maandag, augustus 01, 2011

Fietsstallingen ondergronds

Het fietsparkeerbeleid van Leuven blijft nog altijd in hetzelfde bedje ziek: gestalde fietsen mogen op historische pleinen niet zichtbaar zijn. Alsof het anachronismen betreft terwijl men een kostuumfilm draait. Alleen zijn de terrasjes niet middeleeuws. Alleen zijn de passerende bussen (die de moderne infrastructuur kapot rijden) niet middeleeuws. Alleen de gevels van de St Pieterskerk en het Stadhuis zijn middeleeuws, de rest werd na WO1 wederopgebouwd, in middeleeuwsere toestand als daarvoor.

Als we echt historisch willen gaan, dan moeten we ook rekening houden met het feit dat de eerste wielerclub Leuvens was. Dat allerlei fabrikanten in Leuven fietsen maakten. Leuven heeft een rijke fietsgeschiedenis, alleen mag dat blijkbaar niet zichtbaar zijn.


Zijn alle stallingen in Nederland dan ondergronds zoals Robbeets beweert?

Vorig jaar fietste ik op een rustige zondag door Den Haag. Ik zag dat elk plein zijn bewaakte openlucht stalling had, dat er ook veel niet bewaakte stallingen waren, dat er ook veel fietsen los stonden, en dat grote autoparkings er ondergrondse waren. Ook in de drukste winkelwandelstraat van heel Nederland.
Grote Marktstraat, Den Haag
Grote Marktstraat, Den Haag
Voldersstraat, Den Haag
Wagenstraat, Den Haag
Herderinnenstraat, Den Haag
Buitenhof, Den Haag
Grote Markt, Den Haag (autoparking ondergronds)
Grote Markt, Den Haag
Grote Markt, Den Haag

Ik zag in Amsterdam dat bewaakte fietsenstallingen op boten konden worden gehuisvest, of inpandig, en dat elk plein wel zijn fietsenstalling had, bovengronds.
Damrak, Amsterdam
Spui, Amsterdam
Singel, Amsterdam
Singel, Amsterdam (Fietspunt Kalvertoren)
Stationsplein, Amsterdam (Fietsflat)
De Ruyterkader, Amsterdam (Fietspunt Fietsplatform)
Beursplein, Amsterdam
Beursplein, Amsterdam
Waterlooplein, Amsterdam (autoparking ondergronds)

Ik zag in Maastricht op het historische Vrijthof een bovengrondse fietsstalling broederlijk naast (of boven) een ondergrondse staan. En de auto's, die moesten wel allemaal ondergronds.
Vrijthof, Maastricht

Vrijthof, Maastricht
Vrijthof, Maastricht
Vrijthof, Maastricht
Op het plein zelf was wel een parkeerverbod voor fietsers, maar in de aanpalende straten waren er ook veel fietsstallingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten