verkeersborden D7, D9 of door de wegmarkeringen bedoeld in artikel 74.
TITEL III: Verkeerstekens HOOFDSTUK III: Wegmarkeringen
Artikel 74: Overlangse markeringen die een fietspad aanduiden
Het deel van de openbare weg dat afgebakend is door twee evenwijdige witte onderbroken strepen en dat niet breed genoeg is voor het autoverkeer, is een fietspad.
Zo is er ook geen standaard plan voor de kruising van een oversteekplaats voor voetgangers en het fietspad. Moet het zebrapad doorlopen over het fietspad, of niet? Het lijkt wel een welles-nietes spelletje.Niet, wel, niet, wel.
Situatieschets: Bij het oversteken van de Aarschotsesteenweg ben ik eens bijna omvergereden met al mijn kinderen door een bromfiets die op het fietspad reed. Deze kon ons niet zien aankomen omwille van het vrachtwagenverkeer dat voor het zebrapad stond te wachten. Hij kon het zebrapad niet zien, en wij konden de brommer niet zien aankomen. Het zebrapad is enkel aangebracht op de rijbaan, op het fietspad niets. Zou het voor de duidelijkheid niet beter zijn als het zebrapad zou doorlopen over het fietspad, zodat er door fietser/bromfietser geen interpretatie meer moet gebeuren zo van: ja op het zebrapad heeft de voetganger voorrang, maar op dit punt is er geen zebrapad, of toch wel???
Geen opmerkingen:
Een reactie posten