donderdag, oktober 25, 2007

BROL

Alsof ons huis nog niet uitpuilt van ouders met hun rommel, of kinderen en hun rommel, kwam Kasper maandag te voet van school, omdat hij een oude step op zijn fiets had geladen. Het was een kadootje voor Wiebe. De genetisch aandrang om alles onderweg te verzamelen steekt bij de volgende generatie zijn kop reeds op.


Elke dag moet ik zelf weer vechten tegen deze genetische aandrang om dingen op straat op te rapen, bij te houden, te sorteren, te recycleren of gewoon bij het huisvuil mee te nemen. Ik wil toch niet worden zoals mijn oude vader, die zelf zijn huis bijna niet meer binnen kan omdat er zoveel staat dat misschien ooit nog wel eens kan gebruikt worden voor dit of voor dat. Op aandringen van zijn vriendin doet hij nu al geregeld iets weg (dat geeft hij dan aan mij, awel merci).

Mijn vrouw zegt dat het allemaal brol is. Ze heeft gelijk natuurlijk, maar het is wel nuttige brol. Of wat dacht je van ... (voorbeelden van recyclage waar ik nu niet op kan komen). Had ik ooit wiskunde-houtbewerking kunnen studeren, dan was ik nog handiger in het verwerken van deze brol tot nuttige voorwerpen, denk ik nu.

Om echter te bewijzen dat ik er weldegelijk afstand van kan nemen zal ik zaterdag met een volgeladen koffer naar het containerpark rijden, de kinderen zullen kunnen getuigen.

woensdag, oktober 24, 2007

Als het goed is mag het ook gezegd worden

Heel recentelijk staan er nieuwe verkeersborden op elk begin van het lijnloperspad (dat de kinderen en wij de Mukkelweg noemen, naar de figuurtjes van Sven Nordquist in de boeken van opa Pettson).


Fietsen zal dus eindelijk kunnen zonder tussen honden te moeten slalommen. Tof. Helaas overbodig omdat het politiereglement van Leuven al sinds jaar en dag stelt dat het aanlijnen van handen op de openbare weg steeds verplicht is.
2.5. Houden van dieren
Artikel 1
Het is verboden honden, katten en alle andere dieren of pluimvee op de openbare weg te laten rondzwerven.
Behalve tijdens het uitoefenen van de jacht en behalve op afgesloten private terreinen is het op het ganse grondgebied van de stad verplicht de honden waarvan men eigenaar is of waarover men de feitelijke bewaking heeft, aan de leiband te houden op de openbare weg. Kwaadaardige honden moeten gemuilband worden.
...
Dus zou je aan elk fietspad dergelijke borden kunnen zetten. Waarschijnlijk gaan er meer mensen met hun hond wandelen hier 'op den buiten' als in het stad. Zijn er onlangs incidenten geweest waardoor men nu opeens borden bijplaatst? Het ware beter enkele agenten dagelijks op de fiets rond te laten rijden en allerlei overtreders aan te spreken. Nu zie je hier enkel de wijkagent passeren, af en toe, en steeds op de bromfiets.

Apropos, wat vermeld het politiereglement over het reglementair stallen van fietsen?

5.2. Reglement op het stallen van fietsen
Artikel 1
Het stallen van fietsen op de openbare weg is verboden behoudens in de daartoe voorziene fietsstallingen.

Dat is alles, kort maar krachtig zal mister T gedacht hebben. Maar kan je dan eigenlijk wel met belgerinkel naar de winkel?
Ik zal van mijn middagpauzes eens gebruik maken om rond te wandelen in de winkelstraten en de 'voorziene fietsstallingen tellen', alsook het aantal fietsen dat er werkelijk geparkeerd staat.

donderdag, oktober 18, 2007

Hinder van geparkeerde auto's

Deze morgen was het weer prijs: kon ik op de rijbaan tussen de auto's, bussen en vrachtwagens gaan fietsen, omdat het voetpad en fietspad opengebroken waren. De mannen van 't stad hadden nochtans een strook autoparkings parkeervrij gemaakt door middel van signalisatie, plaats genoeg voor fietsers en voetgangers om zonder gevaar hun weg te kunnen vervolgen. Komt daar 's avonds als het al donker is een pipo aangereden die een parkeerplaats nodig heeft, en die verzet gewoon de signalisatie zodat hij kan parkeren.

