woensdag, augustus 29, 2012

Panta Rei

Op vakantie in Frankrijk zagen we op veel plaatsen dat mobiliteit nog fel wordt bepaald door autodenken, maar ook dat er alsmaar meer aandacht komt voor autovrije straten, fietspaden en leefbare steden.

Nadat we onze oudste dochter in Nîmes op de TGV waren gaan afzetten, en terugreden naar hartje Cevenne, zagen we in Alès dit verkeersbord enkele keren staan op de N106. In Google Streetview is nog de oude, door auto's gedomineerde en kapotgereden toestand te zien. Blijkbaar is hier recent een groene route voor fietsers en voetgangers geopend.
Quai du 11 novembre 1918, Alès
Quai du 11 novembre 1918, Alès

Deze gemeente experimenteert verder met randparkings inclusief gratis shuttledienst, een subsidie van 50€ voor inwoners die een fiets aankopen, zone 30, en dat allemaal om het autoverkeer naar de historische kern te verminderen.

Mmmh, dat zijn zaken waar we in de dubbel zo grote stad als Leuven nog maar van kunnen dromen. Hier wil het stadsbestuur net nog meer autoverkeer de historische kern binnentrekken om de winkelende medemens (en de handelaars) zo veel mogelijk terwille te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten