vrijdag, april 04, 2008

Red de stoep /Divide et impera

Weer een tendensieuze campagne van Stad Leuven om de fietsers zwart te maken.
'Red de stoep' wil op een ludieke, speelse, positieve manier de zachte weggebruikers (fietsers) aanzetten tot hoffelijkheid ten opzichte van andere zachte weggebruikers (voetgangers).
Waar gaat het dan eigenlijk over?
Het wil de stoep 'redden' van verkeerd gestalde fietsen, sandwichborden, bouwwerken, …
Dus fietsers zijn ook verantwoordelijk voor sandwichborden, bouwwerken, hinderende huisvuilzakken, autoverkeer door winkelwandelstraten, of wat?

Moesten de beleidsmensen van Stad Leuven wat meer met 'fietsers'ogen naar onze stad kijken, dan zouden ze kunnen opmerken dat fietspaden dikwijls vollopen met voetgangers, geblokkeerd worden met leverende bestelwagens, vuilniscontainers of zelfs verlichtingspalen. Daarvoor mogen ze ook eens ludiek actie voeren, want fietsers die zo gedwongen worden plots op straat te rijden riskeren meer hun leven dan een voetganger die over een geparkeerde fiets strompelt.

Hiermee wil ik geenszins zeggen dat de stoepen niet vrij mogen zijn, integendeel. Voetgangers hebben recht op een minimale doorgang. Fietsers hebben recht op een minimale doorgang. Als fietsers en voetgangers mekaar voor de voeten lopen is dit dikwijls een gevolg van de inrichting van de straat. Er werd voor gezorgd dat het autoverkeer vlot door kan, en het liefst nog met parkeerplaatsen, terwijl de zachte weggebruikers bedeeld worden met het overschot.

Voetgangers EN fietsers hebben een gezamenlijke strijd te leveren TEGEN het vooraang geven aan gemotoriseerd verkeer.

Update 2008-04-07: ondertussen een reactie gekregen dat de tekst zal aangepast worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten