woensdag, november 30, 2011

Aarschotsesteenweg en AWV (1)

Op 10 november had ik mijzelf uitgenodigd bij AWV Vlaams-Brabant om eens de plannen te overlopen van Leuven Noord.

Bij de hertracering van de Aarschotsesteenweg had ik na lang aandringen toch verkregen dat er op de werfvergadering nog eens naar de omleiding voor de fietsers in fase 2 zou gekeken worden. Ik vond het namelijk niet zo logisch dat het gescheiden fietspad niet meer bruikbaar zou zijn wanneer het asfalt van de rijbaan werd afgeschraapt, en dat alle fietsers tussen Hernet en Wilsele 5 km rond de Vaart zouden moeten rondrijden. Gelukkig kreeg ik al snel het antwoord dat mits het verharden van het olifantenpaadje en het plaatsen van wat hekkens een veilige doorgang voor fietsers kon gegarandeerd. Dankuwel namens de fietsende kinderen van de Krullevaar't.
Aarschotsesteenweg, tijdelijk fietspad, Leuven


Voor het fietspad langs de Dijle, had men de toelating gekregen om een overkraging te realiseren, zodat het fietspad daar ook breder kan aangelegd worden. Dat zou dan over twee tot drie jaar uitgevoerd worden.

Aan Variapack volgt het fietspad niet het tracé van de rijbaan, maar zal het onder de bestaande brugpijlers doorlopen, en dan tussen het viaduct van de Aarschotse bocht en het oude spoorwegtalud doorlopen.
Aarschotsesteenweg, nieuw tracé fietspad, Leuven

Je vindt het hier terug. Ik heb de tekening even 'verbeterd':

Dit is Tunnel 1 van bovenstaande tekening, geen plaats voor een fietspad:
Aarschotsesteenweg nieuw tracé, Leuven

En dan valt op dat de rijbaan weer mooi gestroomlijnd werd, ook al rijdt het verkeer er maar 50 km/u, en dat het functionele fietspad (in het blauw) meer lijkt op een gekronkelde spaghetti.

Ik vermoedde al een dergelijke omleiding toen ik dit op de brugpijler zag staan:
Aarschotsesteenweg, Leuven


Verder was de planning nog als volgt:
  1. Hertracering Aarschotsesteenweg
  2. Tunnel onder E314
  3. Vuntcomplex
  4. Parking stelplaats KMO-zone

dinsdag, november 29, 2011

Fietsparkeren in rustige straten aan het station

Wat leert een toertje met een tablet-PC ons over het fietsparkeren in de buurt van het Leuvense station?

Dagobertstraat 65

Dagobertstraat  33

Dagobertstraat 3

Bogaardenstraat 119

Bogaardenstraat 103

Bogaardenstraat 79

Bogaardenstraat 59

Bogaardenstraat 32

Ravenstraat 42

Ravenstraat x Justus Lipsiusstraat

Justus Lipsiusstraat 69

Conclusie: 244 fietsen verdeeld over 126 stallingsplaatsen. Is hier echt nog plaats voor de tientallen fietsen die in overtreding op het Martelarenplein staan?

maandag, november 28, 2011

Fietsstad2012 (1)

Leuven heeft zich alvast ingeschreven, vernam ik van de streekkrant toen ze me opbelden. Meer info volgt ongetwijfeld nog in de media.

Maakt Leuven kans om te winnen?

Hiervoor gaan we even terug in de tijd, tijdens het Politiek café van Groen! over "weesfietsen" en een "fietsasiel" (verslag op Leuvencentraal.org ) waar ik ook aanwezig was. In dat verslag lezen we onder andere:
6,5/10. Dat waren de punten die Tim Asperges van onderzoeksbureau Timenco gaf aan de plaats van de fiets in Leuven. En hij gaf ook wat toelichting bij die beoordeling. Zes punten, omwille van de aard van de stad zelf. Leuven is Antwerpen, Brussel of Gent niet. Het heeft de schaal om een ideale fietsstad te zijn en dat maakt dat het hoe dan ook een aangename stad blijft om je met de fiets te verplaatsen. En dat halve puntje, voor het beleid van het stadsbestuur. Een half puntje... Tegelijkertijd wijst dat op een enorm potentieel, stelde de man nog. Leuven zou via een goed fietsbeleid makkelijk de sprong kunnen maken naar 8/10 of meer.
en
Een hardnekkig probleem in onze stad blijven de fietsdiefstallen. "Met een goede fiets, durf je in Leuven niet parkeren", merkte één van de sprekers op. Vandaar dat er een waterdicht en sluitend systeem van fietsregistratie moet komen, aldus Vandikkelen. Ook rond het fietsparkeren kan er veel innovatiever gedacht worden. Waarom geen fietskluizen, waarin mensen hun fiets veilig kunnen achterlaten? Asperges gaf een voorbeeld uit Antwerpen. Daar loopt er een experiment in samenwerking met het autonoom parkeerbedrijf, waarbij leegstaande panden in woonbuurten gehuurd worden en omgebouwd tot fietsparkeerplaatsen. Op die manier hoef je je fiets niet langer tegen de voorgevel van je huis te plaatsen.

Hier zit niet veel prijswinnend materiaal tussen. Maar meer dan winnen is een objectieve vergelijking met vergelijkbare steden misschien nog wel het leerrijkste: Welke maatregelen zijn het effectiefste? Welke infrastructuur wil de fietser echt krijgen? Is het Leuvense stadsbestuur goed bezig? Dergelijke vragen lrijgen misschien eindelijk een antwoord. Want het fietsbeleid van het Leuvense stadsbestuur de afgelopen 10 jaar lijkt tot nu toe teveel op het spreekwoord "Veel beloven en weinig geven, doet de zotten in vreugde leven."

Over fietsparkeren.
Wat merken we verder? Dat de politie momenteel geen ruimte meer overheeft om nog fietsen van het Martelarenplein te ruimen, en dat ze ons zeggen dat fietsers hun vehikel maar moeten achterlaten in rustige zijstraten ofzo waar ze geen hinder vormen, maar niet op het Martelarenplein. Dat is nochtans een boodschap met dubbel krijt geschreven: het maakt niet uit in Leuven waar we onze fietsen achterlaten, dankzij het achterlijkste politiereglement van Vlaanderen zijn alle fietsen die buiten een reglementaire stalling staan, in overtreding. Is er dan nog ergens plaats in stallingen in rustige zijstraten? Ik verkende Dagobertstraat, Bogaardenstraat, Ravenstraat en Justus Lipsiusstraat, resultaten daarvan in een volgende post. En neen, er is nergens plaats vrij. En er is bovendien een groot tekort aan differentiatie.

Over fietsdiefstallen.
Daar merken we vooral dat stadsdiensten massaal oproepen tot registratie. Wel vanuit een verkeerde motivatie: niet het afschrikkend effect is belangrijk, maar wel het terugvinden van de rechtmatige eigenaar moest de politie een dief bij de lurven grijpen en daarbij een berg gergistreerde gestolen fietsen terugvinden.

Ook worden inwoners opgeroepen om mee een oogje in het zeil te houden. Dat is OKn maar waarom kan de politie niet gewoon op pad gaan en elke gegraveerde fiets op diefstal controleren. Ja dat vergt wat speurwerk, maar is dat zo erg? Nu gebeurt dit enkel tijdens fietslichtcontroles. Een effectief verhoogde pakkans zou fietsdiefstal ook echt ontraden.

Over een fietsambtenaar.
Daarover kan niemand veel zeggen. Volgens onze burgemeester zou die in Leuven niet genoeg werk hebben om de dag door te komen, en dus onnodig zijn.

zondag, november 27, 2011

Gekraakt

Kraker.
Kraakpand.
Kraakfiets?

zaterdag, november 26, 2011

vrijdag, november 25, 2011

woensdag, november 23, 2011

Fucking museum M

Deze maand was ik nog bij hoog en laag aan het beweren dat ons befaamde Leuvense museum voorzien was van een degelijke fietsenstalling. Fiets en Cultuur. Ik baseerde me op deze visuele herinnering van tijdens Leuven Autovrij:


Gisteren passeerde ik er nog eens. Ben ik kompleet mis geweest al die tijd, want er was geen enkele stalling te zien. Niks. Nul. Noppes. Sorry jongens.


Hellingen en trappen voor voetgangers en mindermobielen dat wel.

Ook achteraan was er geen plaats voor fietsers te bespeuren.

En ik maar denken dat Leuven fietsgewijze al bijna 1/10 zo goed bezig was als pakweg Gent. Niet dus. Cultuur in Leuven, dat is zonder fiets.

dinsdag, november 22, 2011

Fietsers hebben genoeg van het (niet zo) fijn stof

Dit persbericht van de Fietsersbond waaide binnen:
De afgelopen dagen kreunde België weer onder veel te hoge waarden aan fijn stof. Ondanks het mooie weer was het dus niet voor iedereen even leuk om buiten te komen. Vooral zieken, jonge kinderen en ouderen hebben last van de ongezonde lucht. Deze luchtvervuiling kost ruim een jaar van het leven van elke Belg.

"Ook fietsers lijden onder het fijn stof", zegt Roel De Cleen van de
Fietsersbond. "De gezondheidswinst die we maken door te fietsen, wordt deels tenietgedaan door de ongezonde lucht. Bovendien worden mensen met gezondheidsproblemen bij fijn stof afgeraden om inspanningen te doen en de fiets te nemen, terwijl zij vaak net een fietstochtje nodig hebben. Het lijkt wel alsof we in de omgekeerde wereld leven."

