Toen ik gisteren op school kwam om de kinderen af te halen, begonnen de kinderen allemaal tegelijk te vertellen over hoe Maarten door het venster van de klas in de voortuin was gesprongen om twee fietsdieven te pakken. Na een achtervolging met de fiets, en met hulp van ouder Jeroen werden ze gepakt. Sinds het begin van de week verdwenen er al fietsen uit de voortuin, de meeste werden bij de twee daders gerecupereerd.
Toen wij pas op school kwamen (nu toch al 6 jaar geleden), stonden de fietsrekken nog op de speelplaats. Toen er meer plaats nodig was voor de speelplaats van een groeiende school, werden deze naar de voortuin verhuisd. Nu moesten alle fietsers wel langs de Aarschotse steenweg passeren, wat wij als oudergroep toch niet zo heel veilig vonden. Liefst hadden wij een fietsingang gezien weg van de steenweg, waar er geen kruisende verkeersstromen fietsers/auto's zijn. Op aanbeveling van de politie, die ons vertelde dat een afgesloten stalling veiliger was, zijn we dan op zoek gegaan naar verschillende mogelijkheden: Op het grasperk naast het school (eens gaan navragen bij de groendienst), in de voortuin of ... langs de andere zijkant waar de school paalt aan een sportzaal. Eerst heb ik dan een brief geschreven naar het schepencollege, waarna zij akkoord gingen dat er een fietsenstalling mocht ingericht worden naast/achter de sportzaal, met een ingang langs achter in een rustige wijk. Auto's zouden kinderen dan op de parking af kunnen zetten, zoals ze nu ook doen, en dan ook langs achter naar binnen gaan. Dat plan is met de werkgroep verkeer gedetailleerd uitgewerkt in een verkeersplan.
De technische dienst ging een en ander eerst verharden, toen na vijf en zessen het werk was aangekondigd, werd het weer eens uitgesteld wegens het plaatsen van borden 30km/u aan alle schoolpoorten. Maar uiteindelijk was dat in orde. Toen heb ik nog een jaar erover gedaan om de poort te plaatsen. Mea culpa, dat had sneller gekund als de verharding eerder was gebeurd, mijn 4/5de ouderschapsverlof was net opgebruikt en de verbouwingen thuis liggen nog steeds te wachten. Nu moeten er enkel nog afspraken voor het sleutelbeheer gemaakt worden met de concierge van het sportgebouw, en dat blijkt nog de hardste noot om te kraken. Ondertussen is er al een kind voor school overhoop gereden, en nu hebben we net een fietsdiefstallenplaag achter de rug. Als nu nog het stadsbestuur zou wakker schieten en een kleine moeite doen, dan komt het wel in orde.
En anders zullen we het pleintje ludiek moeten bezetten met heel veel media-aandacht, dat helpt soms om de zaken wat te versnellen.
Puffende en kuchende fietser pendelend tussen Wijgmaal en Wilsele en Leuven. Zijn longen filteren wolken uitlaatgassen terwijl hij droomt van veilig, vlot en comfortabel fietsverkeer en vooral van eindeloos propere luchten.
vrijdag, juni 20, 2008
maandag, juni 16, 2008
Skikda
Eens totaal iets anders: vorige week ging ik met de kinders eens op Google earth laten zien waar ik in Algerije op werfbezoek ben geweest. Wat was dat zeg! De fabriek zag er niet uit, blijkbaar is ze in 2004 ontploft. Gelukkig niet toen ik daar in 1995 drie weken rondliep terwijl Fabricom ze aan het revampen was. Nochtans ging er regelmatig vanalles mis. Zo mochten we elke dag naar huis bellen op kosten van de zaak, maar de dag dat ik er arriveerde werd de multitrunk naar de telefooncentrale ergens ander op het industrieterrein door een bulldozer overgegraven met als gevolg dat heel de telefooncentrale was opgefikt. Daar zaten we dan in ons concentratiekamp zonder communicatielijnen.
