Mijn commentaar vat zich samen in twee punten:
- het fietspad op de Lüdenscheidsingel wordt plots bestempeld als 'verbinding tussen Mechelsepoort en Vaartkom' terwijl het eigenlijk de Mechelsepoort (dus Herent / Winksele) verbindt met het Station. De toekomstige situatie in de Vaartkom houdt onvoldoende rekening met doorgaand fietsverkeer.
- om een 'kwaliteitsvol fietspad' te maken wil men de helling zo zacht mogelijk maken, maar door de fietsers eerst onder het viaduct te laten rijden en daarna plots naar boven te laten stijgen krijg je net steilere hellingen. Veel steiler dan het viaduct nu.
verslag van de provinciale auditcommissie van 8 mei 2012
A) Indien de huidige toestand voor fietsers echt levensbedreigend is, waarom vloeit hier dan geen onmiddellijke actie uit voort? Op 'korte termijn' wordt de huidige situatie terug hersteld, dat wil zeggen het opnieuw aanleggen van een levensbedreigende situatie, hoe kan men dit nog verantwoorden in 2012? Of worden er andere maatregelen getroffen om de veiligheid voor fietsers te verbeteren? Bijvoorbeeld door de snelheid van het autoverkeer op het viaduct te verlagen tot 50km/u? Of door de vangrail tussen rijbaan en fietspad te plaatsen?
B) Hier wordt weer te weinig belang gehecht aan de fietsdoorstroming dwars over de Kolonel Begaultlaan, kanaal en Aarschotsesteenweg tot op het Artoisplein.
Startnota over de busbaan en de fietsvoorzieningen op de Ludenscheidsingel, opgemaakt door het Vlaamse gewest in april 2012.
C) hier wordt wel volledig traject aangeduid, in tegenstelling tot verder in het document.
D) in oorspronkelijke "levensbedreigende staat" herstellen van het fietspad?
E,F,G) geen aandacht voor fietsverbinding met het Artoisplein. De aansluiting van de busbaan worden wel minimaal uitgewerkt, over de fietsverbinding wordt in alle talen gezwegen. De bruggen over de Vaart blijken opeens ook heel veel autoverkeer te moeten slikken.
H) op dit punt worden fietsers uit de voorrang gezet voor de inrit van een parking. Deze opmerking heb ik vorig jaar al gemaakt aan de stadsdiensten. Het is een trend die je ook al kan zien op de Aarschotsesteenweg.
I) een comfortabele, veilige, directe, samenhangende en aantrekkelijke fietsroute kan enkel bekomen worden indien het bedieningshuis van de brug wordt afgebroken en verplaatst. Hierover lees ik echter niets, terwijl hier toch ook een voorwaardelijke koppeling kon worden gemaakt. Ik vrees dat dit weer tot de details wordt gerekend, waardoor het van in het begin reeds vaststaat dat er enkel verkeerspark-achtige fietsinfrastructuur zal gebouwd worden.
bedieningshuis brug in het echt, Aarschotsepoort , Leuven |
bedieningshuis in verkoopsplaatje, Aarschotsepoort, Leuven |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten