maandag, juli 04, 2011

Blind

De hond keek me een beetje boos aan toen ik hem met de fiets passeerde. Hij dacht zeker: daar komt weer zo een wilde fietser die het voetpad terroriseert. Misschien was hij in een vorig leven wel een politiehond.
Diestsevest
Diestsevest

Enkel een verschil in kleur of materiaal is een slechte keuze voor blinden en slechtzienden: zij varen wel bij een tactiel verschil, dat helemaal niet groot moet zijn. Een smal gootje ertussen, of een subtiel hoogteverschil is voldoende. Wat zegt het vademecum 'Toegankelijkheid van het openbaar domein' hierover?

Een gering hoogteverschil geeft een veel duidelijker onderscheid. Reeds een zeer klein hoogteverschil is voldoende als afbakening. De rand moet in ieder geval ≤2cm zijn en afgeschuind onder een hoek van 45°, zodat het geen obstakel vormt voor fietsers en het ook voor rolstoelgebruikers overrijdbaar is.

Misschien moeten de vademeca 'Voetgangersvoorzieningen' en 'Fietsvoorzieningen' maar eens in deze zin aangepast worden. Want wat zien we terug komen bij de nieuwste projecten in Leuven?
Martelarenlaan
 
Juist, enkel kleurverschil of een verschillend legpatroon. Zal een blinde met stok of geleidingshond hier het verschil zien tussen voetpad en fietspad? Neen. Als een slechtziende daar met een stok loopt, knetteren bromfietsers aan 45km/u voorbij. Veilig? Hij had ze maar moeten 'zien' aankomen.

Zijn honden bovendien niet kleurenblind?

1 opmerking:

  1. Ha, je hebt onze buurman gekiekt. En inderdaad, de voorzieningen voor blinden en slechtzienden gaan er niet bepaald op vooruit in Leuven.

    BeantwoordenVerwijderen