woensdag, december 10, 2008

Het verschil in aanpak

Onze Leuvense politie heeft dikwijls te kampen een dualiteitscrisis: er is een verschil tussen wat ze zeggen en wat ze doen. Dit kwam na de vakantie al eens in het nieuws via de facebook-petitie van enkele studenten.

Wat ze zeggen (dat ze gaan doen):
De politie probeert zowel op het rijgedrag van de fietsers als op dat van de autobestuurders in te spelen. Waar voor fietsers in een eerste fase veelal vermanend of sensibiliserend wordt opgetreden, geldt dit niet voor automobilisten. Chauffeurs die zwakke weggebruikers in gevaar brengen door hun rijgedrag, worden meteen beboet. Zo levert parkeren op fiets- of voetpaden bij vaststelling door de politie altijd een fikse geldboete op.
Wat ze dan effectief doen:
LEUVEN - De Leuvense verkeers- en wijkpolitie voerden dinsdagochtend een controle uit op het goed werken van voor- en achterlichten bij fietsers. In totaal werden 26 bestuurders geverbaliseerd omdat een van beide lichten het niet deed.
Oeps, waar is de vermanende en sensibiliserende aanpak in Leuven gebleven? Zelf verkondigen ze op hun eigenste website:
Verbaliseren is echter maar één actiemiddel. Vooraleer de politie begint met het beboeten van overtredingen, is er al heel wat tijd gespendeerd aan preventie en sensibilisering. Het is vooral de bedoeling om fietsers te overtuigen om omwille van hun eigen veiligheid de verkeersregels te respecteren.
Aha! Ze hebben al 'heel wat tijd' gespendeerd, spijtig dat we hier nog nooit veel gemerkt hebben. Zelf heb ik in Leuven nog nooit een politieagent op een fiets zien zitten, wat toch een sterk signaal zou zijn naar alle Leuvense fietsers: 'Kijk, een politieagent is ook maar een fietser!' Maar ja, niemand kan elke dag goedgezind en sensibiliserend door het leven gaan. Als het regent en ze tegen hun zin de straat opmoeten, of ze met het verkeerde been uit bed gestapt zijn, of thuis slaag van hun vrouw kregen, dan hebben ze een excuus:
Op een bepaald ogenblik is de periode van tolerantie en sensibilisering echter voorbij en worden overtreders geverbaliseerd.
En dan staan ze achter bushokjes of in portieken voor hun leuke spel 'fietsertje pesten'.

1 opmerking: