dinsdag, augustus 31, 2010

Wie het schoentje past, ...

Beste anoniempje, het verschil tussen verboden richting en verboden toegang, is blijkbaar niet voor iedereen duidelijk. Nochtans is dit een wereld van verschil.

Een eerste verwijzing vinden we in art. 68.3 van de wegcode:
C1. Verboden richting voor iedere bestuurder.

C3. Verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder.
... 
C33. Vanaf het verkeersbord tot het volgend kruispunt, verbod te keren.
Verder zegt de wegcode nog:
9.6. Verkeersbord C33. Vanaf het verkeersbord tot het volgend kruispunt, verbod te keren. Dit verkeersbord mag niet gebruikt worden om aan te duiden dat een rijbaan éénrichtingsverkeer heeft.

In het handboek voor de wegbeheerder wordt het nog iets duidelijker gesteld.
Code wegbeheerder, p90, betreffende borden C5,7,9,11,13,15,17,19:
· Om alle verwarring bij weggebruikers te vermijden: dergelijke verkeersborden
aan de rechterkant gelden voor de hele breedte van de openbare weg.
En verder:
· Als verkeersborden C9 en C11 worden geplaatst om het einde van een fietspad
op een berm aan te duiden, moeten zij worden aangevuld met een onderbord
met het opschrift “op de berm”.
· Verkeersborden C9 en C11 mogen niet worden geplaatst ter bevestiging van
het verbod, resulterend uit het artikel 9.1.2.1° van het Algemeen Reglement op
de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, een
links gelegen fietspad of gelijkgrondse berm te gebruiken.


Wat dus wettelijk ook niet door de beugel kan is enkelrichtings fietspaden zo aan te duiden:

Zo aangeduid is in de zone links van het verkeersbord de toegang verboden voor fietsers in beide richtingen. De politie en de dienst signalisatie zal het waarschijnlijk worst wezen. Zij rijden niet met de fiets.
Gelukkig staat er op de meeste plaatsen wel de juiste borden, zoals aan de Naamsepoort.


zondag, augustus 29, 2010

Gebuisd

Vanaf 1 september rijden weer veel jonge fietsers naar de 2 stedelijke scholen aan Parkpoort, een kruispunt op de Ring dat voor fietsers al lange tijd een onduidelijkheid en onveiligheid uitstralend kruispunt is.
Eandis is er momenteel bezig met het leggen van worsten. Op het fietspad uiteraard, niet op de parkeerstrook, niet op de rijbaan. Hopelijk zijn ze tegen woensdag onder de grond verdwenen. Hoogst waarschijnlijk niet.

vrijdag, augustus 27, 2010

Op de fiets

Virtueel en dus wreed ontspannend heb ik gefietst over de gehele wereld.

donderdag, augustus 26, 2010

GeFOPt

Ik was op vakantie geweest. Ik was kalm. Ik was vredig. Ik zou voortaan de goede fietsboodschap uitdragen. Ik zou vooral het positieve benadrukken. Geen guerilla acties meer plannen.
Exact 6 uur ben ik toch in vervoering geweest. Toen kwam ik aan de Diestespoort.
Weg was de FietsOversteekPlaats. Afgeschraapt. Is dit een oorlogsverklaring aan de fietser ofzo? Vanaf 1 september rijden hier bovendien quasi dagelijks 3 van onze kinderen langs. Fietsveiligheid? Fietsvriendelijkheid? Fietscomfort? Dit was al een onduidelijk en slecht kruispunt. Het wordt alleen maar erger.
Net vandaag zat de nieuwsbrief van de Fietsersbond in de bus. Binnenin gaat het over 'Kruispunten blijven knelpunten'. Ik zal dit eens snel op de website zetten. Want wat doet een fietser als zijn oversteekplaats wordt afgepakt? Die wordt BOOS.

Terug

Nog maar net terug aan het fietsen, na een deugddoende zittende rust in Spanje. Blij dat ik nog bergop geraakte. En al dadelijk een positieve noot te melden.


Ik wens de komende maanden zo nog dikwijls positief verrast te worden!

woensdag, augustus 11, 2010

Testament

Soms vallen de puzzelstukjes pas achteraf, tergend langzaam op zijn plaats. Dat heb je wel meer als je altijd uitgaat van de goedheid van de mensen.

Zo dacht ik eerst dat ze de fietspad-signalisatie vergeten waren op de kruispunten van het tweede vernieuwde stuk van de Baron Descampslaan. Ik maar wachten tot ze met de witte verf komen. Nog altijd!
Dit is een stukje uit het uitvoeringsplan.
Dit is het uiteindelijk geworden.

Daarna werd de reeds geverfde signalisatie op het eerste vernieuwde stuk overschilderd met zwarte verf. Ik maar denken dat ze een correctie gingen maken omdat ze het een beetje te zigzag hadden geschilderd. Nog altijd wacht ik op de mannen met de witte verf, want de zwarte verf is ondertussen al afgesleten!
Staan hier nu witte strepen of niet?


Vorige maand reed ik eens door de Lentedreef voorbij het provinciaal domein. Dit is een zone 30. Er werd vroeger een tweerichtings fietspad aangelegd dat deel uitmaakt van het knooppuntennetwerk. Op het kruispunt zag ik dat de bestaande witte strepen ook zwart waren overschilderd. Dat was raar!


Al enkele jaren signaleer ik slechte fietsinfrastructuur, helaas zonder al te veel gevolg, of enthousiasme vanuit het stadsbestuur. Enkel als er grote putten zijn durft men wel uit te rukken.

Laatst kreeg ik een negatief antwoord op een melding over hinderlijke  paaltjes die maar 75cm doorgang vrijlaten voor fietser en ruiter.

En plots werd het complot me duidelijk: dit alles is een oorlogsverklaring aan de elementaire fietsvriendelijkheid. Hoge boordstenen. Smalle fietspaden. Overal onnodige paaltjes en hinderende beugels. Scherpe bochten. Fietspaden die niet doorlopen over kruispunten. Fietsoversteekplaatsen die zonder boe of ba worden weggelaten. Politie die niet optreed wanneer er geparkeerd wordt op fietspaden. Dat is de ontmoedigingstaktiek van het Leuvense stadsbestuur. Gratis buspasjes voor de studenten horen daar ook bij. Zolang er maar geen Leuvense euro's naar bruikbare fietsinfrastructuur gaan.

Zo kregen de organisatoren van Wijk voor de fiets te horen:
...
• stad Leuven bleef aandringen om het nachtelijk fietsen op de ring te beperken wegens een onveilige ring in de nacht (???) en schrik van stad Leuven over mogelijke verantwoordelijkheid van de stad bij ongevallen.
• We betreuren dit. Noodgedwongen zullen we voor het nachtfietsen 2 fietsen op rollen plaatsen in de tent op het Martelarenplein. ...

Steeds vanuit het standpunt van de veiligheid worden het fietsen beknot. Veiligheid van wie? Fietsers? Automobilisten? Voetgangers? Natuurlijk! Hoe minder fietsers er rondrijden, hoe minder ongevallen in de statistieken terechtkomen. Denken ze. Plannen ze. Voeren ze uit.

Daarom trek ik mij twee weken terug achter de Pyreneeën om me te beraden en plannen te smeden. Zijn er meer mediagenieke acties nodig? Guerilla tactics? Kan je onwil bekampen met humor? Mogen geschoolde inwoners van Leuven hun mondje roeren?

dinsdag, augustus 10, 2010

Zone 30 - gepakt in snelheid

Sinds de middeleeuwen bestaat er naijver tussen Brussel en Leuven, omdat zij beiden de hoofdstad van Hertogdom Brabant wilden zijn. Jan Primus  verkoos echter Brussel. Sindsdien probeerden de Leuvenaars de Meyboom van Brussel te stelen, wat enkele jaren geleden ook lukte. Daarom staat de echte Meyboom nu ook in Leuven.

Leuven was traditioneel een fietsstad, en heeft jarenlang een goed fiets imago gehad. In het fietsvademecum vindt je daar wel enkele foto's van terug. Helaas staat deze vooruitgang al jaren stil. Tien jaar geleden werd door het college beslist om de zone 30 voor de binnenstad in te voeren, onlangs pas werd het door de gemeenteraad goedgekeurd.
Schepen Dirk Robbeets (sp.a) zegt dat de binnenstad klaar is om zone 30 te worden. Een aantal wijken in deelgemeenten hebben behoefte aan herinrichting voordat die zone 30 kunnen worden. De binnenstad kan al in het najaar zone 30 worden.
We moeten helaas vaststellen dat het Brussel sneller lukt om de zone 30 te planten: vanaf 16 september is het al zover. Blijft Leuven nog lang folkloristisch rondgehossen naar de pijpen van een burgemeester die in Humo opbiecht dat hij geen sjoege verstand heeft van mobiliteit?

Aan de kant

Een auto schiet in brand.
De bestuurder zet zich aan de kant.
Het fietspad is aangebrand.

zondag, augustus 08, 2010

What's wrong with this picture?

De signalisatie van enkele zijstraten van de Aarschotsesteenweg in Wilsele trok vorige week mijn aandacht.

Alfons Fierensstraat
Vanaf de steenweg mag je hier niet inrijden, uitgezonderd (brom)fietsers dacht ik eerst.
Daarna zag ik dat auto en motorverkeer in deze straat eigenlijk verboden zijn.
Raar, want er staan wel haaientanden, en een voorrangsbord. Zouden deze er dan voor de fietsers staan?
Aan het andere einde wordt het duidelijk: men wilde hier een straat met BEV signaleren.

Verbroederingsstraat

Hier is de situatie gelijkaardig.
Het verbodsbord staat hier drie maal!
Er staat zelfs een voorrangsbord voor verkeer dat er niet mag doorrijden!
Verderop staat deze straat aangeduid als doodlopend.
Terwijl er wel een fietsroute doorloopt. Graag een onderbordje 'uitgezonderd fietsers' dus.

Juliaan Haestweg
Op dit bord stond ooit het symbool voor een woonerf.
Ook hier staat weer dat deze straat doodlopend is, terwijl er wel een doorgang is voor fietsers. Graag dus een onderbordje 'uitgezonderd fietsers' aan de steenweg.

vrijdag, augustus 06, 2010

Omleiding

In afwachting van de aanleg van een degelijk, kwaliteitsvol fietspad langs de Aarschotsesteenweg ter hoogte van de nieuwe energiecentrale van Inbev, moeten fietsers even omrijden tot 2011. Jammer dat de nieuwe fietsoversteekplaats niet wordt gesignaleerd op de rijbaan. Fietsers hebben er nochtans voorrang.

woensdag, augustus 04, 2010

Kris kras door Den Haag

Terwijl mijn vrouw een afspraak had in Den Haag, ben ik er zondag even gaan rondfietsen. Mijn toer ging ongeveer zo: Den Haag - Nootdorp - Pijnacker - Delftgauw - Delft - Den Haag centrum - Scheveningen - Den Haag centrum. Ongeveer 40km gefietst. Ongeveer 400 foto's fietsinfrastructuur getrokken.

Maak kennis met mijn Rosinante:

Wat viel mij vooral op in vergelijking met Leuven (en Vlaanderen in het algemeen):
- rechtsaf door rood.

- onbewaakte, maar vooral bewaakte stallingen, zelfs in winkelwandelstraten, en op stadspleintjes.

- fietspaden altijd rechtdoor, niet zomaar uitbuigen om dan in de bocht conflicten te genereren, maar fietsers en ander verkeer zoveel mogelijk al voor het kruispunt laten weven.

- nergens dwarse beugels, wel paaltjes voor het weren van auto's, en meestal op een ruime 1m50 afstand uit elkaar.

- ruime bochten.

- op lichten geregelde kruispunten: ALLE verkeersstromen lichtengeregeld, geen bypass voor auto's.

- op ronde punten voorrang voor overstekende fietsers, en op sommige zijn de fietsroutes ontdubbeld van ander fietsverkeer rond rotonde.

- fietsstraten, verschillende vormen, ook zonder speciale fietsstraat-borden.

- fietsroutes bestaan uit mix van fietspaden, ventwegen, woonstraten.

- opstelplaats aan lichten/kruispunten zonder dwarsend fietsverkeer te hinderen.

- breedte breedte breedte.

- fietsroutes die ergens naar toe gaan, met signalisatie (anders was ik nooit meer op mijn beginpunt geraakt) en idien nodig omleidingen voor fietsers.

- gelijkgrondse aanliggende fietspaden op rustige wegen waar geweefd kant worden, en afgescheiden naast drukkere wegen.

- als er een bordje staat 'doorlopende' straat, dan loopt ze echt dood! Indien fietsers door kunnen is dit altijd aangeduid.

Al bij al eigenlijk kleine verschillen, maar het totaalbeeld is helemaal anders. Vooral heeeeeel fietsvriendelijk. De komende weken, na onze vakantie naar Spanje, zullen hier ongetwijfeld nog wel beelden van opborrelen.