Welke positieve effecten worden verwacht op stedelijke leefbaarheid?
ONTPITTINGMaar hoe staat het in Leuven? Zelf ben ik in de Brusselsestraat opgegroeid met volkstuintjes achter onze tuin, denkende dus dat er die wel overal zouden zijn. Niet dus.
Men probeert vandaag dichtbevolkte gebieden meer leefbaar te maken door een weldoordachte inplanting van groene, publieke ruimten. Verlaten gebouwen, garageboxen of verharde oppervlakken maken plaats voor nieuw publiek domein. Een unieke ligging voor een volkstuinpark! Vanuit de omringende gebouwen kijken mensen uit op goed onderhouden groen en op de activiteit die in het volkstuinpark plaatsvindt.
Dit vergroot niet alleen het maatschappelijk draagvlak en de kennis omtrent het tuinieren. maar ook de sociale controle ten voordele van een betere beveiliging.
Volkstuintjes Noormannenstraat |
Enkele cijfers:
nood aan volkstuinen in Vlaanderen, voor Leuven: grootste nood |
oppervlakte bestaande volkstuinen, Noormannenstraat niet meegerekend |
Maar is er dan nergens plaats in en rond Leuven of wat? Liefst op maximaal 3km van dichtbebouwde wijken? En liefst geen landbouwgrond want dan kunnen de boeren niet meer boeren.
Hmmmm.
In Wilsele langs de Vaart zag ik vroeger dikwijls twee boeren op hun twee velden werken, ik vermoed dat het vooral peterselie of kervel was dat ze verbouwden in een volcontinu systeem. Sinds enkele jaren zijn ze echter met pensioen, de akkers zijn nu grasvelden geworden, de tractor werd vervangen door de grasmaaier.
Wijgmaalsesteenweg x Armand Meyswijk, Wilsele |
Is er dan nergens anders plaats voor de Leuvenaar met groene vingers?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten