donderdag, april 30, 2009

Fietsfuik

fuik de; v(m) -en korfvormig, in een punt toelopend visnet
Awel ja, bijna was ik gevangen door de fietsenvisser van de Abdij van het Park.
Hier vertrok ik, mij van geen (fiets)kwaad bewust: auto, moto of hond had ik niet mee.

Onderaan de helling was er reeds een eerste fietshindernis.

Aan de andere kant kreeg ik mijn fiets maar net door het hondenpoortje. Hier geen toegang voor fietsen. Blijkbaar ook geen toegang voor mindervaliden. Fietsstad Leuven is nog ver weg.

Van andere fietsfuik heb ik nogmaals het visnet geopend, en dat zal ik blijven doen tot er een degelijk alternatief uit de bus komt, of totdat de weg effectief opgebroken wordt.
Voor wie zich laat vangen is er links op de foto een modderwegje door de paasbloemen voorzien.

dinsdag, april 28, 2009

kijk uit op de fiets

Een fietstest voor jongeren, ontwikkeld in Leuven, die moest ik toch zelf ook eens doen.
Op de Bondgenotenlaan heb ik mij twee keer laten vangen, dus maar 8/10. Foei foei!

maandag, april 27, 2009

Fietschaos op de Tiensevest aan het Stadskantoor

Beste,

Op 23/03/2009 was hier (zie eerste foto) nog duidelijk een parkeerverbod. Op 3/4/2009 is dit bord weg (zie tweede foto, dit is ook de huidige toestand). Is dit de schuld van de ontspoorde tegenbetogers na de NSV-betoging? Is deze wijziging gepland? Waarom staat er nu enkel een bordje dat een fietspad aankondigt op de plaats waar het fietspad stopt?

Meer en meer automobilisten gebruiken dit hoekje echter om passagiers in en uit te laten stappen, of om eventjes te wachten op een passagier. Nochtans is dit zeer duidelijk een eindpunt fietspad zoals sprake in artikel Artikel 24 punt 2 van de wegcode, zodat stilstaan en parkeren hier verboden is. Blijkbaar is dit voor veel chauffeurs niet duidelijk. Kan hier a.u.b. terug een bord gehangen worden, en dan liefst een bord E3 'Stilstaan en parkeren verboden' zodat fietsers in de twee richtingen terug velig zijn voor plots openslaande portieren en uitwijkende automobilisten? (zie derde foto)

Af en toe enig politietoezicht ter plekke zou ook geen kwaad kunnen natuurlijk, want an sich is dit bord niet nodig, moesten automobilisten zich beter aan de wegcode houden. Duidelijkheid in het verkeer kan echter nooit kwaad, vooral niet omdat de fietsers hier de rijbaan opgestuurd worden zonder enige rugdekking, en dus onnodige obstakels kunnen missen als kiespijn.

met vriendelijke groeten,
Erik Daems,
fietser uit Wijgmaal

Fietsbrug

De persactie van de buurtcommités Kessel-Lo over een toekomstige fietsbrug komt aan bod in Het nieuwsblad en Leuven Centraal. Misschien komt er dan eindelijk wat schot in de zaak.

De NMBS wil precies een brug in 1 overbrugging maken, wat inderdaad technisch moeilijk en nogal aan de dure kant is. Waardoor fietsers nog tot Sint-Juttemis zullen mogen wachten op een brug. Allee toch al zeker tot het Belle-vuepark is aangelegd. Dan gaan ze kunnen beginnen nadenken en plannen.

Gelukkig kan het ook anders: Fietsbult heeft enkele mooie voorbeelden gefotografeerd. Persoonlijk zie ik niets moeilijks in een paar extra palen te plaatsen tussen de sporen (die staan nu ook al vol met palen.
En dan wat kabels met een lichtgewicht brug. Meer moet dat niet zijn. Er moet geen trein overrijden hee mannen!

"Wijk voor de Fiets" is nu ook een groep op Facebook. Klik hier en maak je nu lid.

Update 2009-05-03
Ondertussen weet ik na een onderhoud met de verkeersconsulent dat de NMBS tot voor kort zelf geen enkel steunpunt toeliet tussen de sporen, want daar zou geen plaats voor zijn. (Hahaha! Er staat zelfs een gebouwtje tussen.) Nu zou er 1 steunpunt mogelijk zijn, waardoor er aan een brug in 2 stukken kan gedacht worden. We wachten verder af.

zondag, april 26, 2009

Sneeuwlandschap met paal en pluim

De sneeuw is niet echt,
de paal staat niet recht
de pluim zal verdwijnen in 2011

vrijdag, april 24, 2009

VT

Donderdag ben ik voor het eerst met de fiets naar het voedselteam gefietst, ongeveer 2km. Ik was blij dat we geen aardappelen hadden besteld.

donderdag, april 23, 2009

Een icarus voor Kessel-Lo

Dit zat in de mail:

Als je vanuit Kessel-Lo, Linden of Lubbeek
per fiets Leuven wilt bereiken,
kan een stevig paar vleugels helpen.
Of een fietsbrug.
Zaterdag 25 april, om 11 uur
staat het Overleg Buurtcomités Kessel-Lo
op de brug onder de stationsoverkapping van Leuven
(je komt er via de liften achteraan op elk perron)
om de pers uitleg te geven
over onze voorstellen voor een fietsbrug.

Kom jij onze actie steunen?
Info : Piet Van Meerbeek
0478 999 707

www.buurtcomiteskessello.be

woensdag, april 22, 2009

Niet het eerste slachtoffer

De Tiensevest kent veel obstakels: olifanten, te snel rijdende bussen, gebrekkige roosters en slechte signalisatie zijn daar enkele van. Gelukkig vielen er nog geen doden. Alhoewel aanrijdingen frekwent gebeuren, komt er van het stadsbestuur weinig initiatief om de verkeersveiligheid te verbeteren. Integendeel. Het is niet nodig want volgens de politie is er telkens sprake van toeval.
Onze vorige preventieadviseur vertelde dikwijls in het kader van preventie van arbeidsongevallen het verhaal van de krokodil. Dit verhaal is ook hier van toepassing: is het echt noodzakelijk dat al dit druk busverkeer over een voetgangersplein verloopt? Volgens mijn eigen observaties rijden bussen en taxi's dikwijls te snel in deze zone 30. Vooral bij het op- en afrijden van het plein. Ik had de VOM gevraagd om eens zo een preventieve snelheidsmeter te plaatsen. Technisch was dat blijkbaar wat moeilijk want ze hebben hem in de zone 50 gehangen, en toen heeft daar tengevolge van verbouwingswerken elke dag een vrachtwagen voor geparkeerd gestaan. Overdag hebben alleen fietsers op het fietspad deze kunnen zien. Geweldige preventie! Het is mij ook een raadsel waarom het historische centrum van Leuven met zijn smalle straten moet bediend worden door megabussen.

dinsdag, april 21, 2009

Multifunctioneel gebruik van een fietspad

Fietsstalling

Eindelijk is de stalling op school open, nu moeten we nog wennen om naar de juiste poort te rijden. Ik kreeg van Wiebe in mijn voeten dat ik mijn fiets aan de verkeerde kant van school had gezet. 'Vake toch!'

maandag, april 20, 2009

Dijledreef

De ene kant is al vrijgemaakt, de andere is nog versperd.

donderdag, april 16, 2009

Wegomlegging

Een van de punten uit het fietsmanifest van 'wijk voor de fiets' is:
bij wegeniswerken, waardoor een fietspad tijdelijk moet verdwijnen, dient een plan opgesteld zodat de hinder voor de fietser beperkt is, en dienen tijdelijke oplossingen voorzien.
Groot gelijk mannen! Vorige week was de Dijledreef plots afgesloten omdat de Dijle zonodig moest uitgebaggerd worden, OK OK. De laatste activiteit is geleden van vrijdag, sindsdien blijft het fietspad afgesloten voor niemand weet hoelang. We weten wel dat hier tegen 2012 een nieuwe straat zal liggen in het kader van Leuven Noord. Je kan er evenwel nog altijd door fietsen als je de putten in het asfalt en de modder ontwijkt. Misschien wordt dit wel snel heraangelegd???
Update 2009-04-17:
Na een week zijn de baggerwerken terug begonnen.

