woensdag, februari 26, 2014

Afzetters


Wat ze er niet bijvertellen: In Leuven blijft het afzetten van je kind dicht bij de schoolpoort nog altijd de normaalste zaak ter wereld (omdat de verkeerslussen onvolledig werden uitgevoerd en sluipverkeer door de binnenstad dus nog mogelijk blijft). De ouder-chauffeurs brengen andermans fietsende kinderen dus nog altijd in gevaar.

Toelichtingsnota gemeentelijk RUP Benedenstad II - Janseniushof
De Kapucijnenvoer en de Minderbroedersstraat zijn ingesteld met tweerichtingsverkeer. Enkel de Janseniusstraat is ingesteld met
eenrichtingsverkeer. Beide straten fungeren als afzetplaats voor de leerlingen van respectievelijk het Sint-Pieterscollege en het Paridaensinstituut (ter hoogte van de brug over de Dijle). In de Janseniusstraat zijn vanaf de Dijle tot aan het Damiaanplein enkel voetgangers en fietsers toegelaten. Na het afzetten van de leerlingen dient het verkeer een omkeerbeweging te maken.
Het afzetverkeer in beide straten creëert onveilige toestanden.
Het keert soms terug als een argument om fietsers niet in tegenrichting door een éénrichtingstraattoe te laten.
Autoluw
Vanaf het kruispunt met de Charles Deberiotstraat zal de Tiensestraat eveneens heraangelegd worden. Na de werken zal de straat voortaan autoluw zijn.
‘Die straat vormt de verbinding van de Naamsestraat met de Tiensestraat en zo kunnen de ouders wiens kinderen in de Sancta Maria school lopen nog altijd tot aan de poort rijden', zegt Robbeets.

Afzetters zijn van alle steden en alle tijden, maar in Gent durft het stadsbestuur ondertussen wel tegen hun druk in te gaan.
Met de auto tot voor de schoolpoort? Dan worden straten schoolstraten.
Met de auto tot op het Woodrow Wilsonplein? Dan wordt het plein exclusief zacht verkeer.

Wanneer zien we Leuven nog eens kordaat optreden tegen afzetters?

4 opmerkingen:

  1. Met deze burgemeester en deze coalitie in geen 100 jaar. Misschien staan ze na de verkiezingen terug met hun voeten op de grond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat als ze eens het STOP-principe voor het parkeren bij de schoolomgevingen in Vlaanderen invoeren?
    Dan mogen dus de auto's niet dichterbij parkeren/afzetten dan de dichtstbijzijnde bushalte/treinstation.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het STOP-principe lijkt me inderdaad interessant, het geeft direct de grens aan voor de 'schoolstraat'.

      Verwijderen
  3. Ook ouders die hun kinderen te voet of met de fiets afzetten vergrijpen zich aan irritante en associale gewoonten. De weg versperren voor voetgangers en fietsers is dagelijkse kost. Fietsen parkeren: in het midden van de weg. Babbeltje slaan: midden van de weg. De mens is enkel met zichzelf bezig, zijn leefwereld rijkt niet verder dan zijn armlengte!

    BeantwoordenVerwijderen