maandag, december 20, 2010

Sneeuwruimen: het verschil

Deze ochtend ben ik gemakkelijk naar Leuven kunnen fietsen. De stadsdiensten hebben de Leuvense fietspaden goed geborsteld en vervolgens gestrooid. Zelfs het ijs dat vrijdag was blijven liggen was bijna allemaal weg. Toen waren ze iets te laat in gang geschoten denk ik, de aangedrukte sneeuw was niet weggeborsteld geraakt, en vervolgens tot ijsrichels vervroren. :-(



Op de Aarschotsesteenweg was het minder gemakkelijk. Hier heeft het gewest een beetje sneeuw opzij geduwd en daarna gestrooid. Resultaat: een dikke plakkerige sneeuwpudding waar het zwaar doorheen fietsen was, met eronder hier en daar nog enkele brokken ijs als toetje.

Op de Ring naast Inbev was het nog mooit wit. Te mooi. Ergens daar onder ligt een fietspad. De fietsers glibberden en gleden mee met de voetgangers.

Hier en daar zag je dat er toch wat sneeuw was opzijgeduwd, waarschijnlijk omdat dit fietspad in helling ligt, ...
... tot op andere fietspaden, ook van het Gewest, die niet verder werden/worden vrijgemaakt. Jammer. Vanaf hier reed ik met de fiets midden op de rijbaan.


Het zou fijn zijn moest het gewest eindelijk eens zijn eigen richtlijnen opvolgen, en eerst degelijk borstelen alvorens te strooien. En misschien wat afspraken maken met de stadsdiensten, zodat niet hier en daar enkele tientallen meters ongeruimd gelaten worden omdat het onduidelijk is wie hier de wegbeheerder is.

2 opmerkingen:

  1. De Meerdaalboslaan (expresweg Tiensesteenweg-E40) lag er vanmorgen verschrikkelijk bij. Noch geruimd, noch gestrooid. De alternatieve weg (Duivelsstraat) was al helemaal geen optie. Enig voordeel : opvallend weinig sluipverkeer in de Hoegaardsestraat.
    Tom

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik lees gelijkaardige reacties in vele steden in het land. Overal het zelfde: soms goed, soms niets. Dus geen consistentie in de aanpak. En soms denk ik: de sneeuwruimers zijn beslist geen fietsers anders zouden ze wel de juiste weg van het fietspad vinden en zouden ze extra zorg besteden aan bochten of hellende fietspaden bij opritten... Ik zoek zelf nog een wat foto's van sneeuwruimers op fietspaden. Want blijkbaar zijn er vele soorten in omloop.

    BeantwoordenVerwijderen