Dikke audi, hoogst waarschijnlijk een bedrijfswagen, dikke-nek-chauffeur met zo een mentaliteit van 'LOL! Fietsers = allemaal loosers! Ze kunnen de pot op'. En dan wegrijden vlak voordat ze terug beginnen te werken, zonder de signalisatie terug te zetten. Moest je hem erover aanspreken zou hij zeggen: "Dat stond al zo. Dat zal zeker iemand anders gedaan hebben. Ik ben daar niet aangeweest. Zijn er soms getuigen?". Ik kan het mij zo voorstellen. Er is nog een lange weg te gaan naar wederzijds respect tussen automobilisten en fietsers, nochtans een noodzakelijke voorwaarde voor een veiliger verkeer.

woensdag, oktober 17, 2007

Ontbrekende reacties van instanties (archief)

Toen de Aarschotsesteenweg hier in Leuven 2 jaar geleden vernieuwd werd, merkten mijn fietsende collega's en ik al snel enige minpunten op. Een prachtig breed fietspad, je kon er alleen niet op of af waar je wou. Naarmate de werken vorderden merkten we op dat er hier en daar verhardingen kwamen, maar blijkbaar geen voor de fietsers om over te steken ter hoogte van de bedrijven. Daarop schreef ik een brief aan de schepen:
<> Van: Erik Daems <ed@ensysta.com
Aan: dirk.robbeets@leuven.be
Onderwerp: Fietspad langsheen de Aarschotsesteenweg
Datum: Wed, 7 Dec 2005 10:24:03 +0100

Geachte schepen,
samen met enkele fietsende collega's vroegen wij ons af wanneer er
oversteekplaatsen zouden worden aangelegd tegenover de op- en afritten van
de bedrijven langs de aarschotsesteenweg. Hiervoor stuurden we reeds
verschillende mailtjes via de website van de stad Leuven, zonder enig
resultaat tot gevolg. Via onze dienst BD (dienst gebouwen van groep AVEVE)
werd er contact opgenomen met de verantwoordlijke voor fietsers bij de
Leuvense politie. Deze wist te melden dat er was geopteerd om GEEN op- en
afritten voor fietsers te voorzien. Die moesten maar gebruik maken van de
bestaande bushaltes en dergelijke om over te steken en dan via de voetpaden
verder te rijden waar ze moeten zijn, met een reële kans op boetes
natuurlijk wegens fietsen op het voetpad. Of ze moeten maar door de modder
ploeteren om dan een drukke steenweg over te steken.
Hier en daar werd al geopperd om paletten te leggen of wat cementtegels om
over te kunnen steken.
Een mooi zicht zal dat zijn: een totaal vernieuwde aarschotsesteenweg, waar
fietsers hier en daar paletten of losse stenen hebben moeten leggen om
veilig te kunnen oversteken omdat er tegen fietsers werd gekozen bij de
heraanleg.
Graag had ik hierover uw mening gehad: Moeten wij als fietser
verkeersovertredingen maken door op het voetpad te rijden? Moeten wij als
fietser verkeersovertredingen maken door op de steenweg naast het
verplichte fietspad rijden? Of moeten we op eigen initiatief zelf werken op
de openbare weg uitvoeren om veilig te kunnen oversteken?

vriendelijke groeten - meilleures salutations - kind regards

Erik Daems, CAD-ontwerper Electriciteit.
Aarschotsesteenweg 80/1
3012 Wilsele


Om erop en erad te geraken hadden we ondertussen al paletten in de modder gelegd om de strook tussen de rijweg en het fietspad te kunnen oversteken. We hebben hierop van geen enkele instantie reactie gekregen. Via via had ik van iemand die op een stadsdienst werkt gehoord dat de groendienst deze overgangen in orde zou maken bij het aanleggen van de groenstrook.

Out of the blue werd er ter hoogte van ons bedrijf toch verharding gelegd, alleen 8m uit het center van de in/uitrit. Ik dacht nochtans dat ze de kinderen leren om een straat onder een rechte hoek over te steken. Bij de aanleg van de groenstrook later werden alle planken en paletten verwijderd en een groene ondoorgankelijke haag aangeplant over de gehele lengte van de steenweg, er werd geen enkele bijkomende verharding door de groendienst aangelegd. Later hoorde ik dat de groendienst dat niet mag aanleggen, verhardingen zijn voor rekening van de technische dienst.

Als we niet hadden geprotesteerd, dan hadden we geen doorgang gehad. Alleen spijtig dat niemand ons eerst had gecontacteerd om ervoor te zorgen dat deze oversteekplaats practisch en veilig zou zijn.

dinsdag, oktober 16, 2007

Meldpuntfietspaden

Enige tijd geleden las ik in de krant dat er een fietspadenmeldingpunt ging komen. Eindelijk!! Alhoewel, het was er al wel maar nog niet helemaal werkzaam of zoiets, er stond ook geen URL bij want anders was ik dadelijk nog gaan kijken. Vandaag ben ik per toeval op de website van de vlaamse gemeenschap gestrompeld over het meldpuntfietspaden, en uit nieuwsgierigheid dadelijk een melding gedaan. Zou het werken? Wat gaan ze mij vertellen? Waarschijnlijk gewoon dat de doorstroming van het autoverkeer op dat kruispunt voorrang krijgt op de veiligheid van de fietsers. Want er is nog nooit iemand doodgereden. Dan heb ik iets om in mijn brief naar de vlaamse minister van verkeer te zetten: "Beste minister, alhoewel u verklaart het aantal fietsongevallen te willen verminderen, zijn het uw eigen diensten die een loopje nemen met die eigenste veiligheid van de fietsers die u wil verbeteren. Gezien men moeilijk tegelijkertijd warm en koud kan blazen, zou ik graag van u vernemen waar uw prioriteit ligt: vlot autoverkeer of fietsveiligheid."
Gewoon het feit dat gevaarlijke situaties centraal gemeld kunnen worden, en hopelijk in de statistieken komen, geeft me een beetje hoop dat de politiek werkelijk inzit met de fietsveiligheid.

maandag, oktober 15, 2007

Fietswielwindmolenplannen

Mijn gehele bewuste leven ben ik al gefascineerd geweest door windmolens, watermolens, turbines, magneten en energieopwekking. Zo heb ik bijvoorbeeld als 14-jarige zelf geprobeerd op mijn kamer een micro-methaangasinstallatie te bouwen die werkte op koeienstront, maar meer dan stank heb ik daar niet mee geproduceerd.
Onlangs had ik op van website een handleiding gedownload: een zelfbouwpakket voor schoolkinderen om een micro windmolen te bouwen. Zelfs de generator word zelf gebouwd: wat ijzerdraad, karton, plastiek, plexiglas, koperdraad en magneten, alles samengebouwd kwam daar dan genoeg stroom uit voor een LEDje te doen branden.
Mijn fantasie sloeg op even op hol en ik maakte de wildste schetsen om een verticale windmolen te bouwen met fietswielen en tentzeilen, waarbij dan magneten geplaatst op één van de wielen stroom zouden leveren. Dat ik niet alleen ben met fietswielmolenplannen, ontdekte ik al niet veel later. Er zijn mensen die al verder staan als ik, ze hebben ze al uitgevoerd. Zelfs het idee om dan maar een retro-fit naafdynamo te ontwerpen was al benomen, getuige mijn aankoop van de fietsverlichting voor de kinderen.

zondag, oktober 14, 2007

Architectuurdag te Leuven

Vandaag zag ik onderweg door Wijgmaal groepjes mensen rondlopen en herinnerde ik mij dat het dag van de architectuur was. Op de website van cultuurweb ivm Leuven staat te leven:
... van de ring rond Leuven als verbinding tussen knooppunten; anderzijds wordt het bus-, het voetgangers- en het autoverkeer verzekerd van aansluiting op Leuven en omgeving. De universiteit ...

Wablieft?? Is er enkel bus-, voetgangers- en autoverkeer in Leuven? Ge moet maar even in Leuven geweest zijn om te weten dat het er wemelt van de fietsers. Blijkbaar worden ze systematisch vergeten, zoals bij heraanleg van straten wel te merken is: fietsers moeten rare kronkels volgen om gewoon rechtdoor te rijden, een fietspad op- of afrijden gaat niet zonder hindernissen, zoals aan de Aarschotse steenweg:

of aan Wijgmaal station:

Licht licht hoera!

Vrijdag zijn de Reelights voor de kinderen aangekomen en dit weekend heb ik ze op hun fietsen gezet. Voor de jongens eentje vooraan, achteraan hebben ze een licht met batterijen op hun bagagedrager, en voor Wiebe een volledige set. Die is met nu zijn fiets in de nopjes. Ik zag het niet zitten om op zijn 16" fiets, zonder bagagedrager, lichten met batterijen te zetten. Daar is dit systeem veel beter in: op de as van het wiel meeklemmen, magneten op de spaken vijzen en hup, er weze licht.
Eerst dacht ik een kat in een zak gekocht te hebben omdat bij het draaien van het wiel er helemaal geen licht ging branden, maar dat veranderde na een tijdje. Blijkbaar is de condensator die erin zit een elektrolytische, en moet die zich eerst 'zetten'.
Morgenvroeg komt de praktische test: hoe zichtbaar zijn deze lichten in de schemer?

zaterdag, oktober 06, 2007

Road to nowhere (1)

Toen de Aarschotsesteenweg, waar ik tot vorig jaar werkte, enkele jaren geleden heraangelegd werd, merkte ik op dat er aan de opritten van de bedrijven geen oversteekmogelijkheid voor fietsers werd aangelegd. Onze preventieadviseur heeft dit toen in één of andere werf-vergadering met het stadbestuur aangekaart. Het antwoord van de commissair himself was toen dat die fietsers maar moesten oversteken waar er wel plaats was, en dan verder over het voetpad rijden naar hun bestemming. Had ik dat toen maar zwart op wit laten zetten, want wat gebeurt er enkele jaren later? Een zinloos fietspad 'too far' wordt aangelegd met het op einde een verbodsteken voor fietsers. Gedaan met op de stoep te rijden, mannekes.

Fietsers en veiligheid

Toen ik 's morgens naar het werk reed viel mij iets op: aan de Vaartkom te Leuven kregen fietsers die overstaken gelijktijdig groen met de auto's die afslaan richting Aarschot. Dat was toch vroeger niet zo? Ik verkeerde in de veronderstelling dat auto's en fietsers daar apart groen licht kregen, daar was namelijk veel veranderd aan de verkeerslichten na de heraanleg van de Aarschotse steenweg. Ik dacht uit het oogpunt van meer veiligheid voor de zwakke weggebruiker. Even contact genomen met de politie. De sequentie van de lichten was inderdaad onlangs aangepast, en nu kregen de auto's en fietsers/voetgangers samen groen, maar dat ging binnenkort terug veranderen, dan kregen fietsers/voetgangers terug voorsprong (zoals het dus al was) maar word hun oversteektijd ook beperkt, want dat is nu 'te lang'. Comfortverlies voor de fietsers/voetgangers heet dat dan.

Dat er ooit twee aparte lichten naast elkaar stonden, voor de auto's die naar rechts en naar links afslagen, daarin waren ze formeel: dat kon zeker nooit hebben bestaan, want in tegenspraak met de Belgische wet. Ik herinner mij nochtans dat het rechtse licht een tijdje afgeplakt is geweest, voordat het werd verwijderd.
Over de veiligheid van de situatie kan je niet met de politie praten, zij kennen alleen de 'Belgische wet' die zegt dat de auto's die afslaan moeten voorrang verlenen aan de fietsers/voetgangers, en dat is dan pech voor de fietsers die daar worden aangereden.

Vanaf nu zal ik de structurele mankementen aan de Leuvense fietspaden hier eens publiceren, kwestie van over twee jaar weer geen agent aan de lijn te krijgen die zegt dat de situatie die ik schets, nooit heeft bestaan.