woensdag, april 15, 2009

dinsdag, april 14, 2009

Den berg van Wijgmaal

De echte avontuurlijke berg ligt momenteel in Wijgmaalbroek.

vrijdag, april 10, 2009

Luchtverontreiniging Bondgenotenlaan

Het gemotoriseerd verkeer moet blijven rijden in Leuven, de gezondheid van de inwoners is van geen tel:
Stad Leuven » gemeenteraadszittingen » 26-01-2009

Raadslid Fatiha Dahmani (Groen!) stelt een vraag naar aanleiding van het idee van minister Crevits om het instellen van meetpunten voor fijnstof te subsidiëren. Spreker vindt het gewenst dat Leuven ook een meetpunt krijgt en daartoe een dossier opstelt. De Milieudienst is al een vragende partij.
Schepen Mohamed Ridouani (sp.a – SLP) staat volledig achter het verzoek van mevrouw Dahmani. Het verzoek is al meerdere keren bij de Vlaamse Milieumaatschappij ingediend, echter werd steeds afgewezen. Men vond het in Leuven niet opportuun. De aankondiging van de minister is prima en de schepen is bereid nogmaals een verzoek in te dienen en nu ook te verzoeken om subsidie.
Voorzitter Louis Tobback (sp.a - SLP) zegt dat het college nogmaals een verzoek wil indienen, het liefst mede namens een unanieme raad. Het college is voor een meetnet voor fijnstof, de VMM heeft steeds gezegd het voor Leuven geen prioriteit te vinden. Een meetpunt in Leuven is alleen zinvol als onderdeel van een Vlaams meetnet. Dan kunnen goede conclusies worden getrokken.
Raadslid Hagen Goyvaerts (Vlaams Belang) wijst op het probleem van meten in de stad: er zijn turbulenties. Ook kruispunten zijn een punt van aandacht: hoe gaat men daarmee om? Het meten moet zinvol zijn en spreker staat niet echt achter het verzoek. Hij stelt voor het verzoek door het college te laten doen.
Voorzitter Louis Tobback (sp.a - SLP) vindt de bijzondere aandacht in Brugge vreemd. Fijnstof moet in geheel Vlaanderen worden gemeten. Als de Vlaamse regering vindt dat er in Leuven meerdere meetpunten moeten komen, zal de stad zich er niet tegen verzetten. Het heeft geen zin op eigen houtje een meetpunt te willen realiseren.
Raadslid Fatiha Dahmani (Groen!) vindt dat een grote stad als Leuven een meetpunt moet hebben. Fijnstof moet lokaal worden aangepakt. De stad kan goed maatregelen treffen, daar kan een plan voor worden opgesteld. Groen! vraagt al jaren om een meetpunt. Als het nu via een subsidieaanvraag kan, is dat prima. Dat moet worden gedaan.
Schepen Mohamed Ridouani (sp.a – SLP) zegt dat duidelijk is dat het college voorstander van een meetpunt is. De data moeten goed worden geïnterpreteerd. Er bestaat trouwens software waarmee men concentraties op straatniveau kan berekenen. Het mag echter niet tot gevolg hebben dat het verkeer daarom in Leuven wordt stilgelegd. De concentratie fijnstof is voor 75% afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en het Ruhrgebied.

Hieruit blijkt ook dat het stadbestuur niet echt overtuigd is dat de talrijke fietsers ook verkeer zijn. Neen, voor hen zijn fietsers terroristen die het echte verkeer hinderen.
Er zijn gelukkig nog inwoners met een kritische stem. Fijn stof wordt in heel Vlaanderen gemeten, alleen niet overal even fijnmazig: Vlaams-Brabant en Limburg moeten het elk met 3 meetpunten doen, tegenover 36 meetpunten voor heel vlaanderen.

donderdag, april 09, 2009

Blijven zagen om meer en betere fietspaden te vragen

Als het over fietspaden gaat werken lokale overheden zo verschrikkelijk traag! Wanneer het tot 5 jaar duurt voor er een fietspad kan heraangelegd worden, moeten er dringend veel meer mistoestanden gemeld worden. Ik doe mijn best, maar het stadbestuur werkt tegen, getuige onderstaande brief:
Geachte heer Daems,

Naar aanleiding van uw vraag via het meldpunt Fietspaden om op de Eénmeilaan ter hoogte van de Katjeswilgenlaan een fietsoversteek aan te brengen, besliste het college van burgemeester en schepenen advies te vragen aan de werkgroep signalisatie.
In zitting van 26 februari 2009 heeft de werkgroep signalisatie ongunstig advies gegeven om een fietsoversteek aan te brengen op de Eénmeilaan richting Katjeswilgenlaan. Het is verboden om in het provinciaal domein te fietsen. Indien een fietsoversteek wordt aangebracht, kan dit een foutief signaal geven.

Het college van burgemeester en schepenen heeft zich in zitting van 20 maart 2009 akkoord verklaard met dit advies.

Als u nog verdere inlichtingen wenst, blablabla, bij delegatie, Dirk Robbeets, schepen van openbare werken.
Verboden te fietsen? Er is zelfs een fietsverhuurdienst in het hartje van het domein. Zo vroeg ik ook niet om IN of DOOR het domein te rijden, ik wou alleen maar veilig NAAR het domein fietsen met de kinderen.
Foutief signaal? Het bezit van dikke BMW's en Mercedes is toch ook een signaal voor te snel rijden?
In het ordereglement staat duidelijk:

  • op sommige wegen en op plaatsen die door de directies zijn aangeduid, kunnen fietsen en bromfietsen beneden de 50 cc, elektrocars, gocarts, skateboards, rolschaatsen en skeelers toegelaten worden;
  • geen enkel voertuig mag sneller rijden dan 20 km/uur;
Kunnen toegelaten worden!! We zullen eens een brief schrijven naar de domeinbeheerder voor een fietsvriendelijke verantwoording. In het domein zou langzaam fietsen ook moeten toegelaten zijn, zoals wanneer je met een grote troep kinderen voor een verjaarsdagfeestje naar de piknikweide fietst met fietszakken vol taart en koek en drank. Tot vandaag dus nog altijd illegaal.

woensdag, april 08, 2009

Openheid

duurt niet lang: ditmaal staat er een graafmachine op de weg.

zondag, april 05, 2009

Zelfdoen

Soms moet je als fietser de dingen zelf doen.
Zoals zelf takken afzagen en wegslepen om een doorgang vrij te maken. Omdat iedereen er met een boogje voorbijrijd. Omdat mijn vrouwtje straks in het donker naar huis fietst en dit stukje onverlicht is.
Zoals zelf een hekken dat het fietspad versperd ontmantelen. Omdat de werken gedaan zijn en de omleiding 4 serieuze fietsbulten telt. Omdat het alternatief door gras en paasbloemetjes leidt en de fiets bij regenweer in de modder zakt.
Nu nog zelf een fiets bouwen. Maar eerst nog kiezen: Slow'n Low of cargo?

Gootrijder

Tussen Holsbeek en Rotselaar moet een fietser in de goot rijden, het is wel een extra brede, maar toch een veredelde goot, met waterslikkers. De auto's zoeven lekker aan 70km/u naast je voorbij.
Plots ben je dan een gootrijder!

vrijdag, april 03, 2009

Hoffelijkheid

Een onhoffelijke fietsdag begint als volgt:

en eindigt:
Ik was er een week na de Europese hoffelijkheidsdag nog steeds verontwaardigd over. Tot ik onderstaand voertuig zag passeren.

donderdag, april 02, 2009

Ikea

Er zijn blijkbaar weinig fietsklanten in de Ikea van Zaventem:
Voor het personeel beweegt er in België en Nederland al wel iets! In Denemarken wordt ook aan de klanten gedacht.

woensdag, april 01, 2009

Ondertussen in Herent

Plots stonden er gele strepen op het fietspad:
Herstellingswerken!