De officiële berichten zijn allemaal zo positief, alsof we nu meer bibliotheek hebben als vroeger. Maar als we het eens goed bekijken, dan hebben we veel minder.
Een korte opsomming:
Voor de verbouwing van het filiaal in Wilsele, gingen onze kinderen met de klas naar de bib (op 25m afstand), na de vernieuwing gaan ze met de bus naar Tweebronnen in Leuven. Niet echt een positieve verbetering.
De omgeving van het filiaal in Wijgmaal was veel meer geschikt als centrale 'ontmoetingsruimte', omdat er zowiezo gewoon meer volk in de buurt rondloopt omdat er van alles te doen is. Vooral de combinatie met de kinderen naar turnen/dansen/voetbal brengen op zaterdag was een topper. Als we nu naar Wilsele gaan, zijn er altijd kinderen die niet mee kunnen wegens turnles.Moest je een straal van twee kilometer rond de twee locaties trekken, dan kan je zien dat het filiaal in Wijgmaal op de grens met Wilsele ligt, en dus ook een groot stuk van de Wilselse bevolking bestrijkt, en dat de locatie in Wilsele amper 5 man en een paardekop bestrijkt, waardoor de mensen met de auto naar de bib in Wilsele komen. Als fervent fietser stoot mij dat wel tegen de borst: de bib als centrale ontmoetingsplaats in een uithoek (geprangd tussen vaart, spoorweg en autostrade) plaatsen en zo indirect het autoverkeer bevorderen. Ook voor de mensen van Wilsele-Putkapel is de afstand groter (het filiaal ligt in Wilsele-Centrum, een smalle en dunbevolkte verbindingsstrook tussen Wilsele-Dorp en Wilsele-Putkapel, met als enige attractie het deelgemeentehuis, dat ook nooit open is, een bakker, een frituur en de oprit van de E314).
De combinatie bibliotheek na school was mogelijk in Wijgmaal. De schoolbel gaat om 15u45 en het filiaal in Wilsele (op 25m afstand) opent maandag pas om 16u30, en daarna moeten we ook nog op de markt in Wijgmaal passeren en dan kan ik pas aan het eten beginnen, sorry, maar dat is te laat. En eerst naar de markt in Wijgmaal fietsen om dan terug naar Wilsele te komen voor de bib en dan pas naar huis, dat is helemaal geen optie.
Als de hoofddoelstelling van de bib het ontmoeten van mensen is, dan stel ik voor dat de bib maar een half uur per week opengaat, kunnen de mensen mekaar nog harder ontmoeten: alle ontleners zijn op hetzelfde moment aanwezig. Wat betreft openingsuren gaan we nu naar 9 uur per week, voor een gebouw dat meer kostte als voorzien is dit wel een laag rendement. Moeten andere filialen dan maar dicht? Moeten de openingsuren dan maar beperkt worden?
Ik vind het laag bij de grond om de bibliobus als alternatief voor een filiaal voor te stellen. Er is geen keuze voor volwassenen! Er is amper keuze voor kinderen! Als ik met de kinderen opstap dan is de bus vol! Misschien moet de bibliotheek zoals de post of de Lijn beginnen met 'boekpunten' waar je boeken kan binnenbrengen/afhalen. Ik stel voor om een experimentje te wagen in de Spar van Wijgmaal. Daar kom ik pas elke keer veel mensen tegen, en die is tenminste dikwijls open.
Blijkbaar gaan we (ook in andere bibiotheken) eerst naar minder openingsuren, daarna kan men besluiten dat er minder bezoekers zijn, en daarna de boel opdoeken.
Dan kunnen we misschien evengoed naar Herent gaan? Even objectief vergelijken:
afstand Wijgmaal-Wilsele: 5 km, openingsuren Wilsele Ma 3u, Wo 3u, Zat 3u: totaal 9u
afstand Wijgmaal-Herent: 3 km, openingsuren Herent Ma 3u, Di 2u, Wo 4u, Do 2u, Vr 3u, Za 3u: totaal 17u
Op zaterdag geraken we door het drukke programma van de kinderen niet met de fiets tot in Wilsele, dus als we willen gaan moeten we de auto nemen, en dan is Herent ook een optie, vooral omdat ze sinds januari ook zijn aangesloten op het bibnet van Vlaams-brabant, en kunnen we er dus met de bibkaart van Leuven ook terecht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten