vrijdag, augustus 05, 2011

NEP

Ik las vandaag in de krant wat resultaten van de fietspadcomfortmetingen met de meetfiets2.0 . Instinctief vond ik de score voor de breedte van de fietspaden onmogelijk hoog? Waarom? Ten eerste omdat de gemeentes de breedte van de fietspaden op hun grondgebied wel kunnen doorgeven, maar al te dikwijls is die breedte nep: heelder stroken zijn niet bereikbaar met je fietswiel.

Of er staat 'bescherming voor de fietser' op. Die moet eigenlijk op de rijbaan staan. Slotgrachtprincipegewijs.

Of er staan verlichtings (of andere) palen op, of er vlak naast.


Ten tweede omdat de breedte afhangt van het fietsverkeer dat er op passeert. En dat wordt nooit gemeten! Dan zouden ze misschien moeten constateren dat er nog veel meer fietspaden onvoldoende scoren.

Fietspaden zouden na aanleg door een onafhankelijke instantie gekeurd moeten worden, en de subsidiëring van de hogere overheid zou moeten afhangen van deze score. Een stadsbestuur dat slechte fietspaden aanlegt draait zo zelf op voor de kosten. Voor goede fietspaden worden het stadsbestuur beloond. Nu draaien de wegbeheerders elk jaar de centen voor fietspaden erdoor, zonder enige garantie op kwaliteit. Aalmoesinfrastructuur.

2 opmerkingen:

  1. Vandaag in de standaard een artikel met als titel "wegpesters". Het handelt over de verschillende mogelijkheden om autoverkeer te weren. Een kwaliteitskrant eigenlijk onwaardig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. http://www.ademloos.be/nieuws/fotospecial-tien-wegpesters-langs-vlaamse-wegen

    BeantwoordenVerwijderen