zondag, juli 31, 2011

Tunnels en bruggen

Wat het fietsen in Nederland zo vlot maakte, was dat kruispunten, tunnels en bruggen er niet aangelegd worden als obstakels voor fietsers, maar wel als obstakel-vermijdend.






Vergelijk dat eens met ons landje. In Mechelen bijvoorbeeld, daar maken ze een brug te smal, en moeten fietsers dan afstappen.


Maar je mocht er wel door met de fiets tijdens optredens.

zaterdag, juli 30, 2011

Je fiets verdient ook vakantie

Doordat er in Leuven nog altijd een degelijk fietsbeleid ontbreekt, zijn dergelijke projecten sowieso gedoemd om altijd weer te verdwijnen. In Antwerpen kan het dan weer wel. Nochtans heeft Leuven de grootste verhouding studenten/eigen bevolking, dus mogelijks ook het grootste profijt wanneer studenten hun fietsen meer op de campussen zouden stallen, of wanneer deze stallingen ook meer openbaar zouden worden gemaakt.

Gemeente    inwoners studenten
Antwerpen    483.505    14.000
Gent              243.366    32.000
Leuven            95.463    36.923


Noteer ook dat je fiets daar maar 2 weken op straat mag stilstaan. Dat een stilstaande fiets een stalling bezet daar kan ik nog inkomen, maar dat van 'ontsieren van het straatbeeld' helemaal niet.

Sieren, of ontsieren?

Als we even de oppervlakte zouden opmeten die ingenomen wordt door geparkeerde wagens, en die dan vergelijken met de oppervlakte die gestalde fietsen innemen, dan zal de balans (ook in Antwerpen) niet uitslaan ten voordele van de fiets. Autodenken dus tout court. Ook omdat elke parkeerplaats wel 6 tot 8 fietsen kan herbergen.

parkeren

Een jong bevriend koppel dat bij ons op bezoek kwam, toonde bij het vertrekken verontwaardigd dit papiertje dat onder de ruitenwisser van hun wagen was gestoken vlak voor de voordeur:
 
Het heeft ergens iets te maken met een solidariteitsprijs van De Standaard.

Toen ik hen vorig jaar was gaan helpen verhuizen naar de Diestsesteenweg, heb ik mezelf vierkantig op de busbaan aldaar geparkeerd. De meeste bewoners verkiezen echter om kortstondig helemaal op het fietspad stil te staan, of half op het fietspad en half op de busbaan. Een bus die volle petrol komt aangereden maakt immers meer indruk op een autobestuurder dan een eenzame fietser.

Het is anders wel een bruikbaar papiertje, ik kan er zo wel enkele kwijtgeraken.

vrijdag, juli 29, 2011

Responsible Young Cyclists

Is er na de BOB-campagne voor automobilisten, ook plaats voor een BOB-campagne voor fietsers? Of beter nog: plaats voor een actie analoog aan RYD?

Ik kreeg het idee na het zien van dit filmpje.

Je rijd met je fiets naar een feestje, maar je bent te zat om veilig terug naar huis te rijden? Je belt naar de RYC, ze komen op een tandem naar je toe. Jij neemt plaats op de achterste tandemplaats, en één van de vrijwilligers fietst met jouw fiets achterna. Thuisgekomen nemen ze afscheid, en stappen terug op de tandem naar het volgende feestje. Voor de zwaar geïntoxiceerden zou het natuurlijk beter kunnen met een fietstaxi, in de plaats van een tandem.

Een ideetje voor een fietstaxibedrijf misschien?

zaterdag, juli 23, 2011

Bier

Hij drinkt Heineken.
Zij drinkt Jupiler.
En wat drink jij?

vrijdag, juli 22, 2011

Verdwaalpalen

Herent. Kruispunt Omleiding x Tildonksesteenweg. Wat is dat toch met die palen?

Antwoord: de verharde berm is een voetpad, geen fietspad. Voor wie niet van Herent is zijn die rode voetpaden hartstikke verwarrend. Kijk even naar volgende sequentie:
rijbaan + voetpad
rijbaan + voetpad
rijbaan + voetpad
rijbaan + voetpad
rijbaan + voetpad
rijbaan + ????
rijbaan + fietspad + ????

Het voetpad loopt dood op een fietspad, en het voetpad blijkt (fysiek van het fietspad afgescheiden volgens het blauwe bordje) een onverhard rommeltje waar je enkel je wagen kwijt kan. En ook de voetgangersoversteekplaats ontbreekt.

zondag, juli 17, 2011

Sur Place

Ik zag vorig jaar op verscheidene plaatsen in Amsterdam een poster hangen. Ik dacht dat het voor een Franse film was.

Pas vandaag ontdekt wat de poster echt aankondigde.

zaterdag, juli 16, 2011

vrijdag, juli 15, 2011

Sport Oase (1)

Sportoase.  Een plek waar sport, ontspanning, vrije tijd en mensen samen­komen. Ontspannen sporters rijden in hun vrije tijd blijkbaar standaard met de auto naar het zwembad of de gym.

Onder de stapel fietsen links staan 6 beugels, dus plaats voor 12 fietsen.

Onder de stapel rechts idem. Voor de rest kan je je fiets 150m verder in openlucht stallen, niet zo leuk bij regenweer.

Misschien moest er ondergronds ook maar wat plaats gemaakt worden voor fietsen. Of de openluchtstalling overdekt worden.

donderdag, juli 14, 2011

Bicycle repairman

Ik kende hem al van in Amsterdam.

Wist ik veel dat hij nog veel ouder was. En bovendien tjokvol humor zat.

woensdag, juli 13, 2011

Verbetering

Sinds de vorige keer dat ik er passeerde, zijn er al enkele verbeteringen aangebracht. De te diepe goten werden gevuld met gietasfalt.

De boordsteen, achteraan op de foto, werd nog altijd niet verlaagd.

En er staan nog wat palen in de weg.

vrijdag, juli 08, 2011

Drama

Ik droom er soms van dat fietspaden en boordstenen zo effen en glad zijn aangelegd, dat je je boterhammendoos zonder meer op je bagagerek kan leggen, en dat je op bestemming gekomen ze daar nog altijd ligt, de boterhammen binnenin niet eens dooreengehutseld. Helaas, omwille van zekerheid ben je altijd op het gebruik snelbinders aangewezen. Een noodzakelijk kwaad. Heel soms doen die ook iets anders dan snelbinden. Sneldemonteren bijvoorbeeld.

donderdag, juli 07, 2011

Helleputte

Elke Leuvenaar zal deze zaal nog wel herkennen.


Op de akoustiek na een originele plek om te vergaderen.


En als je dan boven op het dak gaat staan heb je nog een mooi uitzicht op allerlei Leuvense torentjes.

woensdag, juli 06, 2011

Mol

Tijdens onze vakantie begin juni op de camping aan het Zilvermeer, bracht ik Lotte naar het station van Mol. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om eens naar de fietsparkeerinfrastructuur te kijken. Er was ook een fietspunt, en de BlueBikes ontbraken niet.

 
 

Mol is natuurlijk een maatje kleiner dan Leuven, en dat merk je ook aan het station. Maar toch. Op de korte afstand tussen fietsstalling en perron kan je alleen maar jaloers zijn.

En dan vooral te zeggen dat we die plaats in Leuven ook hadden. Alleen waren ondergrondse autoparkings, kantoor- en woontorens belangrijker dan plaats voor de fiets-mobiele pendelaar.


maandag, juli 04, 2011

Blind

De hond keek me een beetje boos aan toen ik hem met de fiets passeerde. Hij dacht zeker: daar komt weer zo een wilde fietser die het voetpad terroriseert. Misschien was hij in een vorig leven wel een politiehond.
Diestsevest
Diestsevest

Enkel een verschil in kleur of materiaal is een slechte keuze voor blinden en slechtzienden: zij varen wel bij een tactiel verschil, dat helemaal niet groot moet zijn. Een smal gootje ertussen, of een subtiel hoogteverschil is voldoende. Wat zegt het vademecum 'Toegankelijkheid van het openbaar domein' hierover?

Een gering hoogteverschil geeft een veel duidelijker onderscheid. Reeds een zeer klein hoogteverschil is voldoende als afbakening. De rand moet in ieder geval ≤2cm zijn en afgeschuind onder een hoek van 45°, zodat het geen obstakel vormt voor fietsers en het ook voor rolstoelgebruikers overrijdbaar is.

Misschien moeten de vademeca 'Voetgangersvoorzieningen' en 'Fietsvoorzieningen' maar eens in deze zin aangepast worden. Want wat zien we terug komen bij de nieuwste projecten in Leuven?
Martelarenlaan
 
Juist, enkel kleurverschil of een verschillend legpatroon. Zal een blinde met stok of geleidingshond hier het verschil zien tussen voetpad en fietspad? Neen. Als een slechtziende daar met een stok loopt, knetteren bromfietsers aan 45km/u voorbij. Veilig? Hij had ze maar moeten 'zien' aankomen.

Zijn honden bovendien niet kleurenblind?

zondag, juli 03, 2011

Enkelvoudige ongevallen

Vrijdag zag ik deze aanpassing aan het fietspad langs de vaart.

An sich heb ik niets tegen dergelijke aanpassingen, integendeel, als ze maar degelijk worden aangekondigd. Een streepje verf, of witte klinkers maken een wereld van verschil, vooral 's nachts. Ook aan de oversteekplaats naar het Fort zie je dit terugkomen.

Dergelijke niveauverschillen, paaltjes, obstakels en te smalle fietspaden veroorzaken enkelvoudige ongevallen.
Hier lees je daar meer over.