De Fietsersbond stelt dat de fiets de enige oplossing is voor de milieu- en gezondheidsproblemen.

De overheid moet in de eerste plaats werken aan de luchtkwaliteit in de zones waar mensen wonen, leven en werken. Daarom moet men het oneigenlijke dieselgebruik aanpakken. Vele korte verplaatsingen gebeuren met dieselvoertuigen, en die zijn daar absoluut niet voor geschikt. Voor deze verplaatsingen kiest men beter voor een minder vervuilend voertuig, zoals de fiets.

Bovendien moeten de gewestelijke en federale regering werk maken van een coherent fiscaal mobiliteitsbeleid. Federale CO2-kortingen voor dieselvoertuigen bevorderen de verkoop van deze wagens met de slechte luchtkwaliteit als gevolg. De recente invoering van een nieuwe Belasting op Inverkeerstelling (BIV) in Vlaanderen focust eens te meer op CO2-uitstoot en laat de uitstoot aan fijn stof ongemoeid. De Fietsersbond waarschuwt dat de invoering van de jaarlijkse autobelasting dezelfde richting dreigt uit te gaan.

Daarnaast is er nood aan een wetgevend kader rond milieuzones. In Duitsland slaagt men erin om de stadskernen leefbaar te houden door er een portie gezonde lucht te garanderen. In België zijn net de steden de plaatsen met de slechtste lucht. Brussel, Gent en Antwerpen gaan per jaar meer dan een maand gebukt onder een dikke smoglaag.

Naast een aantal maatregelen om het autoverkeer te verminderen, is er tenslotte nood aan maatregelen die het fietsen stimuleren. De extra
belastingen op autobezit en -gebruik moeten gecompenseerd worden door belastingsverlagingen zodat de totale belastingdruk niet stijgt. Zo krijgen ook fietsers elke maand meer op hun bankrekening. Op die manier wordt fietsgebruik gestimuleerd en niet langer fiscaal afgestraft. "Als fietsgebruik beloond wordt, krijg je automatisch meer fietsers", besluit Roel De Cleen van de Fietsersbond.
Ook Leuven ontsnapt niet aan fijn stof. Sinds enkele maanden ben ik verplicht te puffen vooraleer te fietsen, of ik haal het einde van de rit niet. Inspanningsastma of zoiets. Vooral het contrast na een weekje uitwaaien in Sri Lanka is groot. Als je dus iemand hoestend/kuchend hoort aangefietst komen: Yep. That's me!

En wat lezen we in de krant:
Op het vlak van verkeer kunnen we een veel grotere vooruitgang boeken. En ja, natuurlijk komt er ook fijn stof uit het buitenland aanwaaien. Zoals ook nu weer, uit Duitsland en uit Polen. Maar we zijn netto-exporteur, we produceren meer fijn stof dan er hangt. Want het wordt altijd slechter als het windstil is.
...

Maar nog belangrijker is dat in Vlaanderen het aantal gereden kilometers drastisch naar beneden gaat.

Net wat men in Leuven dus NIET wil. Dat komt terug in deze uitspraak van de burgemeesterszoon over fijn stof:
Minister van Leefmilieu Tobback (SP.A) vindt dat niet nodig. ,,De enige, echte oplossing schuilt in structurele maatregelen op lange termijn, zoals het stimuleren van openbaar vervoer of milieuvriendelijkere auto's.''
Fietsers zijn dus geen deel van de oplossing, moeten we constateren. We ademen nochtans 7 keer meer fijn stof in doordat we net een inspanning leveren. Misschien moeten wij fietsers de boel maar de boel laten, en allemaal in onze auto gaan zitten, en zo de files tot ongehoorde proporties opblazen. Het is alleszins gezonder, en beter voor de economie.
Meer pap kan men halen in het rapport "AUTO EN GEZONDHEID":
Vlaanderen is immers een netto-exporteur van fijn stof en binnen de Vlaamse emissies van fijn stof vertegenwoordigen de transportemissies ongeveer 1/3 van de emissies.
...
In bepaalde regio’s is de bijdrage van Vlaamse emissies aanzienlijk belangrijker. In de Vlaamse ruit is hun bijdrage bijvoorbeeld 20 tot 30%. De Vlaamse ruit is het gebied tussen Antwerpen, Leuven, Brussel en Gent. Het is één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld (830 inw/km2)

zondag, november 20, 2011

Sri Lanka

Een totaal ander klimaat kennen ze daar in Sri Lanka. Alhoewel het er warm en vochtig is, zagen we daar nog fietsen rijden die hier in een antiquariaat niet zouden misstaan.

Ik was nog van plan om tegen het einde van onze reis nog een uurtje fietsen te spotten langsheen Matara Road, maar tijdens de "honeymoon celebration" van mijn broer werden de aanwezige Belgen zo vrolijk dat ze mekaar in het zwembad begonnen te duwen en te gooien. Helaas bleek onder andere mijn fototoestel niet bestand tegen dergelijke onderdompeling.

dinsdag, november 15, 2011

Kaarten

Heb ik hier al eens verteld dat ik houd van oude kaarten? Maar ook hedendaagse kaarten zie ik graag. Zo werk ik af en toe kaarten bij op www.openstreetmaps.org, vooral als er wat straten in het Leuvense veranderen of ontbreken. Het tekenen van huizen met huisnummers en al, is ook heel bevredigend, omdat je de resultaten al de volgende dagen op de kaarten ziet verschijnen.

In Google Maps zitten veel fouten sinds ze de laatste keer van kaartset zijn gewisseld. Er is vooral bebouwing bijgekomen, maar fiets- en voetgangerspaden zijn massaal verdwenen. Dat is met weinig moeite te verhelpen (dat wist ik vroeger nog niet). Op het ontbrekende pad klikken met de rechtertoets, en 'Een probleem melden' kiezen. Daarna kan je je melding stofferen.

Enkele dagen (of weken) later krijg je dan dit verlossende mailtje:
Hallo Erik,
Uw melding van een probleem met Google Maps is gecontroleerd en u heeft gelijk.

Het Lijnloperspad loopt hier door tot aan de N19, duidelijk te zien op de satellietbeelden
We werken de kaart binnenkort bij en sturen u een e-mail wanneer u de wijziging kunt bekijken.
Hartelijk dank voor uw hulp bij het verbeteren van Google Maps.

Het werkt uds! Als iedereen de ontbrekende fietsinfrastructuur in zijn buurt ook effectief meldt, kunnen we misschien ooit de routeplanner ook eens gebruiken om fietsroutes uit te stippelen, want dat gaat nu nog altijd niet. Een kleine effort van Google Maps zelf is natuurlijk ook welkom.

zondag, november 13, 2011

Winterdienst

Vorig jaar hadden we meermaals prijs. Zou het ruimen van de fietspaden langs de gewestwegen dit jaar al beter geregeld zijn?
Beschouwt AWV fietspaden als prioritair?
Voor AWV zijn in eerste instantie de autosnelwegen prioritair en in tweede instantie de gewestwegen. Omdat AWV zelf geen materieel ter beschikking heeft, moet zij werken met aannemers die zelf geschikt materieel hebben om fietspaden te ruimen en te strooien. Daarbij is gladheidbestrijding op fietspaden niet gemakkelijk door het uitblijven van veel en zwaar verkeer. Daarentegen denken we dat gemeenten in het bezit van kleine borstelwagens veel beter materieel hebben om efficiënt aan gladheidbestrijding te doen op fietspaden. Eventueel moet gekeken worden hoe we in de toekomst kunnen samenwerken.

uit de Mobiliteitsbrief nr.127

vrijdag, november 11, 2011

SOS Meteoren ...

was één van mijn eerste strips van Blake en Mortimer. De elektrisch geladen sfeer opgeroepen door de beelden vind ik nu nog altijd subliem. Maandagavond hing er ook een verlaten, elektrisch geladen sfeer aan de werken op de Aarschotsesteenweg.

Ver weg van hier

Morgenvroeg stap ik met mijn allerliefsteke en met mijn zus op het vliegtuig voor een weekje Sri Lanka, dus zal er de komende dagen wat minder geblogd worden.

donderdag, november 10, 2011

woensdag, november 09, 2011

Georganiseerde fietsdiefstallen

Niets nieuws onder de zon. Ook geen nieuwe oplossingen.

www.robtv.be/nieuws/leuven/georganiseerde-fietsdiefstallen

De Grote Verkeersquiz

Test je verkeerskennis op www.degroteverkeersquiz.be.

Maar doe het dan beter dan mij: ik haalde maar 14/20.

Volgens Lotte was de grootste ergernis bij woon-werk verkeer als je trein werd afgeschaft (dat had ze net twee dagen op rij meegemaakt) maar dat was dus mis.

Verder kende ik het 'voorrangsbord alleen voor fietsers' niet (artikel 67.4.2 van de wegcode, nog nooit ergens in het echt gezien, en volgens mij van bedenkelijk allooi, want mogelijks niet geldig voor bromfietsers en meerwielers).

Verder moet je je fietsverlichting blijkbaar aanzetten wanneer de zichtbaarheid 's avond kleiner wordt dan ongeveer 200m (volgens mij slaat die zichtbaarheid op mist en regentoestanden, want 's nachts kan ik een verkeerslicht nog zeker van 500m ver zien. Dus moet ik dus nooit met verlichting rijden. Volgens mij moet je schemering aanvaarden met het aansteken van de straatverlichting).