dinsdag, juni 16, 2009

DRINGENDE VRAAG AAN DE BURGEMEESTER

Het oorspronkelijk idee van de autoloze dag in Leuven was om iets op straat te organiseren VAN Leuvenaars VOOR Leuvenaars. Het stadsbestuur vreesde echter dat er niet genoeg mensen zouden opdagen om het organiseren de moeite te maken, en daarom moest het evenement samenvallen met de Tof-sportdag, want dan liep er al veel volk in Leuven rond. Op het laatste moment beseft het handelaarsverbond plots dat het hele opzicht wel hard op een braderie lijkt, en dat er dan pre-solden mogen georganiseerd worden, en ze springen mee op de kar. Meer nog, met hulp van Tobback en Vanhoof zijn ze met de kar gaan lopen: geen autovrij meer want mensen van VER buiten Leuven moeten die dag tot aan de winkels kunnen rijden.
Vanuit onze boosheid werd gisteren onderstaande brief opgesteld en rondgestuurd.

Datum: Tue, 16 Jun 2009 01:08:02 +0200

Leuven, 15 juni 2009

DRINGENDE VRAAG IVM DE AUTOLOZE ZONDAG

Aan de heer burgemeester,

Geachte heer Tobback,

Met ontsteltenis hebben we vorige week vernomen dat de Leuvense binnenring én de binnenstad op zondag 28 juni niet autovrij zullen zijn. Op minder dan drie weken voor de autoloze zondag en na maanden van voorbereiding van talloze organisaties en comités, blijkt er plots een economische noodzaak te bestaan om auto's in het stadscentrum toe te laten. We vragen ons af hoe dit mogelijk is? Het getuigt van een groot gebrek aan respect voor de ontelbare vrijwilligers én beroepskrachten (ook die van de betrokken stadsdiensten) die zich hebben ingespannen om van Leuven Autovrij een echt feest te maken. De oorspronkelijke bedoeling van Leuven Autovrij was om 'Leuven aan de Leuvenaars te geven'. Maar nu blijken mensen die van verder met de auto naar Leuven willen komen de belangrijkste doelgroep van iets dat meer een braderie dreigt te worden. Het getuigt van een ontstellend gebrek aan visie om er van uit te gaan dat de Leuvense winkels minder zouden verkopen als de klanten er bij wijze van spreken niet voor de voordeur mogen parkeren.

Wij geloven dat een koopzondag én een autovrije binnenstad perfect combineerbaar zijn zonder aan mobiliteit te moeten inboeten. Zo zou u het autoverkeer naar openbare en private parkeerterreinen kunnen laten leiden buiten het stadscentrum (Bodart, Gasthuisberg, Philipssite, Brabanthal, Carrefour, ...) en zou u De Lijn kunnen vragen shuttlebussen in te leggen van en naar die parkeerterreinen. U zou (toeristisch aantrekkelijke) wandelroutes naar het stadscentrum kunnen laten uitstippelen vanaf de parkeerterreinen nét buiten de ring. Voor wie komt winkelen zou u veilige bewaarplaatsen voor boodschappen kunnen laten inrichten (cfr de Leuvense kerstmarkt) zodat men een aangename dag in de stad zou kunnen doorbrengen zonder een hele dag met de koopwaar te moeten zeulen.

Daarom willen we u met aandrang vragen op de genomen beslissing terug te komen en de binnenring én de Leuvense binnenstad toch autovrij te maken op 28 juni. Wij verwachten uw antwoord vóór donderdagochtend 18 juni om 10 uur op leuven@oww.be. Indien u positief antwoordt, zullen wij alsnog in staat zijn om onze activiteiten onveranderd te laten doorgaan. Bij een negatief (of geen) antwoord zien wij ons genoodzaakt om op 28 juni, zij het feestelijk, de Leuvense straten én de binnenring op te eisen.

Getekend,

Tobias Van Os, Inge Pauwels, Sabine Drieskens en Sonja Swijsen
(Oxfam-Wereldwinkel Leuven)
Nathalie Moss, Annemie Vets, Simone Decré en Francisca Matthijs (In de
ban van de ring, buurtcomité Ruelensvest-Naamsevest)
Dirk Delvaux (Fietskoerier)
Erik Daems (Fietsersbond Leuven)
Hilde Van Oosterwijck en Nikie Lapeire (buurtcomité De Weldadige Bayo)
Joost Van Damme (Overleg buurtcomité Kessel-Lo)
Miet Van Looy en Jo Fobelets (Groen! Leuven)
Pascal Lacroix (Leuvenaar)
Stijn Vanhandsaeme (Leuvencentraal.org)
Martina Hülsbrinck (milieuadviesraad)

Indien u meer informatie wenst, kan u terecht bij:
Tobias Van Os (woensdag bereikbaar van 10 tot 16 uur)
Oxfam-Wereldwinkel Leuven
Tiensestraat 273
B-3000 Leuven
016/22.01.35
leuven@oww.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten