woensdag, augustus 03, 2011

Gestolen

Wordt het niet tijd dat de politie actiever op zoek gaat naar fietsendieven? Want als we in de krant lezen dat er fietsendieven werden opgepakt, blijkt het steeds na een melding door wakkere burgers te zijn. Soms gaat de politie op zoek naar gestolen fietsen, en vindt ondertussen andere.

http://www.facebook.com/people/Fietsdiefstalpreventie-Leuven/100002497286670
Ontbreekt er geen stukje aan de preventie? Zo tussen de diefstal van een gegraveerde fiets en het terugvinden ervan, toevallig, wanneer hij wordt achtergelaten wegens kapot/versleten/niet meer nodig? Vandaag de dag wordt het graveren enkel gebruikt om eigenaars van gevonden fietsen te lokaliseren. Men denkt blijkbaar dat dat graveren een preventieve werking heeft doordat dieven minder gegraveerde fietsen zouden stelen. Zijn hier dan cijfers van? Enquetes verrricht door het vakblad 'De lustige fietsendief'? Natuurlijk niet. Een mens met een beetje gezond verstand weet dat de politie NOOIT controleert. Nochtans met de laptop door de stad lopen, en alle gegraveerde fietsen in openbare en campusstallingen systematisch nakijken op gestolen zijn zou wel wat opbrengen. Misschien moeten we het eens op Facebook vragen aan de fietsdiefstalpreventie Leuven.

Of er moest eens iemand een app schrijven die dat automatisch doet met een gefotografeerde registratiecode. Alle gestolen fietsen op een database, en hopla, iedereen kan controleren of een fiets werd gestolen. Politie, fietsenmakers, burgers. Dan zou fietsdiefstal pas echt rap gedaan zijn. Maar eigenlijk bestaat iets dergelijks al, en werkt het bovendien wereldwijd, alleen de politieke wil in Vlaamse gemeentebesturen ontbreekt.

Een collega die geregeld vanuit Halen met de fiets naar Leuven komt werken stuurde vandaag dit mailtje rond.
Collega's,

Op dinsdag 02/08/2011 werd mijn fiets (MTB) in onze fietsenstalling tijdens de kantooruren gestolen.

Heeft er toevallig iemand iets eigenaardigs gezien op de parking, of moest er iemand deze fiets ergens tegenkomen gelieve mij dan een seintje te laten.

De foto dateert van 2 jaar geleden.Er steken nu andere wielen in (met 1 rode spaak), er staat een wit zadel op (met in het midden een blauw puntje van een balpen), en het trapstel is van het merk FSA ipv shimano SLX.

mvg

Lieven Vanbergen
Want niet iedereen vind spijti genoeg zijn fiets zelf terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten