dinsdag, maart 26, 2019

Leuven Noord Light

Volgens de laatste berichten zou het rondpunt aan het Vuntcomplex er niet meer komen, en alles uitgevoerd worden in een light versie.



Zo zal er waarschijnlijk ook weer niet veel geld zijn voor fietsinfrastructuur, want wat is de achterliggende motivatie voor Leuven Noord?
Een vernieuwde infrastructuur op enkele gewestwegen ten noorden van Leuven, moet de mobiliteit en economie een belangrijke boost geven.
Juist ja.

De oorspronkelijke bedoeling was net om fietsers/lokaal verkeer en zwaar vervoer van/naar E314 te scheiden, maar daar komt nu niet meer veel van in huis.

Je vind wat oudere plannen terug hier, hier en hier.

dinsdag, maart 19, 2019

Mechelen

Afgelopen weekeinde logeerden we in Mechelen, hierbij wat mobiliteitsimpressies.

Dode hoek
De Lijn Mechelen is hier fietsvriendelijker dan de De Lijn Leuven, of is dat iets provinciaals?

bus aan Technopolis, Mechelen

Mobipunten
Op de Veemarkt was er ook een Bluebike punt.

Veemarkt, Mechelen

Ik heb nog wel altijd niet de facturele verrassing verteerd van toen mijn dochters met de Bluebike van station Mechelen-Nekkerspoel naar station Mechelen waren gefietst met een Bluebike:
20€ relocatiekosten. Dat doet m.i. de voordelen van heel het systeem teniet.

Freefloating
Daar hebben de stadsfietsen van Mobit dan weer geen last vast: 3€ om een hele dag met dezelfde, of meteen andere fiets rond te fietsen, want je koopt een dagkaart. De app downloaden, waarborg betalen en dagkaart kopen nam in totaal maar 10 minuten in beslag, en ik was aan het fietsen. Niks relocatiekosten!

Vismarkt, Mechelen.

vrijdag, maart 15, 2019

Deelsteps

In Leuven had ik dat nog niet gezien, maar in Brussel zijn die heel populair.

Grasmarktstraat, Brussel
Grasmarkt, Brussel

Zo populair blijkbaar dat de Brusselse regering meent dat zij wat betreft het stallen van voortbewegingstoestellen door middel van een ordonnantie boven de federale verkeerswetgeving kan staan.

Dat kan tellen als bevoegdheidsoverschrijding. Een verkeersmaatregel zoals een stallingsverbod kan namelijk enkel volgens de verkeerswetgeving opgelegd worden, en vervolgens aan de weggebruiker betekend worden door middel van de verkeersborden vastgelegd in de wegcode.
Art. 6. § 1. De exploitatievoorwaarden van de diensten voor vrije vloot fietsdelen worden door de Regering vastgelegd. De Regering kan een onderscheid maken tussen de verschillende categorieën fietsdeelvoertuigen. Hierbij worden ten minste volgende beginselen toegepast :
  1° fietsdeelvoertuigen die in het kader van een dienst voor vrije vloot fietsdelen ter beschikking worden gesteld, mogen enkel gestald worden overeenkomstig de Wegcode en de ter zake geldende gewestelijke regelgeving ;
  2° fietsdeelvoertuigen mogen niet gestald worden in zones die noodzakelijk zijn om in te stappen of af te stappen uit het openbaar vervoer ;
  3° de Regering kan, na consultatie van de gemeentes, zones vastleggen waarin het tijdelijk of permanent verboden is om fietsdeelvoertuigen te stallen. Deze zones worden aan de operatoren onmiddellijk ter kennis gebracht en opgelegd aan de gebruikers van de dienst voor vrije vloot fietsdelen ;
  4° fietsdeelvoertuigen die ter beschikking gesteld worden door de operatoren mogen niet beschadigd zijn en dienen op elk ogenblik te voldoen aan de technische voorschriften ;
  5° de Regering kan, na consultatie van de gemeentes, een maximale concentratie van fietsdeelvoertuigen op een bepaalde oppervlakte vastleggen. De maximale concentratie kan betrekking hebben op de fietsdeelvoertuigen van elke individuele operator of van alle operatoren samen ;
  6° de Regering kan een minimale rotatiegraad opleggen voor de fietsdeelvoertuigen.
  De Regering kan overeenkomstig het 3° en het 5° tijdelijke zones vastleggen voor een duurtijd van maximum 3 maanden en licht elke betrokken gemeente daarover in.

zaterdag, maart 02, 2019

Olympia Wijgmaal (2)

De fietsenstalling werd vernieuwd ...
Ymeria, Wijgmaal
en er werden wielplooiers binnen de omheining geplaatst.
Ymeria, Wijgmaal
Het probleem met wielplooiers is dat men dan de illusie kweekt dat je je fiets enkel daar mag plaatsen, maar dat dat eigenlijk geen extra veiligheid oplevert voor de fietser.

Openbare wegen - private wegen: voorbeeld

Enkel jaren geleden plaatste het stadsbestuur verkeersborden op de parkings aan sporthallen, bijvoorbeeld hier aan Ymeria Wijgmaal.

We zien deze borden:
Ymeria, Wijgmaal
Ymeria, Wijgmaal
Ymeria, Wijgmaal
We bekijken de situatie eens volgens de mogelijke argumentaties uit een vorige post.

Argument 1: Het uitzicht van de weg
Er zijn geen borden met 'privaat' te zien. De weg is 24u op 24u toegankelijk en er is ook geen poort aanwezig die zou kunnen gesloten worden en de toegang beperken. Bovendien is de parking voor iedereen die naar Olympia Wijgmaal gaat, naar de turnzaal van PPW, naar Ymeria (BOW cafe, sportzaal, diverse lokalen o.a. gebruikt door Kind en Gezin).
=> dit duidt op een openbare weg

Argument 2: Toegang voor iedereen
De toegang wordt beperkt tot een bepaalde categorie van personen (= gebruikers infrastructuur) en niet van voertuigen.
=> dit duidt op een private weg

Argument 3: Daad van de overheid
Er zijn parkeerborden geplaatst, parkeervakken bijgeschilderd, en ook borden voor éénrichtingsverkeer waardoor de overheid (in deze stad Leuven) aangeeft dat dit een openbare weg is waar de wegcode van toepassing is.
=> dit duidt op een openbare weg

Oftewel is dit een openbare weg (waar veel argumenten voor zijn) maar dan kan je volgens de wegcode geen parkeerverbod inrichten voor niet-gebruikers omdat dat niet in de wegcode is opgenomen (mag alleen voor categoriën van voertuigen), oftewel is dit privaat domein maar dan heeft de politie er strafrechterlijk niets te zeggen en dus ook niets te verbieden, en moeten alle verkeersborden worden verwijderd.