Persmededeling
Explosie in Skikda, geen invloed voor Distrigas – 20 januari 2004
20 januari 2004 - 17 uur
Distrigas bevestigt dat de explosie in Skikda (Algerije), die gisteren een groot deel van het productiecomplex van LNG (Liquefied Natural Gas of vloeibaar aardgas) heeft vernietigd, geen invloed zal hebben op de bevoorrading van haar klanten. De terminal in Skikda vertegenwoordigt ongeveer 25% van de Algerijnse LNG-export. Overeenkomstig haar contract met Sonatrach, bevoorraadt Distrigas zich enkel in de Algerijnse terminal in Arzew. Dit is de enige terminal die toegankelijk is voor methaanschepen met een grote capaciteit, zoals de Methania en de Mourad Didouche die door Distrigas gecharterd worden voor het transport van LNG. Het Arzew-complex vertegenwoordigt op zich 75% van de Algerijnse LNG-capaciteit.
Distrigas heeft altijd het belang benadrukt van een diversificatie van haar bevoorradingsbronnen: in 2003 vertegenwoordigde het Algerijnse LNG minder dan 20% van de aardgasinvoer in België. De andere bevoorradingsbronnen op lange termijn zijn Noorwegen (35%) en Nederland (31%). Het overige aardgas wordt aangekocht op de kortetermijnmarkten.
Voor Distrigas is het gediversifieerde portfolio van aankoopcontracten op lange termijn aangevuld met inkoop op korte termijn, een van haar grootste troeven tegelijk de beste garantie voor de bevoorradingszekerheid van haar klanten.
zaterdag, juni 14, 2008
Politie reageert verrast op klachten over boetes
Van nieuwsblad.be:
- op de fietskaart van Leuven (anno 2006) staat de Diestsetraat tussen 'Jeeskes boom' en het station ingekleurd als fietsroutenetwerk, meerbepaaald: '(Her)aanleg gepland/in uitvoering':
- in het verslag van de gemeenteraad van 24 april 2006 lezen we:
- na een vraag van Groen! in de gemeenteraad van 27 augustus 2007 lezen we:
Als de commisaris dan publiekelijk verklaart dat wat Ann meermaals heeft gezien 'onzin' is, dan ben ik toch eerder geneigd om mijn vrouwtje te geloven als een omhooggevallen sjampetter die geen verstand heeft van fietsen en die niet weet wat zijn manschappen uitvoeren.
We hebben ook al opmerkingen van de politie gekregen omdat we na 20u00 aan het lossen waren (we kwamen van een beurs in Antwerpen), terwijl als er een mega-vrachtwagen om 2u 's nachts aan de Zeeman komt leveren, er natuurlijk geen politieagent meer rondloopt die dat kan zien.
Geen sprake van klopjacht om kassa te vullenZiehier een voorbeeld van het Leuvense fietsvriendelijke beleid:
Politie reageert verrast op klachten over boetes
LEUVEN - De Leuvense politie ontkent in alle talen dat ze extra veel controles doet op fietsers om de kassa te vullen. 'Er gaan verhalen de ronde over agenten die zich verstoppen en plots opduiken om fietsers in overtreding op de bon te slingeren. Dat is onzin', zegt commissaris Marc Vranckx.
- op de fietskaart van Leuven (anno 2006) staat de Diestsetraat tussen 'Jeeskes boom' en het station ingekleurd als fietsroutenetwerk, meerbepaaald: '(Her)aanleg gepland/in uitvoering':
- in het verslag van de gemeenteraad van 24 april 2006 lezen we:
...- na de vernieuwing wordt echter dit bord opgehangen:
Schepen Dirk Robbeets (sp.a) antwoordt dat hij dacht dat er binnen de bevoegde raadscommissie een consensus was over het bijplaatsen van fietsenstallingen. Ter hoogte van de Diestsepoort zullen er meer fietsenstallingen komen en ook in de Vanden Tymplestraat. De Diestsestraat is inderdaad op sommige plaatsen wat smal om daar bijkomende fietsenstallingen aan te brengen. Men zal er echter in de zijstraten plaatsen zoals onder andere in de Vital Decosterstraat die nog moet heraangelegd worden.
Men zal in het derde gedeelte van de Diestsestraat 24 uur op 24 uur kunnen fietsen.
...
- na een vraag van Groen! in de gemeenteraad van 27 augustus 2007 lezen we:
...- Mijn vrouwtje ziet van in de winkel in de Diestsestraat dat aan de overkant dikwijls politieagenten schuilen bij miezerig weer om rustig een sigaretje te roken. Als er dan een fietser aangereden komt springen ze te voorschijn en beboeten ze die zonder pardon, terwijl er nagenoeg geen voetgangers op straat rondlopen die er hinder van ondervinden. Auto's die daar ook niet mogen rijden, krijgen geen boete maar een vermaning. Ook andere winkeliers zien dit geregeld gebeuren en hebben dit reeds bij het stadbestuur aangeklaagd.
Voorzitter Louis Tobback (sp.a-spirit) licht het standpunt van het college toe. Er is geen enkele reden een deel van de Diestsestraat, namelijk het stuk tussen de Louis Melsensstraat en Diestsevest, een ander statuut te geven dan het huidige. Nu is fietsen voor 11.00 uur en na 19.00 uur toegestaan. Slechts een deel volledig toegankelijk voor fietsers maken leidt enkel tot verwarring. Voetgangers verkeren in de veronderstelling dat de Diestsestraat een wandel- en winkelstraat is zonder fietsers en auto’s. Het college blijft bij het handhaven van het huidige statuut voor de gehele straat.
...
Als de commisaris dan publiekelijk verklaart dat wat Ann meermaals heeft gezien 'onzin' is, dan ben ik toch eerder geneigd om mijn vrouwtje te geloven als een omhooggevallen sjampetter die geen verstand heeft van fietsen en die niet weet wat zijn manschappen uitvoeren.
We hebben ook al opmerkingen van de politie gekregen omdat we na 20u00 aan het lossen waren (we kwamen van een beurs in Antwerpen), terwijl als er een mega-vrachtwagen om 2u 's nachts aan de Zeeman komt leveren, er natuurlijk geen politieagent meer rondloopt die dat kan zien.
vrijdag, juni 13, 2008
Willen maar niet kunnen
Het zal voor veel fietsers fijn zijn om nu een fietspunt te hebben aan het station: je fiets stallen kan terug overdekt en bewaakt. Maar kan de omgeving dan dringend ook wat fietsvriendelijker?
Als je niet via het provincieplein naar beneden komt gesjeesd, dan kom je wellicht via het stationsplein waar je eerst een groot verbodsbord C1 moet negeren om naar het Fietspunt te rijden. Kassa kassa om verkeersboetes aan fietsers te kunnen uitschrijven?
Als je wel via het provincieplein naar beneden komt gesjeesd, en je moet toevallig niet het fietspunt binnenrijden, bijvoorbeeld omdat je 's avonds gewoon naar huis rijdt, dan merk je dat het fietspad plots veranderd in een zebrapad, waar je als fietsers niet op mag rijden. Kassa kassa om verkeersboetes aan fietsers te kunnen uitschrijven?
Als je het zebrapad voorbij bent, wordt je door het verkeer gekneld tegen de dranghekkens van een bouwwerf, meer bepaald de dranghekkens van de PARKING van de bouwwerf. Kunnen ze hun transportmasjien niet ergens anders gaan parkeren dan midden op de ring? Dat zou voor fietsers een veel veiliger situatie zijn.
Bij ons op de hoek
Na veel gesukkel is het kruispunt van de Baron Descampslaan en de Kroonstraat heringericht. Een eenvoudige opgave dacht ik eerst, want het betreft hier een redelijke recht kruispunt, met in één richting een aanliggende fietspad.
Een overzicht van de ongelofelijk blunders volgt.
Een overzicht van de ongelofelijk blunders volgt.
Als ik nu tevoet naar de Spar ga, dan moet ik eerst over een groengedeelte springen, daarna een voetpad ZONDER verlaagde stoeprand af en aan de overkant ook weer op. Niet geschikt voor buggy's, rolstoelen en kinderfietsen.
donderdag, juni 12, 2008
Lovanium
Ik heb het eerste deel van mijn bewuste jeugd (4-11j) doorgebracht in Kempen(D) omdat onze pa een beroepsmilitair was. Daar hebben we op twee plaatsen gewoond aan de rand van de stad. Wat ik me vooral herinner is het middeleeuwse karakter van deze kleine stad: in het centrum ligt een kleine ring met daarbinnen Kerk, Stadhuis en Burcht. Kerk en Stadhuis zijn verbonden door 1 grote (winkel)wandelzone. Ook een oude stadpoort is bewaard. De ring is een tweevaksbaan die in 1 richting rondgaat, er is dus plaats voor een groene gordel gebleven, voor fietsers en wandelaars.
Hoe meer ik de geschiedenis van Leuven bestudeer, hoe meer het opvalt dat (vooral sinds 1950) alle beschikbare ruimte wordt ingenomen door koning auto (en bus). Straten werden rechtgetrokken, oude gebouwen moesten wijken, ons historisch patrimonium stond iedereen in de weg. Het Leuven dat we nu hebben is een onleefbare mix van een middeleeuws grondplan, verstikt door gemotoriseerd verkeer. Het laatste restant van onze stadsomwalling moest sneuvelen voor de aanleg van de Boudewijnsnelweg zodat we ''en masse' met de auto naar expo 58 konden rijden. Ook Boerenbond en KUL-ziekenhuizen mochten zomaar een historisch deel van Leuven platgooien om niet meer dan een parking aan te leggen. Gelukkig bleef er nog iets overeind op het stadhuis en Sint-Pieterskerk na. Het aantal kerken en kloosters dat de afgelopen 200 werd gebouwd en terug afgebroken is duizelingwekkend. In andere steden werden die ook niet altijd zo grondig afgebroken als in Leuven: telkens werd alles tot en met de fundering verwijderd.
In gedachten dwaal ik dikwijls door het historische Lovanium, daarom heb ik vandaag het boek 'Lovanium' van Justus Lipsius gekocht om eens te lezen.
Hoe meer ik de geschiedenis van Leuven bestudeer, hoe meer het opvalt dat (vooral sinds 1950) alle beschikbare ruimte wordt ingenomen door koning auto (en bus). Straten werden rechtgetrokken, oude gebouwen moesten wijken, ons historisch patrimonium stond iedereen in de weg. Het Leuven dat we nu hebben is een onleefbare mix van een middeleeuws grondplan, verstikt door gemotoriseerd verkeer. Het laatste restant van onze stadsomwalling moest sneuvelen voor de aanleg van de Boudewijnsnelweg zodat we ''en masse' met de auto naar expo 58 konden rijden. Ook Boerenbond en KUL-ziekenhuizen mochten zomaar een historisch deel van Leuven platgooien om niet meer dan een parking aan te leggen. Gelukkig bleef er nog iets overeind op het stadhuis en Sint-Pieterskerk na. Het aantal kerken en kloosters dat de afgelopen 200 werd gebouwd en terug afgebroken is duizelingwekkend. In andere steden werden die ook niet altijd zo grondig afgebroken als in Leuven: telkens werd alles tot en met de fundering verwijderd.
In gedachten dwaal ik dikwijls door het historische Lovanium, daarom heb ik vandaag het boek 'Lovanium' van Justus Lipsius gekocht om eens te lezen.
zaterdag, juni 07, 2008
Verkeersopstopping
Zoals ik al eerder zei, kan de Leuvense verkeersknoop alleen maar ontward worden door transportmogelijkheden toe te voegen die een aparte bedding hebben, bijvoorbeeld tram of metro.
Dit las ik op nieuwsblad.be:
Dit las ik op nieuwsblad.be:
Alleen tram brengt reddingHelaas gaan de politici weer wachten tot het verkeer helemaal van 's morgens tot 's avonds stilstaat, om dan te besluiten dat er geen plaats meer is om nog iets aan te leggen omdat alles door bouwpromotoren werd volgebouwd.De Lijn bestudeert vervoer voor het jaar 2020
LEUVEN - De Lijn Vlaams-Brabant wil weten hoe ze in 2020 een antwoord kan bieden aan de toenemende verkeerseisen. Snelle trams, busbanen, trams, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. In Leuven heeft men wel oren naar tramlijnen. Maar nu nog niet.
woensdag, juni 04, 2008
Feest
Zaterdag zijn we eerst naar het schoolfeest van de Krullevaar't geweest, eerder als gepland omdat de kinderen met geen stokken meer tegen te houden waren. Zoals gewoonlijk stond ik daar weer tekeningen te draaien met de verf-o-tron, hieronder een voorbeeld.
Daarna zijn we naar het wereldfeest gefietst, waar Ann ons op stond te wachten na haar werk. Om 23u zijn we dan met de kinderen naar huis gefietst, zelfs Jorun is het net gelukt.
Daarna zijn we naar het wereldfeest gefietst, waar Ann ons op stond te wachten na haar werk. Om 23u zijn we dan met de kinderen naar huis gefietst, zelfs Jorun is het net gelukt.
Abonneren op:
Posts (Atom)